Skocz do zawartości

Szwecja 2009

pwitkow

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy wszyscy to byli szwedzi, to faktycznie nie wiem, ale na dwóch łódkach z 7, w okolicy których pływałem na pewno nie byli to Niemcy. Troszkę tam języka niemieckiego pamiętam i nie byli to z pewnością sąsiedzi z zachodu. Choć faktycznie w zeszłym roku jak byłem nad Torrons widziałem Helmutów strasznie łupiących ryby. A mówią, że polacy to mięsiaże !!!

Trzymajmy się tematu ... Wiele osób wybiera się do Szwecji (jak co roku) i czekają na rzetelne informacje. Najważniejsze to gdzie, jak, przy jakiej pogodzie ... Sensacje w rodzaju podobno Heniek złapał 101 to sieczka, szkoda na to czasu.

W te wyjazdy wkładamy wiele wysiłku, energii, pieniędzy. Szwedzi nie są dobrodusznymi naiwniakami lecz Vikingami biznesu i chcą wycisnąć z nas maksimum. I niech wyciskają, jeśli jest ryba, łowiska są zadbane itd. a w dużej mierze stanowia o tym rozpoznania dokonane przez wyjeżdżających - jakoś zawsze trochę bardziej pesymistyczne (i prawdziwe!), niż reklamowe trąby polskich czasopism wędkarskich.

W sumie słuszna uwaga, chociaż ciekawość co inni połowili też jest.

Podczas naszego wyjazdu trzeba było szukać dość rozległych płycizn, do 2 m głębokości i koniecznie z roślinami które dość wysoko rosły nad dnem - tam siedziało naprawdę sporo ryb. Przy trzcinach lub na płyciznach porośniętych tylko przy dnie lub gołych skałach z glonami były pojedyncze sztuki.

Osobiście łowiłem na jerki, chociaż kolega z łódki złowił tyle samo na lekko obciążone gumy. Kolor jerka - green tiger - atakowały go z kilku metrów

Wczoraj nasza ekipa wróciła z Gamleby w składzie :Analityk, Gaweł, Radek oraz Ja.

Podczas pobytu nasza czteroosobowa załoga złowiła 232szt szczupaka :mellow:. Padła jedna metrówka Jacka :mellow: , Pawłowi zabrakło 8mm do upragnionego szczęścia. Kilka ryb powyżej 90cm oraz kilka osiemdziesiątek, około 80% ryb była w granicach 60-80cm. Ryby brały w zatokach na płytkich blatach mocno porośniętych roślinnoście na głebokości max 2,5m. 90% ryb padło na wahadłowki typu Alga i Mors w rozmiarze twa lub trzy, prowadzonych szybkim tempem.

Pogoda, zwariowana kilka razy dziennie padał deszcz, raz grady, ciągłe zmieniała się siła i kierunek wiatru. Temperatura wody w dniu przyjazdu 10 stopnie, na koniec w płytkich zatokach dochodziła do 15 stopni. Ryby całkowicie ignorowały gumy, kilka sztuk padło ona jerki oraz obrotówki.

I po wyjeździe. Cóż to był za tydzień :huh: Ciężko było znaleźć rybę i dużo trzeba było pływać (co przy łupince z 4 konnym motorkiem było katorgą). Ale się udało. Rybek padło dużo a Daniel Hlehle pobił wszelkie rekordy:)

Dzięki chłopaki za wspaniałą przygodę. Z Wami mogę jechać wszędzie:)

I dziękuję też współtowarzyszowi na łupince. Krzysiu znakomity z Ciebie kompan!

Postaram się spłodzić jakąś relacyjkę:)

Zacznij tak:

Gdy wreszcie po szwedzkiej stronie oceanu przestało promem rzucać, zwróciłem uwagę na fakt, że we wszystkich zabranych z domu torbach miałem jedynie piwo, wódkę i wino.

Torby z kołowrotkami i woblerami ostały się w przedpokoju... co miało bezpośredni wpływ na ostateczny rezultat naszej eskapady... itd.