Skocz do zawartości

Identyfikacja / dobór uchwytu kołowrotka

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Jak podoba Ci się ten PacBay Channel Lock to tu masz taniej niż na MudHole i zdecydowanie bliżej...uchwyt bardzo ładny z klasycznym wzornictwem.

http://www.hilevel.se/en/reel-seats-1/spinning-casting/spinning-channel-lock.html

Do DPS 20 coś tylko takiego znalazłem...http://tackle24.de/index.php?a=257〈=eng

Edytowane przez Paavo

Tak się złożyło, że do kolejnego wędkowego pomysłu (szklak Couisns) pasuje jedynie uchwyt DPS 20, który wcale mi się nie podoba...

Znacie może jakieś alternatywne rozwiązania?

Są gdzieś osiągalne przynajmniej w wersji soft touch najlepiej w tonacji czarno-złotej?

Będę wdzięczny za każdy trop  :rolleyes:

To użyj Skeletonu + insert, zawsze ładnie wygląda, lub pierścionki w stylu House of Hardy , które używali w Fibalitach.....

Przeglądnij choćby projekty kolegi Pstrągman, w większości kijów stosuje inserty.

Tu przykład fibalitki:

Dzisiaj wstawię zdjęcie (jak wrócę z pracy) ukończonego szkła, z zastosowaniem krótkiego dolnika i insertu na skeletonie Fuji.

post-55580-0-81007900-1458804326.jpg

.....  czy da się zamiast nakrętki zbudować KDPS-a?

...nie wiem czy to jest dobry pomysł Arek  :rolleyes:  przy tej średnicy uchwytu KDPS może wyglądać strasznie "bułowato"... jesli juz to za jakąś koszulką z wovenu albo czymś co nie powiększy dodatkowo średnicy jak pianka czy korek

pomysł z pierścieniami przesuwnymi fajny moim zdaniem

• Like 2

Zewnętrzna średnica KDPS-u nie przekroczy średnicy zewnętrznej uchwytu  ;) - pomierzone już ;) dzięki jak zwykle niezawodnemu Kamilowi :) a gwint nie będzie wrzynał się w podstawę dłoni przy łowieniu z opuszczoną szczytówką, przy podniesionym kiju i tak trzymam za fore i tu już wybrałem kształt pomierzony jak zwykle na plastelinie  :lol:  :lol:  :lol:

Pomimo wyraźnie większych niż "standardowo" średnic odniesienie do grubości blanku powinno wyglądać w miarę proporcjonalnie.

Jak wszystko pójdzie dobrze to gdzieś za miesiąc powinien być gotowy i wówczas wstawię jakieś zdjęcia :)

Edytowane przez Rheinangler

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Witam.

Może tu sie wpisze bo nic innego nie znalazłem aby pasowało do mojego pytania.

Wiec.

Chce wymienić w muchówce w #8 klasie rękojeść na Full Wells i uchwyt kołowrotka na jakiś solidniejszy i cięższy aby wywarzał mi patyk.

Dobrze byłoby gdyby była możliwość dopasowania do niego "dopałki" (fighting butt) bo na pewno bede go chcial dorobić lub kupić w komplecie z uchwytem.

Co wiec koledzy (którzy robiliście tak mocne kije) proponujecie, abym nie obawiał sie że młynek 9-11 mi w taki uchwyt nie wejdzie?

Bardzo proszę o wskazówki i z góry za wszystkie dziękuje. :)

Pozdrawiam z nad Sanu.

A.P.

• 2 tygodnie później...

Dzięki Marian.

Chodzi ci o te kolorowe z tym oznaczeniem z Fisching Center? Np. AHD20M-S/BL Silver/Blue? Nie lubię takich kolorów. Chyba że na choince.

Podrzuć linka na ten uchwyt o ktorym piszesz.

Dopalka bedzie na stałe bo nie lubię jak koło mam schowane w kieszeni podczas połowu na strima. Przy holu dużej ryby wiesz że nie da sie długo walczyć z nią z "nadgarstka". Musisz oprzeć przedłużony dolnik o przedramię a czasami o klatę, pachwinę czy nogę przy podbieraniu do ręki. Do tego futting butt jest jak znalazł. :) :) :)

Trzeba przeczytać uważnie opis danego uchwytu muchowego. W zasadzie przy każdym jest napisane, do jakiej klasy badyli jest przeznaczony.

Z kolei zrobienie dopalacza, to absolutnie żaden problem. Wystarczy mieć uchwyt uplocking (z reguły mają kapsel do wklejenia, natomiast downlocking nierzadko mają kapsel założony na stałe) i założyć go kilka centymetrów przed dolnym końcem blanku, na który to koniec nakleja się dopalacz i wszystko.