Skocz do zawartości

Wędka na szczupaka i sandacza

tik_tak275

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, potrzebuje małej pomocy co wybrać na  sandacze, interesuje mnie coś szybkiego z czułą szczytówką bez wklejki, kij ma być pod gumy, głownie na jeziorach będę łowił od 5 g główki. Co możecie polecić ? Wstępnie rozglądałem się za czymś od MHX,Fenwick lub St.Croix ale czekam również na inne propozycje ;) Pozdrawiam mattor

Może w avida do 18g celuj? Mam takiego w jednym kawałku i jest to cholernie uniwersalna szpada:-)

• 3 miesiące temu...

Witam rozgladam się za jakimś nisko budrzetowym kijem właśnie pod sandacze I szczupaki Co byście polecili woda na której łowię to rzeka z silnymi prądami łowienie z brzegu przynęty będą w granicach od 26 do myślę 40gram no I jaka długość? Myślę że z brzegu I tak cieżkie przynęty to nie muszę kupowac calkiem długiego kija. Proszę o porady.

Ciekawe co na to brzeg ;) ..
A poważnie..nie napisałeś nic o przynętach (rodzaj nie waga) jakie będziesz stosował, ani o metodzie spinningowej (a jest kilka), ani o warunkach w jakich będziesz łowił..Ale nisko budŻetową porade ci dam- każdy kij o dł. 2,7m i c.w. (i tak zakłamanym z dołu lub góry, jak w prawie każdym niskobudżetowym kiju) spełniającym Twoje oczekiwania. Idź do największego sklepu wędkarskiego w okolicy i pomacaj wędki, nie ufając całkowicie sprzedawcy. Aha, dobrze by było zabrac kolegę/sąsiada/szwagra bardziej zorientowanego w spiningowaniu ze sobą.. I tak za jakiś czas kija zmienisz i wtedy już bedziesz wiedział co szukać  :D  :D  :D  

Ciekawe co na to brzeg ;) ..

A poważnie..nie napisałeś nic o przynętach (rodzaj nie waga) jakie będziesz stosował, ani o metodzie spinningowej (a jest kilka), ani o warunkach w jakich będziesz łowił..Ale nisko budŻetową porade ci dam- każdy kij o dł. 2,7m i c.w. (i tak zakłamanym z dołu lub góry, jak w prawie każdym niskobudżetowym kiju) spełniającym Twoje oczekiwania. Idź do największego sklepu wędkarskiego w okolicy i pomacaj wędki, nie ufając całkowicie sprzedawcy. Aha, dobrze by było zabrac kolegę/sąsiada/szwagra bardziej zorientowanego w spiningowaniu ze sobą.. I tak za jakiś czas kija zmienisz i wtedy już bedziesz wiedział co szukać :D :D :D

Szukam kija do łowienia z opadu na przynety gumowe nie szukam drogiego kija poniewaz posiadam już 3kije których używam od lat I gdybym był w Pl to bym sobie wszedł do sklepu I odpowiedni dla siebie bym wybrał. Pytam tu bo dużo ludzi miało tu różne kije I szukam czegos żeby zamówić na necie bo tu w wedkarskich ceny są czasem z kosmosu. A kijek ma slużyć do połowu na cieżkie gumy I wtedy gdy jest pora na sandacze ja na Co dzień łowię kleniki jazie okonie itd. Pozdrawiam serdecznie

Ps. Myślę Nad kijem od 10-40g Taki żeby można na niego I jakiegoś jerka lub cieższy wobler założyć nie tylko gumy.

Witam rozgladam się za jakimś nisko budrzetowym kijem właśnie pod sandacze I szczupaki Co byście polecili woda na której łowię to rzeka z silnymi prądami łowienie z brzegu przynęty będą w granicach od 26 do myślę 40gram no I jaka długość? Myślę że z brzegu I tak cieżkie przynęty to nie muszę kupowac calkiem długiego kija. Proszę o porady.

Ja używam SG Black Trigger 220cm 15-50g do podobnych celów i powiem Ci, że spisuje się idealnie. Slider 10S i inne jerki o podobnej wadze też super prowadzi. Jest to model pod multiplikator, ale robią też modele Spin którymi też łowiłem. Jak zrezygnujesz z jerków i bardzo duzych gum to bierz 9-32g, jak nie to model 20-60g i o długości 220cm (jest dobra promocja na aledrogo)

Za ta cenę bardzo dobre kije na szczupaka i sandacza.

• 4 miesiące temu...

Witam zamierzam kupić nową wędkę oraz kolowrotek do niej do średniego spinningu.Wędka ma być na szczupaka,sandacza oraz bolenia.Łowił nią będę zarówno z brzegu jak i z łódki.

Co do wędki myślalem nad Viper HD Zander 35 2.30m 10-35g akcja fast

Oraz kołowrotek Penn Spinfisher SSV4500 Spin

Łowił będę gumami,błystkami oraz woblerami właśnie od 10 do max 35g nie więcej.Na kolowrotek chciałbym nawinąć żyłkę 0,30mm lub 0,28mm bo akurat takie mam dostępne.O kołowrotku słyszałem,żę jest ponoć niezniszczalny.A co wy sądzicie drodzy forumowicze na ten temat.

