krzysiek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jak polakierować złącze nasadowe żeńskie? W jakim celu je lakierować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zabezpieczenie: omotka+lakier Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Chodzi Ci o zewnętrzną stronę? Jak kładziesz lakier to dajesz go tyle ile potrzeba, a nie żeby się 'lało'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 To oczywiste żeby nie zalać, ale jak zrobić to pierwszy raz a dobrze. Chodzi mi o położenie lakieru do samej krawędzi złącza. Po moich doświadczeniach z klejem epoxydowym szybkoschnącym (klejenie rękojeści) nie wszystko wydaje się takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Masz maszynkę do obracania blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jestem na etapie jej konstrukcji. Zrobiłem stojak, czekam na silniczek od mikrofalówki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zastanawiam się jak zabezpieczyć otwór by nie dostało się do niego trochę lakieru, ale też by nie przykleiło się to czym zabezpieczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 No to nie widzę problemów. Wstawiasz kija - obraca się - nakładasz lakier - schnie - łowisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Lakierować połączone ze sobą 2 części blanku, czy oddzielnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Ja robię na złączonych. Jak się boisz, że Ci ścieknie i zakleisz złącze to zrób osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jaki lakier stosujesz, i czy podgrzewasz go palnikiem gdy schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 U-40, tak, zapalniczką, ale tylko żeby się równo rozłożył i bąbelki uwolnił, jak schnie to już nie dogrzewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pch2005 Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 I długo wtedy schnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Umnie ok. 4 godzin. Jednak nie obciążam kija przed upływem kilku dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 Jakieś 5-6 u mnie. Ale podatny na odkształcenia jest przez jakieś 24 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 3 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2011 U-40 to jeden z najlepszych lakierów do omotek jest na tyle gesty ze zostaje w miejscu zaznaczenia to znaczy nie przelewa się nawet po rozgrzaniu, wiec niema obawy ze wleje się do środka ale ważne żeby wedka w suszarce była w poziomie, po 3 godz krecenia popraw lakier wykałaczka bo ma tendencje do zbierania sie w środku omotki, potem podgrzej zapalniczka zeb sie równo rozłożył lakier po chwili złapie duża gęstość i już tak zostanie ,po następnej godzinie można wyłączyć suszarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Witam.Zmontowałem sobie przyrząd do lakierowania omotek.Wszystko ładnie pieknie gdyby...no właśnie.Po równomiernym nałożeniu lakieru, po kilku minutach obracania się blanku (ok.14 obr.na min.)można zauważyć że lakier zlewa się z obu stron w stronę środka omotki i powstaje w tym miejscu zgrubienie.Proszę o porade co może być przyczyną takiego zjawiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Albo za gruba warstwa na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Na pewno nie chodzi o obroty, bo ja robię na 15/min i nie mam tego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 No ja używam bardzo wolnego bo 5 RPM, czyli jeden obrót na 12 sekund. Jakie musiałby być żeby gromadził się w postaci oponki, na środu to nie wiem, ale potrafię sobie to wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 A jeszcze sobie coś przypomniałem. Jeśli go podgrzewałeś i zrobiłeś to za mocno, to upłynnił się za bardzo. Wtedy szybko po nałożeniu mogł się zlać na środku i koniec. Napięcie powierchniowe wzrośnie kiedy temperatura spadnie u już taz zostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Dzięki za rady.Lakier raczej nie jest zbyt rzadki,warstwa również jest ok.Pozostaje jedna opcja...Zbyt wysokie obroty.Przetestuje to odpisze.Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Lakier zawsze schodzi z krawędzi omotek, nie wystarczy włożyć kij w suszarkę i zalakierować,w zależności jakiego używasz lakieru,to przed sieciowaniem należny poprawić lakier np.wykałaczka i podgrzać lakier ładnie się rozłoży,i dosc szybko zgęstnieje ,ale musisz na zasadzie prób sprawdzić po jakim czasie lakier jest gesty na tyle żeby dal sie poprawić ,bo jeśli będzie zbyt gesty to nie da się już rozrzedzić przez rozgrzanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 23 Stycznia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Obroty są ok, robię przy 20-tu na żywicy o temperaturze 35-38 stopni. Może kwestia zbyt mocno podgrzanej żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romaro_rr Opublikowano 15 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2012 Witam.Mam pytanko, a mianowicie zapomnialem o odtłuszczeniu blanku w miejscach gdzie położyłem omotki, czy to jest jakiś wielki problem ? Czy muszę zrywać omotkę czy jest jakiś sposób zeby teraz odtłuścić? Mam juz gotowy kijek gotowy do lakierowania i właśnie mam dylemat Czym Odtłuszczacie ?Pozdrawiam Robert. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi