Skocz do zawartości

MINOGI

Adam Lejk

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Od pewnego czasu RDOŚ (również Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska) interesuje się tematem minogów. Informacja taka dotarła do mnie z prośbą o rozpoznanie tematu w środowisku wędkarskim. Chodzi o miejsca występowania/bytowania/rozrodu dwuśrodowiskowych minogów, migrujących pomiędzy morzem a śródlądziem (minoga rzecznego i minoga morskiego). Wiem, że wielu z Was jeździ po różnych ciekawych rzekach i rzeczkach różnej maści w których przynajmniej jeden z wyżej wymienionych gatunków może występować.

Podczas częstych wypraw na nasze rzeczki udaje się nam często zaobserwować ciekawe zjawiska, które trudno dostrzec podczas nawet  długiego cyklu badań. Ktoś w końcu docenił ten fakt :)  Jest okazja by mieć swój wkład w przygotowaniu opracowania odnośnie zasięgu występowania minoga rzecznego oraz minoga morskiego, typowania oraz ochrony ich siedlisk w przyszłości.

Będę wdzięczny za każdą informację dotyczącą obserwacji własnych czy zasłyszanych. Mile widziana jest też dokumentacja fotograficzna. Proszę potraktujcie temat poważnie, bo ochrona siedlisk minoga, to również ochrona naszych rzek, między innymi przed kolejnymi melioracjami! Informacje jednak muszą być wiarygodne.

Pozdrawiam serdecznie

Witam w mojej okolicy są minogi ale w jakiej wersji nie wiem rzeczka Rokitka wpada do Pilicy a Pilica do Wisły nie wiem czy one migrują ale mój kolega Zygor66 udzieli Ci więcej inf gdyż studiuję ochronę środowiska i ma sporą wiedzę na ten temat .Pozdrawiam Michał. 

Jak byś chciał jakieś fotki to dopiero koło marca bo teraz tego gatunku nie da się zaobserwować a w wiosenny ciepły dzień widziałem nie raz te minogi  W tym roku kolega patrosząc szczupaka też dostrzegł w żołądku minąga ale nie wiem czy robił jakieś badania na Uniwersyt Lódzkim na temat tego znaleziska.

Jak byś chciał jakieś fotki to dopiero koło marca bo teraz tego gatunku nie da się zaobserwować a w wiosenny ciepły dzień widziałem nie raz te minogi  W tym roku kolega patrosząc szczupaka też dostrzegł w żołądku minąga ale nie wiem czy robił jakieś badania na Uniwersyt Lódzkim na temat tego znaleziska.

Tos kolege wkopal na forum C&R  ;)

• Like 4

Tos kolege wkopal na forum C&R  ;)

Od dziś zakaz sprzedawania tym dwóm typkom sprzętu wędkarskiego na giełdzie  a noży w szczególności :D .

Michał nie sprzedam Ci bestmastera :D

Od dziś zakaz sprzedawania tym dwóm typkom sprzętu wędkarskiego na giełdzie  a noży w szczególności :D .

Michał nie sprzedam Ci bestmastera :D

Cos chyba osoby pomyliles :P

Trzeba czytac ze zrozumieniem a nie wybiurczo, zerknij na dwa posty nad tym moin co go tak zacytowales :P

Edytowane przez DelTor0

Witam Forumowiczów,

Chciałbym Wam podziękować za duży odzew, zarówno na forum oraz na PW :)  Cieszę się, że temat spotkał się z takim zainteresowaniem. Temat umieściłem na kilku forach i z góry przepraszam osoby, które mogły to odebrać jako spamowanie. Sprawa jest jak najbardziej poważna i nadal aktualna, niestety ograniczona czasowo. Z poszczególnymi osobami skontaktuję się indywidualnie w przyszłym tygodniu, gdyż obecnie jestem obłożony pracą.

Pozdrawiam

Adam

• 2 miesiące temu...