Witam zamierzam kupić nową wędkę oraz kolowrotek do niej do średniego spinningu.Wędka ma być na szczupaka,sandacza oraz bolenia.Łowił nią będę zarówno z brzegu jak i z łódki.

Co do wędki myślalem nad Viper HD Zander 35 2.30m 10-35g akcja fast

Oraz kołowrotek Penn Spinfisher SSV4500 Spin

Łowił będę gumami,błystkami oraz woblerami właśnie od 10 do max 35g nie więcej.Na kolowrotek chciałbym nawinąć żyłkę 0,30mm lub 0,28mm bo akurat takie mam dostępne.O kołowrotku słyszałem,żę jest ponoć niezniszczalny.A co wy sądzicie drodzy forumowicze na ten temat.

Cześć. Za chwilę Cię tu skrzyczą :)

• 5 miesięcy temu...

Witam wszystkich. 

Chcialbym zlozyc swoj pierwszy zestaw na Szczupaki i Sandacze, łowie w dużych nizinnych rzekach Warcie i Odrze.

Prosze wszystkich bardziej doświadczonych o radę jakie parametry powinien mieć taki kijek aby obsłużył większe gumy typu cannibal od 10 do 15 cm, shad teez 16 cm, hernig shad 16 cm,  puls shad 14cm itp  oraz wszelkiej maści gumeczki sandaczowe od 8 do 12 cm .Domyslam sie ze powinien byc to kij szybki ale o pełnym ugięciu

Po wstępnych poszukiwaniach wytypowałem kilka modeli: 

OKUMA EPIXOR 288/15-50g - https://allegro.pl/bardzo-lekka-i-czula-wedka-okuma-epixor-288-15-50g-i7436545259.html

WĘDKA OKUMA EPIXOR 2,58m 10-40g - https://allegro.pl/wedka-okuma-epixor-2-58m-10-40g-i7249598541.html

Savage Gear Bushwhacker XLNT2 243cm-15-40g - https://allegro.pl/wedka-savage-gear-bushwhacker-xlnt2-243cm-15-40g-i7467704435.html

Savage Gear Black Savage Spin 2.51m 20-60g - https://allegro.pl/savage-gear-black-savage-spin-2-51m-20-60g-i7010952518.html

Dobrze kombinuje ? Nie wiem czy celować w gramature do 40 g c.w. czy pod takie prznety raczej 50 - 60 g c.w. Większość wymienionych przynęt będzie oscylowała w granicach max 25- 40 g. masy całkowitej.

Będe wdzieczny za wszelkie wskazówki.

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz

Niestety nie znalazłem na forum zadowalającej odpowiedzi dlatego napisałem posta.

"WYSZUKUJ - wiemy, że niekiedy łatwiej napisać nowy wątek, niż poświęcić czas na przeszukiwanie zawartości forum. Większość wątków została już stworzona, wystarczy je przeczytać, a jeśli nadal wpisy nie rozwiązują Twoich problemów zadaj pytanie w starym wątku."

http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Edytowane przez Jano

• 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...

Witam. Panowie wiem, że wędki sandaczowe i szczupakowe różnią się od siebie pracą. Jednak tak rzadko łowię sandacze, że bardziej chodzi mi o kij szczupakowy który jednak będzie w miarę uniwersalny i wypad sandaczowy raz na jakiś czas też ogarnie.

Docelowo i tak pewnie kupię dwie wędki ale na chwilę obecną chce kupić jeden kijek.

Dodam, że łowić będę głównie z łodzi. Przedział cenowy do 300zł

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś ma taki kijek Daiwa Tournament sw ags 210, 14-42 gr? Koszt spory, kij wydaje się ciekawy, kolega z forum polecił mi i bardzo mnie ten kij zainteresował ale nie mam gdzie pomacać. Czy jest wart swojej ceny? Co to za blank? co to za przelotki? - ponoć wszystkie przelotki tego kija ważą mniej niż jedna największa przelotka w st croix legend torunament inshore...... Pytanie czy to kij pod szczupaka? Czy lepiej seryjnego St Croixa kupić?

Witam. Panowie wiem, że wędki sandaczowe i szczupakowe różnią się od siebie pracą. Jednak tak rzadko łowię sandacze, że bardziej chodzi mi o kij szczupakowy który jednak będzie w miarę uniwersalny i wypad sandaczowy raz na jakiś czas też ogarnie.

Docelowo i tak pewnie kupię dwie wędki ale na chwilę obecną chce kupić jeden kijek.

Dodam, że łowić będę głównie z łodzi. Przedział cenowy do 300zł

Z tego przedziału cenowego to mogę polecić jednoskład Jaxon Varis zet 2m do 25 gr. Łowię nim z łodzi i nieźle sobie radzi z drapieżnikami. Nie gorzej niż st. croix czy fenwick, którymi łowię. Jednak preferuję kije w 1 kawałku.

Edytowane przez wiwaldi1970
  • Like 1