Skocz do zawartości

Jaka kurtka na okres jesienno-zimowy?

puszek7

Rekomendowane odpowiedzi

Jesienią i w zimę pada od 2 do 3x mniej niż w ciepłe miesiące. W lato też siedzisz w kurtce? Spinning w kurtce podczas deszczu to masochizm, a nie relaks nad wodą. Btw. polar Solognac spryskuję każdorazowo po praniu sprayem hydrofobowym, podobnie jak buty i torbę. Później na wodą często walczę ze śmiechem widząc ociężałe kaleki opakowane jak ludzik Michelin.

Być może dla ciebie to masochizm dla niektórych to standard. Jadąc pół Polski na łowisko czy za granicę nie jesteś w stanie w 100% przewidzieć pogody, i co wtedy robisz. Wracasz do domu czy może spryskujesz swój polar sprayem co 5 minut. Są kurtki w których można komfortowo łowić cały dzień w deszczu nie mając na sobie tony ubrań. Marek czy modeli nie będę wymieniał, każdy ma inny portfel a tematów jaka kurtka jest sporo na forum

• Like 1

Widać za to że twoja odkrywczość jest nadzwyczajna, mam przed oczami jak siedzisz na północy Szwecji w domku który wynająłeś na dwa tygodnie i gapisz się w telefon który co do minuty powie kiedy przestanie padać. Jednak los bywa okrutny i pada deszcz dzień w dzień, wracasz do domu czy zakładasz swój polar wcześniej spryskany i wypływasz. Szkoda dyskutować, współczuję chłopakom z Anglii czy Irlandii, pewnie w ogóle nie łowią ryb bo tam co chwilę pada.

• Like 1

Tak, first world problems - domeczek w Szwecji z przeciętne polskie wynagrodzenie i chytrze zaplanowana kurteczka na forum. Jak się polar myśliwski na jesień z Decathlon nie nadaje na ryby, to dlaczego nadaje się na polowanie? PS W Warszawie rocznie spada 695mm opadu, w Londynie 690, w Sztokholmie 619 - nie bredzimy więcej. 

• Like 2

A tytuł wątku brzmi jaka kurtka na okres jesienno zimowy ... Może sprawdź czy jest wątek o kurtkach na okres letni.

A ironię odróżniasz od aronii? Na jesieni w  Polsce jest 20'C, a w zimę -20'C. To jaka kurtka jesienno-zimowa będzie dobra i uniwersalna na taki zakres? No i jeszcze żeby nie przeciekała ani w Polsce ani Szwecji, jak czasami popada. Jprdl...

Na zimę mam innego ciucha niż na jesień, a na rybach jestem codziennie. Na deszcz mam pelerynę albo poliamidową kangurkę żeglarską. Bo zasadniczo i pobieżnie to kiedy pada, to jest ciepło. A kiedy jest zimno to nie pada, takie są prawidła natury.

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Cześć panowie ,

Użytkował ktoś/ma komplet DAM Camovision ?

jakieś opinie ? chodzi mi dokładnie o ten model

https://www.sklep-mietus.pl/116233-large_default/kombinezon-dam-camovision-thermosuit-rozm-l.jpg

Ja mam. Lekkie, bardzo ciepłe i wygodne. Do siedzenia na łódce tak, do łażenia przy brzegu nie, bo będzie za ciepło.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...

Szukam na przyszłą jesień kurtki w której  będę mógł łowić ale też używać jej na co dzień więc odpadają kamuflaże, duże napisy itp/ Czarna, nieprzemakalna, niekrępująca ruchów, fajnie jak by była jakaś podpinka polarowa lub inna warstwa ocieplająca. Ktoś, coś?