Skocz do zawartości
  • 0

Mały silnik spalinowy - co wybrać?

szewer

Pytanie

Witam

Muszę kupić silnik spalinowy, także proszę o rady co wybrać bo jest tego troszkę na rynku.

Silnik nowy, do łodzi około 3m, w łodzi 2 facetów plus sprzęt.

Woda po której będę pływał to stojący zbiornik zaporowy albo jezioro.

Tak więc, rozważam takie modele:

Honda 2,3KM SCHU

Yamaha 2,5KM AMHS

Parsun F2.6 BMS lub model 4KM (tylko nie wiem czy nie za mocny do mojej 3m łupinki)

Suzuki DF 2,5KM S

Mercury 2,5KM albo 3,5KM

Chodzi mi o takie cechy jak cicha praca, dostępność serwisu, oszczędność itp no i fajnie jakby był chodzony wodą a nie powietrzem ( przy taki założeniu Honda odpada)

Myśle, że sporo z Was ma takie silniki i może podzielić się swoimi uwagami.

Dzięki

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hej, z doświadczenia, polecam suzuki, najlepszy stosunek jakości do ceny, nr 1 to yamaszka, honda chodzi jak kosiarka, hałas i wibracje stawiają ją o przynajmnie klase niżej, zaznaczam że sa to moje subiektywne przemyślenia. Powodzenia w wyborze :D

• 0

Chyba widzieliśmy to samo Suzuki, rzeczywiście fajnie cykało.

W tej chwili zastanawiam się nad dwoma.

Albo Yamaha 2,5KM albo Mercury 3,5KM.

Cena identyczna, zastanawiam się tylko czy będzie duża różnica między tymi silnikami (szybkość, głośność)

No i jak z serwisem Yamahy i Mercurego?

POzdro

• 0

Z mojego doswiadczenia zwiazanego z uzywaniem wlasnego malego silnika oraz uzywaniem silnikow wypozyczanych, w roznym stanie, moge zwrocic uwage na kilka zagadnien (ktore byly szeroko opisywane na forum), jakie powinny przyswiecac:

- silnik ma byc benzynowy

- akceptowalna waga, do 25kg max

- nie kupowac najmniejszych silnikow danej serii bo moga pojawic sie rozne niespodzianki typu chlodzenie powietrzem, plastikowa sruba, brak gazu w rumplu, brak wstecznego (typ malta)

- ma byc niepaliwozerny (merkury chyba palil najwiecej)

Silnikow wiekszych z malymi co do glosnosci raczej nie ma co porownywac, one maja wiecej niz 1 cylinder i kultura pracy jest inna.

Z najmniejszych jak juz bym mial wybierac wzialbym Yamahe 2,5KM, ma wszystkie rozwiazania, ktore trzeba i ktore sa opisane wyzej. Zastanowilbym sie tylko jaki mialbym zysk w postaci oszczednosci kasy i ciezaru w zestawieniu z rozwiazaniem 4KM.

Gumo

• 0

Ja pływam na Yamaszce 4HP od początku sezonu i jestem bardzo zadowolony, w styczniu była promocja i silniczek kosztował 3100 złociszy a przed promocją 4100. Więc proponuję poczekać do przyszłego roku i wypatrywać silników po lepszych cenach, albo poszukać czegoś używanego. Również nie polecam najmniejszych silników, w zeszłym roku kupiłem dwuletniego johnsona podczas kilkumiesięcznego użytkowania trzy razy strzelił wirnik pompy wody (chyba tak to się nazywało)czego efektem była stopiona obudowa i sporo części wewnątrz silnika, został oddany na złom

• 0

witam!

yamahy 4HP czterosuwa nie polecam. z moim mimo ze byl nowy mialem mase klopotow. bez zalu pozbylem sie go i kupilem uzywana yamahe 6HP. silnik dwucilindrowy, duza kultura pracy, niezawodnosc, palacy niewiele bezynki i bez problemu ( koszt 30USD ) mozna z niego zrobic 8HP ( co tez uczynilem ) wage oba silniki maja bardzo podobna, a zapas mocy na pewno sie przyda ( moze zmienisz lodke w przyszlosci ) plywanie yamaha 4hp i lodka 3.55m

( aluminium ) plus dwoch wedkarzy ze sprzetem bylo bardzo upiedliwe. obecnhie to zupelnie inna jakosc.

moim zdaniem powinienes poszukac uwywanej yamahy 6/8HP - na pewno nie bedziesz zalowal.

pozdrowka

• 0

:lol:

Jeszzce lepsza bylaby 15ka. Plywalem lodka ok. 200kg przystosowana do dlugiej kolumny (a silnik z krotka czyli nienajlepsze polaczenie) przy sporej fali.

Przy odrobinie wprawy jakies 50km/h dalo sie wyciagnac.

Wlaczonego silnika praktycznie nie bylo slychac na luzie.

Gumo

• 0

Jeszzce lepsza bylaby 15ka. Plywalem lodka ok. 200kg przystosowana do dlugiej kolumny (a silnik z krotka czyli nienajlepsze polaczenie) przy sporej fali.

Gumo

Hmm...czyli łódka 200kg przystosowana do długiej kolumny, silnik 15km z krótką i poleciałeś 50km/h? :unsure:

• 0

Gumo

Może na przycepce ;)

Mierzyłeś GPS?

• Like 1

• 0

Łodki nie wazylem ale miala wymiary jakies 5m/1,7m. Gospodarz cos bakal a ja to zestawilem z tym, ze przy wiekszych predkosciach wiatr mial tendencje do latwego zdmuchiwania jej z kursu.

Predkosci nie mierzylem przyrzadami i jak mozna sie zorientowac nie o to chodzi w mojej wypowiedzi...

Dalej tak mozna pojechac obecnie do jakichs 350KM, bo do takiej mocy obecnie doszli producenci. Do tego dostosowywac oczywiscie lodki.

Ale tu chodzi o pewne konkretne rozwiazanie i warunki.

Gumo

• 0

Łodki nie wazylem ale miala wymiary jakies 5m/1,7m. Gospodarz cos bakal a ja to zestawilem z tym, ze przy wiekszych predkosciach wiatr mial tendencje do latwego zdmuchiwania jej z kursu.

Predkosci nie mierzylem przyrzadami i jak mozna sie zorientowac nie o to chodzi w mojej wypowiedzi...

Dalej tak mozna pojechac obecnie do jakichs 350KM, bo do takiej mocy obecnie doszli producenci. Do tego dostosowywac oczywiscie lodki.

Ale tu chodzi o pewne konkretne rozwiazanie i warunki.

Gumo

Czyli jak można się zorientować max 30km/h było...z wiatrem :D

Co do propozycji założenia 6/8km dwucylindrowca to taka lekka plastikowa łódeczka ok.3m ,albo zostanie pozbawiona pawęży ,albo zrobi fikołka przy odrobinie nieuwagi.

• 0

Panowie, nie chodzi mi o to żeby śmigać moją łupiną 50km/h ale żeby w miarę sprawnie się przemieszczać ;)

Na 99% wezme nowy Mercury 2,5KM, wydaje mi się że to najlepszy stosunek możliwości do ceny. Cena coś koło 2700-2800 więc wydaje mi się OK.

Moja łódka ma około 3m przy masie 70-80kg, więc myśle że te 2,5KM spokojnie wystarczy.

Pozdrawiam

Szewer

• 0

Poza konkursem

@Maciejowaty, nie wiem jak bylo szybko ale zapewniam, ze bardzo szybko.

Po prostu nastepną razą zmierze i zrobie zdjecie wyswietlacza.

Gumo

Spoko :D

Wystarczy ,że zamierzysz GPS-em ,uwierze na słowo.

Już kilka osób GPS sprowadził na ziemię.

ps.sorry za off topic.

• 0

witam!

moja łodka waży 56kg ( lżejsza od tej kolegi @szewera ), ma 3.55m długośći. póki co pawęż nie wyrwana, fikołków brak a pływa się b. wygodnie. nie odlatuje również. mierzona szybkość to 35km/h w pojedynkę i 30km/h we dwójkę (GPS)

http://www.youtube.com/watch?v=npq01FDUnz8

moim zdaniem to idealna szybkość do przemieszczania się po łowisku. @remek może napisać jak wlekliśmy się na silniku 4KM.

oczywiście, zdaję sobie sprawę że 6KM może działać inaczej na różnych łódkach, no ale zawsze można lekko skręcić maksymalne obroty i wtedy będzie bezpiecznie. tak czy inaczej życzę powodzenia i przede wszystkim zadowolenia z użytkowania nowego silnika @szewer - bez względu na to na jaki się zdecydujesz.

pozdrówka

• 0

Co swoją drogą jakiś fenomen był - tak złego silnika nie spotkałem (może po za moim johnsonem). Nówka sztuka i pierdziało to jakoś tak żałośnie, wypadało z biegu, rozłaziła się obudowa.... normalnie parsun to przy tym jakiś megawypas...

• 0

Hmm...czyli łódka 200kg przystosowana do długiej kolumny, silnik 15km z krótką i poleciałeś 50km/h? :unsure:

Plynalem wtedy ta lodzia...przy odrobinie wprawy da sie z 15tki wyciagnac 50km/h. W warunkach opisywanych przez Gumo nie bylo to mozliwe.

Pływałem niedawno podobna lódką, ale bardzo szeroka ok 180cm,

na silniku 15KM Mercury, nie dało się przekroczyc 15km/h z wiatrem w 3 osoby, dlatego nie wyobrażam sobie możliwości osiagnięcia 50km/h, jednak to tylko moja subiektywna uwaga.

wracając do tematu silnika, 15KM czyli już 2cylindrowiec,

niestety jest ciezki, pojawia sie problem logistyczny, transportowy no i w naszym kraju niestety złodziejstawa, jak by trzeba było go zostawic z łódką, kolejna sprawa to zewnętrzny zbiornik. Osobiście nie kupił bym silnika 2KM, a jeśli już to 6KM, silniki 4,5,6KM to często te same konstrukcje, a moc 'nakrecana jest tylko obrotami, nie wiem natomiast dlaczego nikt nie zwraca uwagi na pojemnosc silnika/moment obrotowy?

Reasumując dlaczego 6KM, do takiej łodki, względnie mała masa silnika, mobilnosc, wewnętrzny zbiornik, rezerwa mocy, której nie trzeba wykorzystywac, ale w ekstremalnych warunkach może uratowac życie. kto pływał na Mietkowie czy innych dużych zbiornikach, to wie co może się zdarzyc w kilka minut.

• 0

Co do propozycji założenia 6/8km dwucylindrowca to taka lekka plastikowa łódeczka ok.3m ,albo zostanie pozbawiona pawęży ,albo zrobi fikołka przy odrobinie nieuwagi.

E tam nie jest tak źle.

KLIK Silnik 8 km łódka 2,85m KLIK

a tu troszkę mocniej

Wracając do tematu polecam pójść śladem Peresady. Miałem mały silnik johnsona 4km miałem większy - yamahę 8 km teraz mam 9,9 km i raczej nie zmienię jej na mniejszy. Ale taki opymalny do używania przy wędkarskiej łódce będzie 6 lub 8 km w dwóch cylindrach polecam yamahę.