Adam Lejk Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Witajcie Od pewnego czasu RDOŚ (również Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska) interesuje się tematem minogów. Informacja taka dotarła do mnie z prośbą o rozpoznanie tematu w środowisku wędkarskim. Chodzi o miejsca występowania/bytowania/rozrodu dwuśrodowiskowych minogów, migrujących pomiędzy morzem a śródlądziem (minoga rzecznego i minoga morskiego). Wiem, że wielu z Was jeździ po różnych ciekawych rzekach i rzeczkach różnej maści w których przynajmniej jeden z wyżej wymienionych gatunków może występować. Podczas częstych wypraw na nasze rzeczki udaje się nam często zaobserwować ciekawe zjawiska, które trudno dostrzec podczas nawet długiego cyklu badań. Ktoś w końcu docenił ten fakt Jest okazja by mieć swój wkład w przygotowaniu opracowania odnośnie zasięgu występowania minoga rzecznego oraz minoga morskiego, typowania oraz ochrony ich siedlisk w przyszłości. Będę wdzięczny za każdą informację dotyczącą obserwacji własnych czy zasłyszanych. Mile widziana jest też dokumentacja fotograficzna. Proszę potraktujcie temat poważnie, bo ochrona siedlisk minoga, to również ochrona naszych rzek, między innymi przed kolejnymi melioracjami! Informacje jednak muszą być wiarygodne. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 W moich okolicach niestety tylko ukrainskie wystepuja, za to w sporych ilosciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtmisiu Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Z Rzeki Elbląg wpływają do rzeczki Kumiela na tarło. Elblag ma połączenie z Zalewem Wislanym a ten z Bałtykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek-1975 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Witam. W Kwisie są na 100% kilka sztuk w tym roku widziałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Witam w mojej okolicy są minogi ale w jakiej wersji nie wiem rzeczka Rokitka wpada do Pilicy a Pilica do Wisły nie wiem czy one migrują ale mój kolega Zygor66 udzieli Ci więcej inf gdyż studiuję ochronę środowiska i ma sporą wiedzę na ten temat .Pozdrawiam Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jak byś chciał jakieś fotki to dopiero koło marca bo teraz tego gatunku nie da się zaobserwować a w wiosenny ciepły dzień widziałem nie raz te minogi W tym roku kolega patrosząc szczupaka też dostrzegł w żołądku minąga ale nie wiem czy robił jakieś badania na Uniwersyt Lódzkim na temat tego znaleziska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jak byś chciał jakieś fotki to dopiero koło marca bo teraz tego gatunku nie da się zaobserwować a w wiosenny ciepły dzień widziałem nie raz te minogi W tym roku kolega patrosząc szczupaka też dostrzegł w żołądku minąga ale nie wiem czy robił jakieś badania na Uniwersyt Lódzkim na temat tego znaleziska. Tos kolege wkopal na forum C&R 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Takie lipne foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Wda i Brda są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lester Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 W mojej okolicy też występują tylko nie wiem jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacp Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 na Liwcu były. Nie wiem jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 na Liwcu były. Nie wiem jak teraz. Od wielu lat niewidziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilo Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 górska rzeczka Skora. Jak dokładnych informacji na temat minogów potrzeba, ażeby objąć rzekę ochroną ze względu na występowanie w niej takowego gatunku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Ja również zaobserwowałem je w Kwisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Łeba - na pewno powyżej Paraszyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 W małych dopływach Popradu potoki typu, Muszynka, Szczawnik, Wierchomla wystepuja licznie minogi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) U mnie w niektórych okolicznych "siurkach" ,też nie raz obserwowałem te paskudy: Edytowane 23 Października 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Jak byś chciał jakieś fotki to dopiero koło marca bo teraz tego gatunku nie da się zaobserwować a w wiosenny ciepły dzień widziałem nie raz te minogi W tym roku kolega patrosząc szczupaka też dostrzegł w żołądku minąga ale nie wiem czy robił jakieś badania na Uniwersyt Lódzkim na temat tego znaleziska. Tos kolege wkopal na forum C&R Od dziś zakaz sprzedawania tym dwóm typkom sprzętu wędkarskiego na giełdzie a noży w szczególności .Michał nie sprzedam Ci bestmastera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Od dziś zakaz sprzedawania tym dwóm typkom sprzętu wędkarskiego na giełdzie a noży w szczególności .Michał nie sprzedam Ci bestmastera Cos chyba osoby pomyliles Trzeba czytac ze zrozumieniem a nie wybiurczo, zerknij na dwa posty nad tym moin co go tak zacytowales Edytowane 23 Października 2014 przez DelTor0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw.RP Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nic nie pomyliłem nie chodziło mi o Ciebie!sorry że tak wyszło,Tos kolege wkopal na forum C&R miało być do Michała. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 hehehe Dobrze wiedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 A propo C&R to do badań też trzeba rybę poświęcić tylko żeby tych badań za często nie robić . sw.RP weź się lepiej zajmij walką z kłusownictwem ps.masz teraz czym Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Są w Widawce i Krasówce , ale o dziwo najwięcej minogów jest na kawałkach rzeki wybetonowanych jak tor bobslejowy . Bezpośrednio przy odkrywkach .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Lejk Opublikowano 24 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 Witam Forumowiczów, Chciałbym Wam podziękować za duży odzew, zarówno na forum oraz na PW Cieszę się, że temat spotkał się z takim zainteresowaniem. Temat umieściłem na kilku forach i z góry przepraszam osoby, które mogły to odebrać jako spamowanie. Sprawa jest jak najbardziej poważna i nadal aktualna, niestety ograniczona czasowo. Z poszczególnymi osobami skontaktuję się indywidualnie w przyszłym tygodniu, gdyż obecnie jestem obłożony pracą. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek1 Opublikowano 25 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2014 Na pewno w rzeczce Lubianka powyżej zbiornika zaporowego ale spotykałem równiesz poniżej ostatni raz widziałem 2 lata temu tak ze obserwacja trochę nie aktualna ale może pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi