Mekamil Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 A poprawili już ten mankament, że w lakierowanych Rapidach nakrętka ciężko chodziła i się zacinała? Nielakierowane były/są super, a nakrętka chodzi lekko, a w tych lakierowanych jakby w fabryce przesadzili z grubością powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 23 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2023 Nie mam tego problemu. Po kilku próbach z innymi uchwytami, stosuję DPS'y 17, albo 16 i jest dobrze. Ja wiem, są gusta i guściki. Są różne dłonie i różne sposoby trzymania kija. Ale z jakiejś przyczyny uchwyty typu Fuji DPS są oferowane od lat i trzymają się mocno. ????Zobacz sobie kiedys Rapida 18, tego z carbonowa nakretka zamiast metalowej. Ja jestem nim zachwycony i wszelkie DPS jakie uzywalem jakos strasznie mnie "kluja". W sumie to rod-building zaczyna znowu miec dla mnie sens Niestety trzeba chwile sie pomeczyc by wywalic ten ich wklad z wlokna szklanego jaki jest w srodku. Ciekawie wygladajaca opcja sa nowe Seaguide, kolega od rekinow wklejal ich zdjecia z ICAST-u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Lutego 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2023 Rapid? Przymierzałem się kiedyś do niego, ale nie. DPS rządzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Może ktoś coś podpowie....Przymierzam się do projektu wędki na blanku Thorus Boron SBO7314-2N czyli 2 skład o w długości 7'3" 14 LB mocy i cw do 19gr (realnie napewno trochę więcej). Blank jest bardzo szybki, elektryczny no i dosyć lekki jak na swoją moc... waga ok. 46 gramów. No i mam gwoździa jaki uchwyt zrobić do tego blanku, żeby: 1. Nadmiernie go nie obciążać.2. Nie lubię za bardzo zbyt cienkich uchwytów. Np. taki DPS 16 z insertem z drewna uważam, że będzie za cienki jednak DPS 17 z insertem drewnianym uważam, że będzie za ciężkie do tego blanku. 3.Szukam czegoś, co będzie trochę takie "pękate" w ręku ale nie nadmiernie ciężkie dla tego blanku. Blank jest naprawdę lekki i finezyjny jak na swoją moc. Jest też dobrze zbalansowany i nie chce go zepsuć nieodpowiednim uchwytem ale też żeby zachować dobrą ergonomię i wygodę. Średnica dolnika 11,8 mm PS. Delfin odpada :-) Może ktoś, coś doradzi...:-) Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez sslonio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Może ktoś coś podpowie....Przymierzam się do projektu wędki na blanku Thorus Boron SBO7314-2N czyli 2 skład o w długości 7'3" 14 LB mocy i cw do 19gr (realnie napewno trochę więcej). Blank jest bardzo szybki, elektryczny no i dosyć lekki jak na swoją moc... waga ok. 46 gramów. No i mam gwoździa jaki uchwyt zrobić do tego blanku, żeby: 1. Nadmiernie go nie obciążać.2. Nie lubię za bardzo zbyt cienkich uchwytów. Np. taki DPS 16 z insertem z drewna uważam, że będzie za cienki jednak DPS 17 z insertem drewnianym uważam, że będzie za ciężkie do tego blanku. 3.Szukam czegoś, co będzie trochę takie "pękate" w ręku ale nie nadmiernie ciężkie dla tego blanku. Blank jest naprawdę lekki i finezyjny jak na swoją moc. Jest też dobrze zbalansowany i nie chce go zepsuć nieodpowiednim uchwytem ale też żeby zachować dobrą ergonomię i wygodę. PS. Delfin odpada :-) Może ktoś, coś doradzi...:-)Zrób taki jaki ci najlepiej odpowiada.Ja lubię dps18 i taki mam,innego sobie nie wyobrażam. Z ciekawości zrobiłem tvs i sprzedałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 (edytowane) Spokojnie możesz użyć DPS 17 z insertem lub bez. Nie przejmuj się nie co większa wagą a nawet przyjmij to za plus. Lepiej wyważy Ci kijek przy delikatnej rękojeści. Z drugiej strony DPS 17 z drewnianym insertem waży 26,5g ( insert z otworem 13mm z minimalnymi zakładkami). Czy to tak dużo? Edytowane 3 Kwietnia 2023 przez skalek-77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Spokojnie możesz użyć DPS 17 z insertem lub bez. Nie przejmuj się nie co większa wagą a nawet przyjmij to za plus. Lepiej wyważy Ci kijek przy delikatnej rękojeści. Z drugiej strony DPS 17 z drewnianym insertem waży 26,5g ( insert z otworem 13mm z minimalnymi zakładkami). Czy to tak dużo?Taki był mój pierwotny plan: DPS 17 + insert z drewna stabilizowanego zlicowany z nakretkami + nakretka do zabudowy KDPS na dole (nie lubię trzymać ręki na gwincie) Sam taki zestaw ważył ponad 30 gramów bez zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 @Sławek77To że pasuje Ci DPS18 nie oznacza, że do każdego blanku będzie on odpowiedni, bo raczej do okoniówki nie zapodasz DPSa w rozmiarze 18... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 (edytowane) Taki był mój pierwotny plan: DPS 17 + insert z drewna stabilizowanego zlicowany z nakretkami + nakretka do zabudowy KDPS na dole (nie lubię trzymać ręki na gwincie) Sam taki zestaw ważył ponad 30 gramów bez zabudowy.No i te 30g uważasz ,że to dużo ? Porównaj sobie z innymi podobnymi konstrukcjami . https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Elementy-uchwytu-kolowrotka-ANDREWS-Fishing-zabudowany-gwintbez-insertu/1506. Ten np. waży 38g. carbonowy ALPS RPD 17 MVT waży 35g.Najnowsza produkcja Fuji . Carbonowy TCP-NHSSK15 czyli mega lekki uchwyt waży 26g. Także DPS-y Fuji w każdej konfiguracji nie wypadają tak źle w porównaniu z nowszymi konstrukcjami. Troszkę demonizujemy wagę uchwytu. Edytowane 4 Kwietnia 2023 przez skalek-77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Nalezy pamietac, ze wiele uchwytow mozna bez problemu " stuningowac", uciac ile sie da gwintu, zastapic lekka rurka z carbonu itd. Spedzilem kiedys godzine by wyciac wklad z wlokna szklanego w Alps Rapid 18, jesli dotniesz pod kolowrotek, zastapisz gwint znowu rurka carbonowa to nagle waga idzie ostro w dol. Przy nastepnym zwaze roznice bo jak dla mnie to najwygodnienszy uchwyt na rynku, w dodatku " cieply" co ma tez duze znaczenie gdy lowimy pozna jesienia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 4 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2023 DPS 17 z insertem drewnianym uważam, że będzie za ciężkie do tego blanku. 3.Szukam czegoś, co będzie trochę takie "pękate" w ręku ale nie nadmiernie ciężkie dla tego blanku. Daj DPS-17 bez insertu, przytnij gwint jak pisze Bujo, zejdziesz gdzies do 22-24 gr. Jak ma być "pękato i lekko i nie Delfin" to szczerze mówiąc nie ma chyba lepszej opcji. Gdyby w grę wchodziły jednak nieco mniejsze uchwyty to pole do popisu by sie poszerzyło, np. tutaj masz taki uchwyt który w rozmiarze 16 jest dosyc finezyjny a wielkościowo to tak naprawdę rozmiar 16.5 - uzywam aktualnie w jednym kiju i bardzo przyjemny musze powiedziec. Takie połączenie DPS z NPS \ CRB Ergonomic Palm Swell Rollenhalter – CMW Rutenbau und Angelgeräte (cmw-angeln.de) ewentualnie masz takiego - niestety chińczyka - który waży poniżej 20 gr z nakrętką: Pro Bomesh 1 sztuk kołowrotek z włókna węglowego Seat kołowrotek wędkarski Seat z Fuji kaptur DIY wędka Rod komponenty budowlane|Wędki| - AliExpress a ergonomicznie jest odczuwalnie nieco bardziej pękaty od DPS-16 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 Mam pytanie. Po poszukiwaniach seryjnego kija, skończyłem na uzbrojeniu blanku w pracowni. Chciałbym zastosować uchwyt kołowrotka fuji NHSS. Ktoś użytkuje? Rzeczywiście jest taki ergonomiczny i nie męczy dłoni? Jak z tym w chłodniejsze dni? Zazwyczaj wędkę trzymam tak, że stopkę kołowrotka mam między palcem wskazującym i środkowym. Szukam czegoś najwygodniejszego, póki co dla mnie najbardziej optymalny był VSS. Będę wdzięczny z opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 (edytowane) Mam pytanie. Po poszukiwaniach seryjnego kija, skończyłem na uzbrojeniu blanku w pracowni. Chciałbym zastosować uchwyt kołowrotka fuji NHSS. Ktoś użytkuje? Rzeczywiście jest taki ergonomiczny i nie męczy dłoni? Jak z tym w chłodniejsze dni? Zazwyczaj wędkę trzymam tak, że stopkę kołowrotka mam między palcem wskazującym i środkowym. Szukam czegoś najwygodniejszego, póki co dla mnie najbardziej optymalny był VSS. Będę wdzięczny z opinie.Czyli trzymasz 1:3 a powinieneś 3:1 chwilę się uczyłem po poradach na forum i niektóre wędki trzymam 4:0 czyli cała dłoń przed kołowrotkiem. Nie mówię przy rzucaniu tylko przy prowadzeniu przynęty czy holu Edit: i dodam że nagle w wędkach gdzie przeszkadzał mi gwint od mocowania kołowrotka i mówiłem „co to za debil tak zrobił” przestało mi to przeszkadzać i okazało się że jest wygodnie Edytowane 9 Listopada 2024 przez Darek_W 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucky_69 Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 Czyli trzymasz 1:3 a powinieneś 3:1 chwilę się uczyłem po poradach na forum i niektóre wędki trzymam 4:0 czyli cała dłoń przed kołowrotkiem. Nie mówię przy rzucaniu tylko przy prowadzeniu przynęty czy holu Edit: i dodam że nagle w wędkach gdzie przeszkadzał mi gwint od mocowania kołowrotka i mówiłem „co to za debil tak zrobił” przestało mi to przeszkadzać i okazało się że jest wygodniePróbowałem się tego nauczyć. Ja trzymam albo tak jak napisałem albo cała ręka przed stopką, czyli tak jak napisałeś - ale dopierając mi zaczyna stópka między palcami przeszkadzać. A wracając do tematu, użytkowałeś może ten uchwyt wspomniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 9 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2024 Niestety nie ale NHSS jest pierwszy na mojej liście uchwytów jak będę albo robił wędkę albo wymieniał uchwyt w SpeedMasterze który ma BEZNADZIEJNY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 22 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca Mam pytanko do osób, które mają wędki z uchwytem carbonowym Alps Rapid MVT. Jak Wam w praktyce sprawdzają się te uchwyty? Głównie chodzi mi o to czy aluminiowe nakrętki dokręcające nie niszczą tego carbonowego gwintu? Ogólnie uchwyt całkiem ok pod względem ergonomii dla mnie ale nam właśnie obawy co do tego gwintu i tych nakrętek jak to z czasem może później wyglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Marca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca gwintu nie, ale przy wedkach dwuskladowych rysuja lakier na szczytowce jak jest wędka złożona i stykają sie składy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi