Skocz do zawartości
  • 0

Mały silnik spalinowy - co wybrać?

szewer

Pytanie

Witam

Muszę kupić silnik spalinowy, także proszę o rady co wybrać bo jest tego troszkę na rynku.

Silnik nowy, do łodzi około 3m, w łodzi 2 facetów plus sprzęt.

Woda po której będę pływał to stojący zbiornik zaporowy albo jezioro.

Tak więc, rozważam takie modele:

Honda 2,3KM SCHU

Yamaha 2,5KM AMHS

Parsun F2.6 BMS lub model 4KM (tylko nie wiem czy nie za mocny do mojej 3m łupinki)

Suzuki DF 2,5KM S

Mercury 2,5KM albo 3,5KM

Chodzi mi o takie cechy jak cicha praca, dostępność serwisu, oszczędność itp no i fajnie jakby był chodzony wodą a nie powietrzem ( przy taki założeniu Honda odpada)

Myśle, że sporo z Was ma takie silniki i może podzielić się swoimi uwagami.

Dzięki

Pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Hmm...czyli łódka 200kg przystosowana do długiej kolumny, silnik 15km z krótką i poleciałeś 50km/h? :unsure:

Plynalem wtedy ta lodzia...przy odrobinie wprawy da sie z 15tki wyciagnac 50km/h. W warunkach opisywanych przez Gumo nie bylo to mozliwe.

Pływałem niedawno podobna lódką, ale bardzo szeroka ok 180cm,

na silniku 15KM Mercury, nie dało się przekroczyc 15km/h z wiatrem w 3 osoby, dlatego nie wyobrażam sobie możliwości osiagnięcia 50km/h, jednak to tylko moja subiektywna uwaga.

Wszystko zależy od kształtu dna....

• 0

Hmm...czyli łódka 200kg przystosowana do długiej kolumny, silnik 15km z krótką i poleciałeś 50km/h? :unsure:

Plynalem wtedy ta lodzia...przy odrobinie wprawy da sie z 15tki wyciagnac 50km/h. W warunkach opisywanych przez Gumo nie bylo to mozliwe.

A możesz zdradzić na czym ta wprawa polega ,że osiągacie ponad dwukrotnie większą prędkość niż przeciętny Kowalski na podobnym zestawie? :unsure:

Przyjmujcie na łodzi jakieś specjalne pozycje ,czy jak? :lol:

• 0

Co do propozycji założenia 6/8km dwucylindrowca to taka lekka plastikowa łódeczka ok.3m ,albo zostanie pozbawiona pawęży ,albo zrobi fikołka przy odrobinie nieuwagi.

E tam nie jest tak źle.

KLIK Silnik 8 km łódka 2,85m KLIK

a tu troszkę mocniej

Wracając do tematu polecam pójść śladem Peresady. Miałem mały silnik johnsona 4km miałem większy - yamahę 8 km teraz mam 9,9 km i raczej nie zmienię jej na mniejszy. Ale taki opymalny do używania przy wędkarskiej łódce będzie 6 lub 8 km w dwóch cylindrach polecam yamahę.

Mój teściu ma łajbę ok.3m i 55KM ,więc wszystko się da :D

Wszystko to kwestia budowy łodzi.

Koledze polecam kupić maksymalnie mocny silnik jaki producent przewidział do jego łódki.

• 0

Wyglada na to, ze temat jest wyczerpany bo pytajacy zdecydowal sie na konkretne rozwiazanie. Reszta jest milczeniem a raczej warczeniem... B)

Ten temat wielokrotnie goscil, nieraz bywaly to nawet dlugie i wielowatkowe dyskusje wiec rzadnych glebszej wiedzy zapraszam do skorzystania z zasobow forum.

Dodam tylko, ze wlasnie w okolicy 6KM producenci zaczynaja zakladac 2gi cylinder. Waga podskakuje wtedy o ladnych kilka kg i zaczynamy sie zastanawiac (przynajmniej ja) czy skoro juz i tak tachamy to moze wziac cos co bedzie naprawde mocne.(np. z uwagi na potrzebe szybkiej ewakuacji z wody z uwagi na warunki meteo)

Gumo

• 0

Silniki 6/8KM 2-cylindry może byłby ok ,gdyby ta 3 metrowa łajba byłaby ślizgowa ,ale te które głównie pływają po naszych wodach nie są.

@Gumofilc, moderatorze/redaktorze:

Z tym warczeniem to jak mam rozumieć? :wacko: :unsure:

Napisz ,że fantazja Cię poniosła i już :lol:

• 0

Ja właśnie kupiłem Tohatsu 5 KM do łódki 3,2 m x 145 cm i waga około 100 kg. Pływam nią pod prąd na Wiśle na wiosłach. Silnik 2,2 KM to do niej stanowczo za mało. Pod prąd 4 km/h płynę jakieś 6-7 km/h na 75% mocy. Teraz będzie dużo szybciej, ciszej, oszczędniej i ekologicznie :D