Skocz do zawartości

Wędka na szczupaka i sandacza

tik_tak275

Rekomendowane odpowiedzi

jak możesz porównać jaxona z st kroixem i fenvickiem.

?

To nie jest fun club, tylko praktyka. Ten jaxon to pełen węgiel (chyba że jesteś zamiłowanym i zdeklarowanym entuzjastą tylko ekskluzywnej marki zakresie markowych patyków). A zapytam tak, czy próbujesz nieszablonowych rozwiązań (powyższe stwierdzenie to fraza wyjęta z kontekstu mojego posta) :angry: . Daj szansę innym i szukającym rozwiązań. Temu służy to forum. 

• Like 2

• 5 miesięcy temu...

Hej, 

Naszło mnie na kij szczupakowo sandaczowy w zakresie oscylującym w okolicach 10-50g. 

Wiele pozycji na rynku, cięzko coś wybrać zwłaszcza, że ciężko też pomacać te kije. 

Przeznaczenie dość szerokie, gumy, slidery, jakieś i blachy wiec można powiedzieć prawie wszystko. 

Częstotliwośc łowienia u mnie to raz w tygodniu w najlepszej opcji. 

Chce tym kijem zamienić zestaw castingowy SG Black savage 15-50 

Budżet na kij do 700zł. lecz jezeli bedzie niżej to z miłą chęcią. 

Co mi weszło do głowy: 

Savage Gear Custom predator 45g - w sumie mało informacji o tym kiju, nigdzie oprocz pleciony nie mozna wziac go w rękę. Kilka pozytywnych infomracji z zagranicznych filmików otrzymałem i to by było na tyle. Ktos wie od ilu startuje? Sandacza da rade wciąć? Na szczupaka nie będzie za pałowaty? 

FOX Prism x 10-50g - kilka opinie znalazłem, że kiji od foxa sie nie kupuje, nigdy nie miałem i może dlatego jest jakaś nutka zainteresowania. 

Wizualnie fajny, lekki, wydaje mi sie po filmikach ze jest szybki i nada się na moje potrzeby. 

Może ktos coś dopowie? Jakieś inne pomysły na kij "dość uniwersalny" ? 

Chętnie przeczytam wasze odczucia w tym temacie. 

Z góry dzięki. 

• 5 miesięcy temu...

Hej,

Ciężko na forum o jakąkolwiek aktualną dyskusję na forum na temat kija uniwersalnego w 2021/2022 roku.

Na nowy sezon będę chciał zaopatrzyć się w kij który zabiorę praktycznie na każde łowisko.

Wymagania to długość w przedziale 250-290cm., CW okolo 5-25 gram. Przeważnie łowię szczupaki oraz okonie, powinny się też zdarzyć przyłowy sandaczowe lub sumowe. Przynęty to w większości gumy lub woblery do tej granicy 25-30g. Nie lubię szybkich i bardzo pałowatych wędek.

Budżet to około 600-800 zł ale może warto dołożyć trochę grosza do czegoś konkretnego? Tanimi alternatywami również nie pogardzę.

Podsuńcie swoje pomysły, modele którymi łowicie, może ktoś podrzuci jakieś fotki lub filmiki.

Szukam nowego kijka szczupakowego. Aktualnie posiadam Shimano yasei red zander lure i jest dla mnie zbyt spolegliwy. Chciałbym coś bardziej szczytowego i delikatnie mocniejszego. 

Moją uwagę przyciągnął Mikado Pro zander 244cm do 30g. Wiem, że kiedyś były niedoszacowane, jak to jest teraz? 

Łowisko to głównie Wisła, gumy 12cm na główkach maksymalnie 10g, obrotówki 4, wahadła Alga/gnom 2.

Hej,

Ciężko na forum o jakąkolwiek aktualną dyskusję na forum na temat kija uniwersalnego w 2021/2022 roku.

Na nowy sezon będę chciał zaopatrzyć się w kij który zabiorę praktycznie na każde łowisko.

Wymagania to długość w przedziale 250-290cm., CW okolo 5-25 gram. Przeważnie łowię szczupaki oraz okonie, powinny się też zdarzyć przyłowy sandaczowe lub sumowe. Przynęty to w większości gumy lub woblery do tej granicy 25-30g. Nie lubię szybkich i bardzo pałowatych wędek.

