Skocz do zawartości

Lakierowanie omotek

Rekomendowane odpowiedzi

Ktoś kiedyś podpowiedział mi, że wyrównuje się lakier paskami z folii. Ja wycinam paski różnej szerokości, w zależności od szerokości kładzionego lakieru z pudelek po przelotkach. Początkowo nie było to proste, bo trzeba wyczuć moment kiedy da zacząć, a kiedy skończyć - chodzi o czas żelowania, ale dziś to błahostka. No i lakieruję na dwa razy - zawsze. Pierwszą przesączającą warstwę też równam paskami. Paski oprócz równania warstwy lakieru zbierają jego nadmiar. Sam decydujesz ile maja zebrać regulując lekko docisk. Jeśli po kilku/ kilkunastu minutach jest tendencja do śliwkowania, to lekkie podgrzanie i wyrównanie paskiem i git majonez.
Prędkość obrotowa suszarki 8-10 obrotów na min. Zbyt szybkie obroty, nie wiem jaka jest wartość graniczna, nie sprawdzałem, mogą właśnie powodować powstawanie dużych sił odśrodkowych i sliwkowanie. Tyle z praw fizyki ;)

Edytowane przez Cpt. Lego
  • Like 3

• 8 miesięcy temu...

Czy lakierowanie omotek w temperaturze ok 15 C może sprawiać jakieś kłopoty z żelowaniem? Pomijam czas schnięcia, to czy lakier był dobrze rozmieszany i czy składniki były prawidłowo odmierzone. Sam aspekt termiczny mnie interesuje.

Mam taką temperaturę w warsztacie i raczej cieplej nie będzie przy obecnej temp na zewnątrz.

Polakierowałem wczoraj testowo kawałek starego blanku. Dziś jeszcze lepki jest (Lamar LB). Zdjąłem z maszyny (którą mam od ciebie:). Wsadziłem do domu. Zobaczymy czy się utwardzi.

Edytowane przez MatB

W piwnicy gdzie ostatnio lakierowałem jest około 16stopni i da się tylko czas kręcenia na maszynie trzeba wydłużyć. Ja wyłączyłem po 6 godzinach bo wydawało się ze starczy , niestety nie starczyło rano lakier był twardy nie klejący ale pościekał na jedną stronę no i kijek do poprawki. Teraz jak będę robił to niech się kręci nawet 12godz. w takiej temperaturze to na 100% nie ścieknie

• Like 1

• 3 lata później...