Skocz do zawartości

Identyfikacja / dobór uchwytu kołowrotka

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia poglądowe, wydaje mi się ze grip z pianki jest ok ale ten kawałek drewna trochę psuje możliwości kija. Dajcie znać czy jest sens to ruszać i jak ta to czy lepiej dobrać uchwyt bezpośrednio obejmujący blank czy zastosować rurę z karbonu (może to jakoś wzmaga czucie przez większy rezonans ?)

post-65022-0-67756900-1579675986_thumb.jpeg

post-65022-0-03271200-1579676005_thumb.jpeg

post-65022-0-36689500-1579676020_thumb.jpeg

Witam wszystkich.

W kiju sandaczowym mam taki uchwyt. Oczywiście pod młynek ok 3500, korek poniżej dolnej stopki ma średnice ok 28mm i jest dla mnie za gruby. Źle mi się trzyma rękojeść.

Podpowiedzcie czym można go zastąpić aby też był "ciepły", żeby wchodziła w niego stopka w/w młynka i średnica korka była mniejsza. Jeżeli pomożecie będę bardzo wdzięczny, rozmiary kompletu tworzącego uchwyt też proszę podać.

Dzięki i pozdrówko.

_____

post-58042-0-19100000-1580157085_thumb.jpg

post-58042-0-83094300-1580157190_thumb.jpg

Witam wszystkich.

W kiju sandaczowym mam taki uchwyt. Oczywiście pod młynek ok 3500, korek poniżej dolnej stopki ma średnice ok 28mm i jest dla mnie za gruby. Źle mi się trzyma rękojeść.

Podpowiedzcie czym można go zastąpić aby też był "ciepły", żeby wchodziła w niego stopka w/w młynka i średnica korka była mniejsza. Jeżeli pomożecie będę bardzo wdzięczny, rozmiary kompletu tworzącego uchwyt też proszę podać.

Dzięki i pozdrówko.

_____

Najtańszym i bardzo wygodnym rozwiązaniem będzie zwykły DPS w formie skeletonu i insert z korka... 

Arek, trzeba jakoś sprawdzić jaki rozmiar ma to dolne gniazdo. Może po prostu da się zmienić na mniejsze i od nowa zabudowac korkem.

_____

Właśnie chodzi o to jakie to gniazdo. Typ uchwytu. Kij to Cabelas XML czy jakoś tak wiec uchwyt na pewno nie Fuji. Nie wiem czy to nie kombinowane coś jak w Shimano np. stare Beastmaster czy Nexave ale całe wsadzone w korek i dlatego tak grubo na zewnatrz. :(

Chyba że to jakiś niby "muchowy" schowany w korku.

Co do DPS i insertu z korka to takie coś odpada. Nakrętka nie jest ciepła a w St Croix Avid widziałem co się dzieje z korkiem (insert).

raczej nic nie będzie cieplejsze niż korek... a jak dołożysz warstwę korka na dowolny uchwyt to zawsze będzie gruby...

nie przejmuj się zimną nakrętką w dps-ie, to tylko mała i cienka blaszka - bardzo szybko się nagrzewa od ręki... mi jakoś nigdy dps-y zimą nie przeszkadzały... albo zastosuj np. skss-a... 

co się dzieje z insertem z korka? wykrusza się?

jako insert zastosuj korek burl lub ewentualnie korkogumę - są znacznie mocniejsze...

Jak coś to już lepiej VSS czy IPS i nakrętka HPS.

DPS odpada na 100%. Mam w różnych kijach, zwłaszcza na pstrągi i wiem jak przymarza dłoń do niego gdy jest zimno. :excl:  :(

Co do StCroix i ich insertu z korka to na fotkach masz niżej przykłady niedoskonałości. może to wina firmy i niepotrzebnie się czepiam ale je opiszę.

Przy dociskaniu stopki kołowrotka nakrętka DPS nie ma podparcia po przeciwnej stronie stopki i wżera się w korek. Stopka młynka robi dokładnie to samo. Im więcej chcesz dokręcić (aby młynek "nie latał") tym bardziej nakrętka się odgina. W przypadku tego Avid który mam gwint jest już wręcz spłaszczony co powoduje że wypust wewnątrz nakrętki odpowiedzialny za jej wzdłużne prowadzenie wyskakuje poza rowek i nakrętka się obraca uciekając ze stopki na boku. Nie wiem czy na fotkach to widać ale lepiej uchwycić się tego nie dało. Tak jak pisałem, może to błąd producenta że pod gwint nakrętki DPS nie wsadzono jakiegoś wzmocnienia i jest jedynie powietrze. :)

Fotki w linku niżej.

https://photos.app.goo.gl/t8R8oRCMh5dTiVrDA

______

na fotkach wszystko widać :) insert jest za długi do twojego kołowrotka (lub inaczej stopka za krótka do insertu)... rozwiązanie jest proste - daj krótszy insert - wtedy i nakrętka i stopka będą się opierać na gwincie... oczywiście jak chce ci się to poprawiać :)

ps. to nie błąd producenta - uznał, że uchwyt ma pasować do wszystkich kołowrotków, również dużych z dużą stopką... jak coś jest do wszystkiego to będzie do d...

Edytowane przez czarny1

Tak właśnie jest.

Ten kij jest oryginał i zostaje pomimo że jest "zwalony" uchwyt. Podejrzewam ze pod gwintem przy insercje brakuje żywicy, taśmy czy czegoś sztywnego (np. tulei) i dlatego gdy dokręcam nakrętkę to zamiast dociskać stopkę, ugina się gwint bo sama jego ścianka jest zbyt cienka i słaba.

Jestem ciekaw jak u innych z tymi Avid'ami. :)

• 4 miesiące temu...

Czy poniższy uchwyt Angle Japan będzie dobrze spasowany ze Stella 18' 2500 ?

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Uchwyt-kolowrotka-ANGLE-JAPAN-MH-SCW-Gunsmoke/1236

Pisz do Adriana ze Świebodzina, ostatnio podpiął Stellę '18 do tej Aurigi: http://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/page-122#entry2683422

• Like 1

• 9 miesięcy temu...

Cześć. Potrzebuję pomocy kogoś z pracowni rodbuildingowej, kto ma czas na zajęcie się moją wędką? Problem polega na tym, że podczas ćwiczeń rzutów, zaczął się ruszać i "wyjęło się", a ponadto chciałbym zastosować raczej zespolony, niż dzielony, skoro się zdarzyło raz, to na tym samym uchwycie nie chcę ponownie, nakrętka się luzuję i ta obrączka co trzyma kolowrotejk nie posiada blokady i się kręci dookoła. Może są inne lepsze.

ps. może jest ktoś z koneckiego, woj. świetokrzyskiego?

Edytowane przez Chat

"Obrączka" ta co wchodzi w korek? Czy nakrętka radełkowana którą dokręca się dolne gniazdo uchwytu stopki kołowrotka?

Co do całego uchwytu i insertu drewnianego to trzeba bo wkleić na elastycznej żywicy epoksydowej. Wszystkie alu (pierścienie, dolny korek-zatyczka i gwintowana cześć uchwytu) należy w miejscu łączenia z blankiem, drewnem zarysować. Oczywiście później trzeba odtłuścić wszystko acetonem i ma trzymać. Żywica która jest zbyt sztywna (czyli mało elastyczna) a przyczyna tego jest zły (lub zbyt duża ilość) utwardzacz to przy pracy i przeciążeniach połączenie potrafi "pstryknąć" (puścić). Efektem tego prędzej czy później masz to co masz na fotkach.

Najważniejsze, zakleić dobrze się da. Trzeba jedynie poprawnie to zrobić.

• 1 rok później...

Czy ktoś z Szanownych Kolegów może wypowiedzieć się porównawczo odnośnie uchwytów ALPS MVT Rapid w wersji standardowej oraz Soft Touch ?

Co to za powłoka jest nałożona w wersji ST ? Czy to się z czasem nie ściera ? Czy faktycznie dużo lepiej leży w dłoni ST ?

Zastanawiam się nad wyborem między tymi dwoma wersjami - za wszelkie informacje będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o Alps Rapid MVT to zauważyłem jedną rzecz - ta metalowa nakrętka jest bardzo wredna, trzeba uważać przy wędkach dwuczęściowych jak się składa / przechowuje bo inaczej bedzie skubana rysowała szczytówkę po złożeniu segmentów wędki :(   jest dosyć agresywnie ząbkowana nakrętka w niej więc jeśli pokrowiec to raczej dwukomorowy (z oddzielną przegródką na szczytówkę i dolnik) a spinanie szczytówki i dolnika gumką recepturką to już w ogóle odpada

w wędkach jednoczęsciowych oczywiście nie ma tego problemu. 

Jeżeli chodzi o Alps Rapid MVT to zauważyłem jedną rzecz - ta metalowa nakrętka jest bardzo wredna, trzeba uważać przy wędkach dwuczęściowych jak się składa / przechowuje bo inaczej bedzie skubana rysowała szczytówkę po złożeniu segmentów wędki :(   jest dosyć agresywnie ząbkowana nakrętka w niej więc jeśli pokrowiec to raczej dwukomorowy (z oddzielną przegródką na szczytówkę i dolnik) a spinanie szczytówki i dolnika gumką recepturką to już w ogóle odpada

w wędkach jednoczęsciowych oczywiście nie ma tego problemu. 

Borykałem się z tym problemem również w innych uchwytach - np brs.

Temat do załatwienia miękką taśmą do spinania wędek, ich transport w dedykowanym pokrowcu albo transportować jako jednoskład w odpowiedniej tubie.

Ergonomia tego uchwytu jest na bardzo dobrym poziomie, dodatkowo przenoszenie wszystkiego co się dzieje na końcu zestawu również na wysokim poziomie. Jest w mojej ocenie ładny, waży bez nakrętek i insertu, tyle co apex czy fuji tvs - wacham się jedynie między wersjami standardową a soft touch i tutaj prosiłbym kogoś kto miał jeden i drugi w ręce o jakąkolwiek wypowiedź porównawczą.

Edytowane przez scOOtt

Borykałem się z tym problemem również w innych uchwytach - np brs.

Temat do załatwienia miękką taśmą do spinania wędek, ich transport w dedykowanym pokrowcu albo transportować jako jednoskład w odpowiedniej tubie.

Ergonomia tego uchwytu jest na bardzo dobrym poziomie, dodatkowo przenoszenie wszystkiego co się dzieje na końcu zestawu również na wysokim poziomie. Jest w mojej ocenie ładny, waży bez nakrętek i insertu, tyle co apex czy fuji tvs - wacham się jedynie między wersjami standardową a soft touch i tutaj prosiłbym kogoś kto miał jeden i drugi w ręce o jakąkolwiek wypowiedź porównawczą.

Jak nie masz zamiarów używać mocnych replementow na komary to dużo mocniejsza jest ta powłoka niż w fuji st, widać białe ryski ale nie uszkodzonej powłoki, coś jak na zamszu.

Nie mam tego problemu. Po kilku próbach z innymi uchwytami, stosuję DPS'y 17, albo 16 i jest dobrze. Ja wiem, są gusta i guściki. Są różne dłonie i różne sposoby trzymania kija. Ale z jakiejś przyczyny uchwyty typu Fuji DPS są oferowane od lat i trzymają się mocno. ????

• Like 4