Budżet to około 600-800 zł ale może warto dołożyć trochę grosza do czegoś konkretnego? Tanimi alternatywami również nie pogardzę.

Podsuńcie swoje pomysły, modele którymi łowicie, może ktoś podrzuci jakieś fotki lub filmiki.

znajdź jakiegoś szaleńca, który odda Ci starą, zieloną Elitkę LES90MF2......i będziesz miał (prawie) to, czego szukasz.....z sumami jak z sumami, ale z okoniami u dołu sobie poradzi, szczupaka, sandacza, bolenia, klenia także ogarnie bez problemu......guma, wobler, wahadło, obrotówka......co do tych nieszczęsnych sumów, nie jest to kij sumowy, to raptem opisowe 12 funtów (realnie bliżej 15), ale jakieś niezbyt wyrośnięte przyłowy wyholujesz sprawnie

nie pomogłem......nie znajdziesz.....zawsze zostaje budowa na zamówienie, może jakiś Blaas? ;)

800 zł na wędzisko ze sklepu......tyle mniej więcej kosztuje dziś przyzwoity blank, odejmując od tej kwoty zbrojenie, marże sklepu i pośredników......ja bym miał spore opory.....a kijem okoniowo-sumowym nazywam żartobliwie Lexi SX8214-2N, ale to specyficzna konstrukcja, taki trochę hot-shot, nie każdemu podpasuje B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 1

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Szukając jakiegoś "uniwersała" pod szczupako-sandacza na łódkę, ale czasem gliniankę/małą rzekę z brzegu umyśliłem sobie "Elitkę" od St. Croix, taką 2 składową 2,29cm i 5-18 cw. Jako, że jednak kije tego producenta do tanich nie należą i pewnie spora część ceny (poza świetnymi walorami użytkowymi i materiałami) to jednak cła, podatki, a i też "za samą nazwę się płaci" , zacząłem się zastanawiać, na ile odbiegają od nich inni producenci. I przyszedł mi do głowy rodzimy Dragon z linią HM62X.

Tu też ręczna robota, materiały przyzwoite - może nie wszystko takie top, jak w topowych St. Croix (np. przelotki), to jednak odkąd pamiętam, był to sprzęt stawiany dla tych bardziej wymagających i mogących sobie pozwolić na więcej wędkarzy.

Czy więc można zestawić ze sobą te dwie marki? Czy Dragon wypada zdecydowanie gorzej? Gdzie w kijach St. Croix, w jakiej serii, może być odpowiednik rodzimych HM62X. Tak na szybko, uniwersałem Dragona na moje potrzeby (moja wzorcowa przynęta na moje łowiska to 10 cm guma na główce 5-10g) wydaje się być 2,45m i cw 4-21g.

Szukając jakiegoś "uniwersała" pod szczupako-sandacza na łódkę, ale czasem gliniankę/małą rzekę z brzegu umyśliłem sobie "Elitkę" od St. Croix, taką 2 składową 2,29cm i 5-18 cw. Jako, że jednak kije tego producenta do tanich nie należą i pewnie spora część ceny (poza świetnymi walorami użytkowymi i materiałami) to jednak cła, podatki, a i też "za samą nazwę się płaci" , zacząłem się zastanawiać, na ile odbiegają od nich inni producenci. I przyszedł mi do głowy rodzimy Dragon z linią HM62X.

Tu też ręczna robota, materiały przyzwoite - może nie wszystko takie top, jak w topowych St. Croix (np. przelotki), to jednak odkąd pamiętam, był to sprzęt stawiany dla tych bardziej wymagających i mogących sobie pozwolić na więcej wędkarzy.

Czy więc można zestawić ze sobą te dwie marki? Czy Dragon wypada zdecydowanie gorzej? Gdzie w kijach St. Croix, w jakiej serii, może być odpowiednik rodzimych HM62X. Tak na szybko, uniwersałem Dragona na moje potrzeby (moja wzorcowa przynęta na moje łowiska to 10 cm guma na główce 5-10g) wydaje się być 2,45m i cw 4-21g.

