trout master Opublikowano 2 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2021 Ten "sopel" który jest na środku trzeba było zebrać w odpowiednim momencie i byłoby ok. Na moje oko za dużo lakieru. Po bokach ok. Podgrzanie i rozciągnięcie tego sopla w odpowiednim momencie też by przeszło, byłaby jedynie grubsza warstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 9 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2021 (edytowane) Ktoś kiedyś podpowiedział mi, że wyrównuje się lakier paskami z folii. Ja wycinam paski różnej szerokości, w zależności od szerokości kładzionego lakieru z pudelek po przelotkach. Początkowo nie było to proste, bo trzeba wyczuć moment kiedy da zacząć, a kiedy skończyć - chodzi o czas żelowania, ale dziś to błahostka. No i lakieruję na dwa razy - zawsze. Pierwszą przesączającą warstwę też równam paskami. Paski oprócz równania warstwy lakieru zbierają jego nadmiar. Sam decydujesz ile maja zebrać regulując lekko docisk. Jeśli po kilku/ kilkunastu minutach jest tendencja do śliwkowania, to lekkie podgrzanie i wyrównanie paskiem i git majonez.Prędkość obrotowa suszarki 8-10 obrotów na min. Zbyt szybkie obroty, nie wiem jaka jest wartość graniczna, nie sprawdzałem, mogą właśnie powodować powstawanie dużych sił odśrodkowych i sliwkowanie. Tyle z praw fizyki Edytowane 9 Maja 2021 przez Cpt. Lego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Czy lakierowanie omotek w temperaturze ok 15 C może sprawiać jakieś kłopoty z żelowaniem? Pomijam czas schnięcia, to czy lakier był dobrze rozmieszany i czy składniki były prawidłowo odmierzone. Sam aspekt termiczny mnie interesuje.Mam taką temperaturę w warsztacie i raczej cieplej nie będzie przy obecnej temp na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 U mnie zimą przy lakierowaniu jest 18-19, góra 20 st. C a przez noc max 17 i do rana lakier już nawet lepki nie jest. Jak chcesz to zrobię test w 10-11 stopniach, bo tylko taką mam możliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Polakierowałem wczoraj testowo kawałek starego blanku. Dziś jeszcze lepki jest (Lamar LB). Zdjąłem z maszyny (którą mam od ciebie:). Wsadziłem do domu. Zobaczymy czy się utwardzi. Edytowane 8 Lutego 2022 przez MatB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcarp Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 W piwnicy gdzie ostatnio lakierowałem jest około 16stopni i da się tylko czas kręcenia na maszynie trzeba wydłużyć. Ja wyłączyłem po 6 godzinach bo wydawało się ze starczy , niestety nie starczyło rano lakier był twardy nie klejący ale pościekał na jedną stronę no i kijek do poprawki. Teraz jak będę robił to niech się kręci nawet 12godz. w takiej temperaturze to na 100% nie ścieknie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 W mojej ocenie ThreadMaster jest najbardziej wymagającym w użytkowaniu lakierem. Wersję LiteBuild musisz cienko kłaść, żeby dobrze schła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 W mojej ocenie ThreadMaster jest najbardziej wymagającym w użytkowaniu lakierem. Wersję LiteBuild musisz cienko kłaść, żeby dobrze schła.Czym Kamil teraz lakierujesz ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Najbardziej lubię Hitenę: https://www.ebay.com/itm/192754171912 ale mam trzy różne na stole, które nieco różnią się właściwościami - szybkością żelowania, czy stopniem bezbarwności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario69 Opublikowano 26 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja Używał ktoś tego lakieru? Jeśli tak, bardzo proszę o podzielenie się wrażeniami.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 27 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja Ależ panowie! Lakier o kształcie małej cytrynki jest formą mechanicznie wyższą nad omotką w formie równo zakończonego walca, albowiem nie powoduje efektu tzw karbu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi