wedkarzyk1 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Szukaj na alledrogo użytkownika bsnizpol ma wszystko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 ja akurat ww klienta nie polecam.kupiłem tkaniny cięte chyba siekierą po 3-5 cm za mało i strasznie wygniecione.no ale z drutem takich problemów nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Ja podobnie. Lipa trafia się ze sporą ilością sęków. Stery kiepsko wycięte.BTW stery super wykonane można kupić u lunari. Nie wiem, czy może wykonać wg przesłanego wzoru, ale warto zapytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi1992 Opublikowano 2 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2012 Panowie chciałbym zapytać jakie są najbardziej łowne kolory wobków? poradzi ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureki Opublikowano 3 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2012 Jak dla mnie to najlepiej sprawdzają się naturalne.Bo i głównie na takie łowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berlin997 Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Panowadzcie moglibyśmy doradzić mi jakiej grubości drut zastosować do woblerow długości 8-9cm. W ogole czy byłby ktos, kto mógłby mi troszeczkę w pewien sposób pomoc, ktos od kogo moglbym zaczerpnąć troche wiedzy na temat produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berlin997 Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Moglibyście* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siemson Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Zaprawdę powiadam ci że, bardzo dużo jest tego rodzaju tematów na tym forum.http://jerkbait.pl/forum/30-lurebuilding-budowa-przyn%C4%99t/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 To zależy do czego mają te woblery służyć. Jeśli chcesz łowić standardowe drapieżniki nierdzewny drut 0.8mm spokojnie wystarczy. Kup sobie nierdzewny np. Filpack 50m za ok 30-40zł, wystarczy na długo. Jeśli chcesz robić na sumy, duże szczupaki, lub ich wytrzymałość ma być panerna to 1,2mm. Jest do kupienia na allegro.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Każdy chętnie ci pomoże ale najpierw liźnij podstaw ,które są opisane na forum ,jeśli uważasz że podstawy masz opanowane wal jak w dym :-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berlin997 Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Poki co wyglada to tak i chyba podstawy mam lizniete, no juz miałem przygodę z woblerami kleniowymi. Teraz chciałem zacząć cos z woblerami pod szczuplego i sandacze. Co jest nie tak z tymi korpusami u gory? Nie wklejaj mi tu postów co minutę tylko edytuj poprzedni i dopisz co chciałeś , nie zaśmiecamy forum , nie nabijamy niepotrzebnie licznika postów bo uznamy to jako spam . Pozdrawiam . Edytowane 9 Listopada 2014 przez WOBLER-W1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 (edytowane) Kolego proponuje korzystać z wyszukiwarki (z prawej u góry), na wszystkie Twoje pytania juz sa odpowiedzi a nawet więcej... zajrzyj do wątku ABC żółtodzioba i tam zadawaj pytania, nie zakładając kolejnych tematów. I zachęcam do odwiedzenia tego tematu http://jerkbait.pl/topic/32425-lurebuilding-linki-do-wa%C5%BCnych-w%C4%85tk%C3%B3w/ i zapoznanie się z treścią zamieszczonych tam linków - długa lektura ale jakże praktyczna i przydatna Edytowane 27 Października 2014 przez Pasta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jest tego tyle na forum, a poza tym każdy ma swoją rację . Od siebie mogę polecić drut o śr. 1 mm. miękki, jeśli zaczep do agrafki ma być w korpusie, 0,8 mm. ale sprężystego nie polecam do takich wobków. Oczywiście nierdzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pride Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 http://predator-fishing.pl/lurebuildingmaterialy-do-budowy-przynet-drut-na-stelaze-do-woblerow-itp-rozne-grubosci-c-10_161.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Jejku. Dlaczego co niektórzy tak jadą po @berkinie 997. On tylko poprosił o poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimax Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Do wyboru do koloru rózne średnice, nie jest tak sztywny jak denthal, fajnie się z nim pracuje: http://www.sklep.termek.pl/pl/c/Drut-oporowy/63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Poki co wyglada to tak i chyba podstawy mam lizniete, no juz miałem przygodę z woblerami kleniowymi. Teraz chciałem zacząć cos z woblerami pod szczuplego i sandacze. Co jest nie tak z tymi korpusami u gory?Wiesz co ja nie wiem co to są woblery pod szczupłego i sandacze ,więc jeśli chcesz konkretnej odpowiedzi to opisz jaką pracę chciałbyś uzyskać i w którym korpusie ,potem wklej zdjęcia danych korpusów z przodu ,boku ,góry i będziemy rozmawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berlin997 Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 (edytowane) Chciałem osiagnac delikatne miotaniem dupka i kolebotanie sie na boczki. Taka drobna praca Edytowane 9 Listopada 2014 przez WOBLER-W1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 Chciałem osiagnac delikatne miotaniem dupka i kolebotanie sie na boczki. Taka drobna praca Wydaje mi się że umieszczenie odciążenia pomiędzy pierwszą kotwicą a sterem nada mu taką pracę. Im obciążanie bliżej ogona tym praca ogonowa bardziej gaśnie, im bliżej głowy - bardziej zamiata dupką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kielo Opublikowano 28 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 OK pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Kolega berlin 997 wkręca oczka w korpus więc wytrzymałość drutu ( stelażu) i jego średnica nie ma tu wielkiego znaczenia, gdyż zostanie w najgorszym wypadku urwany kawałek korpusu.Ja w wobkach o tej wielkości zastosował bym fi 1 mm (0.8 mm też przejdzie).Zdecydowanie Kolego staraj się robić stelaż przez cały korpus w jednym kawałku, zwłaszcza przy większych woblerach na duże ryby. Pierwsze robisz nacięcie, później strugasz symetrycznie kształt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Witam. Mam pytanie odnośnie drutu. Czy 1,2mm 308lsi na szpuli to dokładnie to samo co 1,2mm 308lsi w odcinkach metrowych? Wkurza mnie ręczne prostowanie tego drutu a jak sie okazało większość moich stelazy ma 33cm więc z metrowych odcinków nie będzie żadnego odpadu. No chyba ze ma ktoś jakiś sposób na łatwe prostowanie? A może polecil by ktoś mocny drut 1,2mm taki co by sie ładnie formowal na gientarce? PozdrawiamMelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 To ten sam drut.Łatwym sposobem jest "odpuszczenie" drutu - podgrzanie i następne ostudzenie. Drut traci wtedy sprężystość. Robi się wtedy również matowy. Jeżeli ktoś chce ponownie nadać ma trochę blichtru (jednak mniej niż przed grzaniem), to może przetrzeć go drobnym papierem lub jakąś włókniną, a dla maniaków polecam chemię do pasywowania stali nierdzewnych. Wbrew panującej to opini, drut po tym zabiegu nie będzie rdzewieć. Łatwiej jest kupić drut nierdzewny, niesprężysty, ale poza kanthalem, który może być trochę za miękki do dużych przynęt, nie znam innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasta Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 No chyba ze ma ktoś jakiś sposób na łatwe prostowanie? PozdrawiamMelek Nie wiem czy przy 1,2mm zadziała, robiłem to przy drucie do 0,8. Jak już utniesz ten 33cm odcinek, połóż go na płaskiej powierzchni (np biurku), dociśnij prostą deską (ja używam sklejki bo ma twardą i gładką powierzchnię) i "roluj" tak żeby drut obracał pomiędzy powierzchniami. Czasem trzeba mu troche pomóc trzymając za jeden z wystających końców ponieważ jeśli jest bardzo krzywy to na początku nie będzie się zbyt chętnie obracał. Kwestia wprawy i drut jest prawie idealnie prosty.Mam nadzieję że dosyć jasno wyjaśniłem:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 @Pasta próbowałem tego sposobu już wcześniej i mi jakoś nie wychodziło. Robiłem tak z drutem 0,8mm ale ten drut był miękki. Drut 1,2mm jest twardy i sprezysty i przypuszczam, że nie da się go tak łatwo wyprostowac. Zakupię sobie ten w odcinkach metrowych. Jedynym moim problemem jest to, że muszę płacić za wysyłkę w PL a później wysyłać to do Irl czyli ogólnie lipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi