Artech Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 DziękiJak nic trzeba brać ten tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 5 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Potrzebuję Koledzy podpowiedzi. Jaki rodzaj ciepłego uchwytu typu IPSM, VSS czy innego firmy Fuji zastosować aby wszedł w niego kołowrotek o szerokości stopki 17mm????Normalnie standardowe szerokości 15mm wchodzą w IPSM16 ale większa stopka z większego młynka nie wejdzie. Wymiary stopki dużego młynka to 76x17mm Pomierzcie swoje podobne uchwyty i podajcie wymiary osadzenia stopki.Za rady i podpowiedzi wszystkim z góry dziękuję. Pozdrawiam.A.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Pytanie trochę bardziej ogólnej natury. Czy w przypadku łowienia na gumy kijem o wysokim module grafitu rodzaj uchwytu wpływa na czułość kija?Czy pod względem czułości jest różnica między np. uchwytem IPS a SKSS?Czy to tylko kwestia wygody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Pytanie trochę bardziej ogólnej natury. Czy w przypadku łowienia na gumy kijem o wysokim module grafitu rodzaj uchwytu wpływa na czułość kija?Czy pod względem czułości jest różnica między np. uchwytem IPS a SKSS?Czy to tylko kwestia wygody?Przy ''plastikowych'' uchwytach największe znaczenie będzie miało to na czym ten uchwyt będzie na blanku osadzony,oczywiście każdy uchwyt z miejscami gdzie blank jest ''obnażony'' i pożna go ''dotykać'' dłonią,jest lepszy co nie znaczy ,że wygodniejszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Czy uchwyt Dnps jest wygodnym i czułym uchwytem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 Chłopaki nie chce zakładać nowego tematu i jeśli mogę zapytam tutaj. Czy uchwyt castingowy skts nadaje się do mocnej jerkowki, czy iść raczej w stronę np ecs- a w jednej części. Będzie to kij prawdopodobnie na xzoga 8 kg pod większe klocki, sporadycznie troll za sumem dwa razy do roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2016 (edytowane) Chłopaki nie chce zakładać nowego tematu i jeśli mogę zapytam tutaj. Czy uchwyt castingowy skts nadaje się do mocnej jerkowki, czy iść raczej w stronę np ecs- a w jednej części. Będzie to kij prawdopodobnie na xzoga 8 kg pod większe klocki, sporadycznie troll za sumem dwa razy do roku.Fuji SKTS jest dosyć małym uchwytem i sam pazur nie jest duży (długi i głęboko wyprofilowany), więc i sam uchwyt płycej leży w dłoni.Co do ''mocowania'' do takiej Xzogi 8kg to spokojnie wytrzyma,tylko dalej znowu będzie kwestia ergonomi przy rzutach dużymi ciężkimi przynętami...każdy ma inną dłoń...najlepiej byłoby ''przemacać'' kij z takim uchwytem,czy akurat podpasuje,ja do takiej ''Zośki'' widziałbym Fuji PST,ale to tylko moje zdanie. Edytowane 7 Marca 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Przy ''plastikowych'' uchwytach największe znaczenie będzie miało to na czym ten uchwyt będzie na blanku osadzony,oczywiście każdy uchwyt z miejscami gdzie blank jest ''obnażony'' i pożna go ''dotykać'' dłonią,jest lepszy co nie znaczy ,że wygodniejszy. Czy w takim razie osadzenie uchwytu na korku lub innym podobnym materiale (tak jak na fotkach) sprawi, że kij - nawet na dobrej klasy blanku grafitowym - będzie nieco gorzej przekazywał, co się dzieje z przynętą niż w przypadku osadzenia uchwytu np. na rurce woovenowej?(zdjęcia pochodzą z wątku autorskiego Skalka, za Jego zgodą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Ale to sa tylko inserty Uchwyt ani nie jest osadzony na korku ani na rurce W srodku jest calkiem inne rozwiazanie - arbor z tasmy/grafitu/cietych blankow/z zywicy/metalu etc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź O budowie wędek pojęcia nie mam w zasadzie żadnego, stąd moje pytania, być może banalne dla fachowców... A jeśli do wysokomodułowego kija grafitowego do łowienia gumami zamówię sobie np. taki uchwyt (IPS) i dolnik i będzie to odpowiednio dobrze zrobione, to czy kij straci cokolwiek na czułości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Zależy jak będzie zamontowany na blanku ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 13 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Dzięki za odpowiedź O budowie wędek pojęcia nie mam w zasadzie żadnego, stąd moje pytania, być może banalne dla fachowców... A jeśli do wysokomodułowego kija grafitowego do łowienia gumami zamówię sobie np. taki uchwyt (IPS) i dolnik uchwyt_ips.jpg i będzie to odpowiednio dobrze zrobione, to czy kij straci cokolwiek na czułości?A Twój ten akuratny wybór uchwytu,to tak wizualnie czy miałeś coś podobnego w ręku.Dla mnie wędzisko jigowe aby jak najlepiej spełniało swoją rolę powinno być zbudowane jak najlżej,czyli ograniczenie ''pełnych'' rękojeści na rzecz krótkich elementów dopasowanych ergonomią do dłoni,uchwyt najlepiej z jakimiś ''okienkami''aby można było miec kontakt jak nie z blankiem bezpośrednio,to przynajmniej z insertem (rurką węglową lub metalową) która jest osadzona na minimum arborach grafitowych lub pcv. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Temat przerabiany w konstruowaniu wędek pod sandacza gdzie uchwyt czy raczej jego montaż jest sprawą najważniejszą . Przez dwa sezony stosowałem uchwyt PacBay z wyciętym okienkiem na kciuk który można oprzeć na blanku . Teraz stosuję uchwyt z insertem z twardego drewna klejony bezpośrednio na blank i nie muszę już takiej wagi przywiązywać do dociskania blanku kciukiem , wystarczy kontakt z insertem . Jest kilku specjalistów którzy takie inserty wykonują @ark70 czy pan Zieliński z FA , Matusiak ,więc można sobie zamówić insert lub już wykonany uchwyt z zamontowanym stabilizowanym drewienkiem o średnicy troszkę mniejszej niż średnica blanku w miejscu gdzie ma być montowany uchwyt .Resztę sobie sami dopasujemy tak aby znalazł się dokładnie tam gdzie ma być zamontowany docelowo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 A Twój ten akuratny wybór uchwytu,to tak wizualnie czy miałeś coś podobnego w ręku.Dla mnie wędzisko jigowe aby jak najlepiej spełniało swoją rolę powinno być zbudowane jak najlżej,czyli ograniczenie ''pełnych'' rękojeści na rzecz krótkich elementów dopasowanych ergonomią do dłoni,uchwyt najlepiej z jakimiś ''okienkami''aby można było miec kontakt jak nie z blankiem bezpośrednio,to przynajmniej z insertem (rurką węglową lub metalową) która jest osadzona na minimum arborach grafitowych lub pcv. Jedynie wizualnie, takiego uchwytu IPS nie miałem w ręku. W moich okolicach nie ma niestety żadnej pracowni, gdzie możnaby obejrzeć blanki, uchwyty etc. Paavo i MrWhite7, Wasze wypowiedzi zawierają bardzo konkretne i przydatne wskazówki, za co dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy pomiędzy uchwytami DPS i SKSS - zamontowanymi fachowo i w podobny sposób - będzie jakaś różnica w czułości, czy to tylko kwestia gustu, wygody i wyglądu kija? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Nie będzie żadnej różnicy w czułości pomiędzy tymi uchwytami jak będziesz miał zamontowane inserty wklejane bezpośrednio na blank . Obie konstrukcje będą tworzyć całość dobrze przewodzącą sygnały do ręki . Wygląd to już jest sprawa drugorzędna aczkolwiek wielu myśli że montowanie ozdobnych elementów ze stabilizowanego drewna właśnie ma na celu podniesienie wyglądu estetycznego Dla mnie jest inaczej ,pierw widzę polepszenie czułości wędziska a potem walory estetyczne . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Dla mnie jest inaczej ,pierw widzę polepszenie czułości wędziska a potem walory estetyczne . Calkowicie sie zgadzam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 19 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Drewno jak najbardziej na tak,ale pieknie pasuje do bardziej klasycznych projektów,no i po stabilizowaniu waży swoje... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Tak się złożyło, że do kolejnego wędkowego pomysłu (szklak Couisns) pasuje jedynie uchwyt DPS 20, który wcale mi się nie podoba...Znacie może jakieś alternatywne rozwiązania?Są gdzieś osiągalne przynajmniej w wersji soft touch najlepiej w tonacji czarno-złotej?Będę wdzięczny za każdy trop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 To jaka grubosc tego kuzyna w dolniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Tam gdzie ma być stopka kolowrotka to +19 mm Butt 21 mm Edytowane 23 Marca 2016 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Tam gdzie ma być stopka kolowrotka to +19 mm Butt 21 mmNiezła ''armata''...może coś z aluminiowych Alpsów Ci podpasuje...http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/alps-rollenhalter-rutenbau/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwizer Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) http://www.mudhole.com/Channel-Lock-SLIM-Spinning-Reel-Seats?quantity=1&custcolchannellock=13 Edytowane 23 Marca 2016 przez pwizer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Niezła ''armata''...może coś z aluminiowych Alpsów Ci podpasuje...http://www.cmw-angeln.de/angelgeraete-ruten-angelgeraete/alps-rollenhalter-rutenbau/ Jest tylko jeden problem. 16 alpsa, wielkosciowo wyglada jak 20 DPS... 20 alpsa to juz pewnie kawal klagi hehehe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 ..... no właśnie dlatego nie brałem aluminiowych alpsów pod uwagę.Ale już widzę że albo NPS 20 albo DPSD 20 w wersji ze złotymi skuwkami mógłby być,- pytanie - czy da się zamiast nakrętki zbudować KDPS-a? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 http://www.mudhole.com/Channel-Lock-SLIM-Spinning-Reel-Seats?quantity=1&custcolchannellock=13interesujące, robiłeś coś na tym uchwycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi