Skocz do zawartości

Identyfikacja / dobór uchwytu kołowrotka

pablom

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkość zastosowanego uchwytu w dużej mierze zależy od twoich preferencji.

Zależne to jest od wielkości stosowanego kołowrotka (wielkość stopki) , średnicy (grubości blanku) , wielkości dłoni (komfort i wygoda trzymania) ,  pamiętając o jego mocy (wytrzymałości) w stosunku do blanku i stosowanych linek. 

Witam.

Panowie powiedzcie jakiej wielkosci uchwyt do wedki karpiowej?

Wydaje mi sie ze powinna byc M18?ale nie jestem pewien....

budował ktos z was karpiową wędeczka i ma jakies doswiadczenia?

Pomóżcie Proszę.

Mozna kontynuowac w tym watku, dotyczy doboru uchwytu do wszystkich rodzajow wedek.

• Like 1

Wielkość zastosowanego uchwytu w dużej mierze zależy od twoich preferencji.

Zależne to jest od wielkości stosowanego kołowrotka (wielkość stopki) , średnicy (grubości blanku) , wielkości dłoni (komfort i wygoda trzymania) ,  pamiętając o jego mocy (wytrzymałości) w stosunku do blanku i stosowanych linek. 

a tak standardowo to chyba 18 stka jest stosowana w seryjnych kijach...

wielkosc standardowego kolowrotka bigpit...blank na jaki bedzie uchwyt zakladany to 3 lb i 300cm.

18 lub 20 wszystko , zależy od tego jak napisałem wyżej.

Sprawdziłem właśnie jak to jest w karpiówce z "górnej" półki (FREE SPIRIT Hi-S") , które własnie przezbrajałem , założone są uchwyty 18 ESP.

Edytowane przez miramar69

18 lub 20 wszystko , zależy od tego jak napisałem wyżej.

Sprawdziłem właśnie jak to jest w karpiówce z "górnej" półki (FREE SPIRIT Hi-S") , które własnie przezbrajałem , założone są uchwyty 18 ESP.

Super...dzięki za pomoc...u mnie w daiwie też są 18 ...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Zależy od rodzaju uchwytu, ale:

... oficjalnie w większości przypadków montażu w wędce spiningowej  - na dole ; w castingu - u góry, bo inaczej się nie da ...

... generalnie jak kto lubi lub trzyma kołowrotek i mu wygodniej , można i na górze i na dole   ;)   :) ...

Edytowane przez miramar69

• 8 miesięcy temu...

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum  i mam pytanie, mianowicie zdecydowałem się aby samemu zbudować wędkę na blanku MHX ST 1023F i mam dylemat co do uchwytu jaki zastosować dodam że chciałbym zastosować w nim insert grafitowy wstępnie myślałem nad SKSS 16 ale nie wiem czy nie za cienko? Proszę o pomoc.

Witam wszystkich!

Jestem nowy na forum  i mam pytanie, mianowicie zdecydowałem się aby samemu zbudować wędkę na blanku MHX ST 1023F i mam dylemat co do uchwytu jaki zastosować dodam że chciałbym zastosować w nim insert grafitowy wstępnie myślałem nad SKSS 16 ale nie wiem czy nie za cienko? Proszę o pomoc.

Jeżeli to jest pierwszy kij jaki będziesz budwał, to zacznij może od czegoś prostszego np. DPS-17

Witam wszystkich!

Przenioslem do odpowiedniego watku. Jak chcesz zaczac od SKSS to zacznij od 17

• 3 tygodnie później...

Witam

Ponownie proszę o pomoc,otóż nie leży mi w ręku uchwyt skss chciałbym zastosować zwykły Dps17 bleck problem w tym że nigdzie nie mogę dostać czernego dps17? są albo 16 albo 18

Proszę o namiar.

Pozdro......!

Jest np tu...

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Uchwyty-Fuji-DPS-M17-Black/261

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Tomasz eS

Witam

Ponownie proszę o pomoc,otóż nie leży mi w ręku uchwyt skss chciałbym zastosować zwykły Dps17 bleck problem w tym że nigdzie nie mogę dostać czernego dps17? są albo 16 albo 18

Proszę o namiar.

Pozdro......!

16 nie kupuj, w rece wydaje sie mniejszy niz SKSS 16.

Ps. przenioslem cala dyskusje nawet lepiej pasujacego watku ;)

• 2 tygodnie później...

Witam

Czy  ktoś  ma  dostęp  i ew.  montował  uchwyty  Angle & Company  chodzi  mi  o te  z  insertem  z  drewna  egzotycznego  jakiś  komentarz ..?  jak  z dostępnością    lub i  ew  podać  cenę  ew  pomóc  w  jego  zakupie ...?

Edytowane przez Maciej 77

• 5 tygodni później...