Podejdź gdzieś do sklepu, gdzie mają HM-y pomacaj i będziesz wiedział czy Ci pasuje. Generalnie to świetne wędki. Nie mam zadnego kija z serii 62 ale posiadam w sumie 6 kijków z serii 69, 80 i 72 i są to rewelacyjne kije.

Jak chcesz St croix to spróbuj Avida Inshore 3-14g. Się wzbraniałem bo nie przepadam za pełnym korkiem. Długi jednoskład 8stóp wiec w opisie też 135g. Ale jeden boleniowiec mnie przekonał, sprzedał, z naciskiem że polubię. No i miał rację. Polubiłem, świetny uniwersał. Jak to St croix przynęty obsługuje sporo wyżej niż opis. Szczupaka 112cm wyciągnął bez problemu a tak pracuje że nawet odjazdy były ze trzy i to krótkie.

Świetny kij. A myślałem że Turnamenta Bassa nie pobije, bo też lubię bardzo. Ale pobił.

A i ten mój Avid w długości prawie 2,80 waży nie 135 tylko 115g. Jest petarda. A tak miota, że głowa mała.

Oczywiście nie każdy chce taki długi ale krótsze też są.

Edytowane przez Qh_

I tez nikt by ci nie dał za darmo. Z 1700 za krótszego trzeba położyć.

Ale odróżniasz Inshore od zwykłego avida? Bo już mojo to … nawet szkoda porównywać.

Kolega się zastanawia nad elitką wiec go w mojo bassy nie ciągnij bo to inny świat w którym z st croixa został tylko znaczek.

Kolego adiz1
Mam też LTBS i to kosa fajna, ale jak ma być uniwersał to ASIS zdecydowanie bardziej. No chyba, ze musi być składak.

A może coś z Fenwicka HMG? Taki 69ML-FS-2 mógłby być fajnym rozwiązaniem.

Nie łowiłem tym więc nie wiem jak jest realnie z gramaturami ale mam 66L-FS-2 1,5-10g pod okonia i jak to w kijach z USA +20% górą można mu spokojnie dodać w pełnym komforcie. Czuły, fajny, lekki kij, który właśnie wg mnie w oczko wyższej gramaturze podoła i sandaczom i szczupakom.

Ewentualnie jeżeli wyżej, to World Class.

Wg mnie STC odleciało z cenami retail w kosmos i okolice 800pln do nawet ponad 1000pln za głuchego kołka, którym jest Triumph, tylko dlatego, że ma logo STC, to jest kpina. Tak samo Premier, ok to jest całkiem przyjemny kijek ale w kwocie ok 600pln, ale nie za 1000-1200pln????

Edytowane przez PatLove

A może coś z Fenwicka HMG? Taki 69ML-FS-2 mógłby być fajnym rozwiązaniem.

Nie łowiłem tym więc nie wiem jak jest realnie z gramaturami ale mam 66L-FS-2 1,5-10g pod okonia i jak to w kijach z USA +20% górą można mu spokojnie dodać w pełnym komforcie. Czuły, fajny, lekki kij, który właśnie wg mnie w oczko wyższej gramaturze podoła i sandaczom i szczupakom.

Ewentualnie jeżeli wyżej, to World Class.

Wg mnie STC odleciało z cenami retail w kosmos i okolice 800pln do nawet ponad 1000pln za głuchego kołka, którym jest Triumph, tylko dlatego, że ma logo STC, to jest kpina. Tak samo Premier, ok to jest całkiem przyjemny kijek ale w kwocie ok 600pln, ale nie za 1000-1200pln????

???? Ale chyba ludzie sami to nakręcają..z powodów nie obietywnych???? Ich problem.

Aha i żeby była jasność-nie chodzi mi absolutnie o to, czy kogoś stać na STC, czy nie, tylko o to, co te kije oferują w swoich obecnych, absurdalnych cenach.

Rozumiem Triumpha za ok 400pln, Premiera za 600pln, Avida za ca 800pln i Elitkę za ok 1500pln ale teraz wg mnie ceny STC są po prostu odjechane po całości, a Fenwick właśnie oferuje dużo więcej w stosunku value for money.

Edytowane przez PatLove

A kwestia ceny to już całkiem inna sprawa. Niektóre jak to mówicie kołki stc są mniej warte niz dużo tańsze SG pochodzące, przynajmniej teoretycznie, z tego samego kraju ( tak wiem, gdzie jest robiony który model stc a gdzie SG). :D dlatego polecanie niektórych z nich (stc) uważam za słabe …

Ale kolega adiz1 pytał właśnie o stc - stąd moja odpowiedź. I akurat te dwie które poleciłem, polecam z czystym sumieniem. Bo to naprawdę dobre wędki a że za drogie to przyznaję. I ani za świetną LTBS nową kupioną w Polsce nie dałem szalonej ceny z najbardziej znanego tu źródła stc, ani za ASIS która jest właśnie świetnym uniwersałem a przyjechała do mnie pośrednio ze stanów i kupiłem używkę w Place bo cena nowej jest szalona. ( miała być tylko żeby wypróbować, osobiście, ale zostaje bo to świetny kij)

A tak odchodząc od stc i idąc w składaki to bym koledze mógł polecić np SG custom fast shad i to tak 3-14 albo coś koło tego bo to tez fajna wedka z dużo lepszym stosunkiem jakości do ceny niż stc. Ja swoją kupiłem, tez używkę, za śmieszne 300pln. Ale ten kij, mimo, że świetny jest jednak i cięższy i trochę inny niż (szczególnie dolnik) niż te kije o które adiz1 pytał.

Moim zdanie fajnie próbować OSOBIŚCIE dobre kije. Co wcale nie oznacza, że trzeba za nie płacić chore pieniądze. Jak nie przypasuje łatwo sie pozbyć. A mi amerykańskie po prostu pasują, dlatego ich mam najwiecej.

A porównując do dragona hm62x, też miałem w łapie, to dla mnie też naprawdę fajny kij, tylko już za krotki dolnik, jak na uniwesała trochę już za kosa. No i cena też prawie 1400 … .  No i nie moja bajka.

i właśnie dlatego jezelich chodzi o USA poleciłem Fenwicka, gdzie bardziej sandaczowy może być np Aetos, a na uniwersał HMG będzie jak znalazł :)

Jedynym problemem w kwestii Fenwicka może być jego kupno, nie mówiac już o pomachaniu nim na sucho bo z tego co widzę wszędzie świeci jedynie „brak dostępności”.

Mi osobiście bardzo odpowiadają te kije, a że nie mają magicznego znaczka STC, tylko zamiast tego logo z orłem, to już zupełnie inna kwestia…

Sam zastanawiam się teraz nad przesiadką z kijów z pracowni na Fenwicki pod sandacza i szczupaka, tylko że u mnie prawdopodobnie będą to jednak dwa kije ze względu na gramatury.

Edytowane przez PatLove

Dwa mówisz? 
Na łódkę biorę 3 a czasem 4. A z buta to juz bez szaleństw tylko dwa.  :D

Ale jakbym miał wziąć jeden to byłby właśnie stc Avid Inshore albo jak taniej w krzaki to SG custom shad. Oba w gramaturze 3-14 ale jak to te kije, spokojnie rzucają 25 a nawet 30g. No bardziej uniwersalnie już nie umiem  ;)

Nie, no jasne, u mnie na łódkę 3-4 to tez standard

Mi chodziło o to, że chcę dwoma Fenwickami zastąpić 2 kije z pracowni. Jeden typowo szczupakowy, drugi typowo sandaczowy.

No właśnie jestem na tym samym etapie .. do tego dochodzi jeszcze to że pod szczupaka chyba cast, a na sandaczu zostanę na spinie.  

A próbowałeś casta na sandacza?

Ja uwielbiam????

Na szczupaka używam casta do przynęt powyżej 45g, natomiast na sandacza nawet przy std gramaturze ze względu na stały kontakt z linką pod palcem, która sygnalizuje nawet najdelikatniejsze skubnięcia i zdecydowanie wolę łowić sandacze castem, niż spinem.

Edytowane przez PatLove