Skocz do zawartości

Jaki drut do wykonywania stelaży woblerów?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pisałem wiele razy Irlandia to wiocha. Szukałem i nie ma. Znalazłem tylko na szpuli i to zwykle jak jest to 15kg. W kawałkach średnicy 1,2mm nie znalazłem. A i ceny to jakiś kosmos i lepiej sie opłaca ściągać z PL.

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich. Ja natomiast poszkuję drutu 0.6mm do skręcania oczek w drach. Czy ten się nada ?

http://allegro.pl/drut-oporowy-kanthal-d-0-6-mm-do-styropianu-12m-i4879218828.html

Obecnie mam 0.6 z predator fishing ale dobrze mi się nie skręca. Gdy chcę wygiąć w takich ,,trójkącik'' nieskręconą część to mi się odwija ta skręcona >.<

Woblerków robie coraz wiecej i coraz częsciej. Obawiam się czy dobrze bedzie się skręcal i wyginal, bo jesli będzie nie taki jak trzeba to mi się nie przyda, a bogaty to ja nie jestem :D

Spawalnicze nie formują się ani dobrze, ani łatwo. Są twarde i sprężyste. 306 i 308 często pękają przy zbyt ciasnym skręcaniu. 316 nie ma takiej tendencji

Jeżeli chcesz łatwo i bezstresowo formować to kup kanthal,  lub "odpuść" drut nierdzewny.

• Like 1

Spawalnicze nie formują się ani dobrze, ani łatwo. Są twarde i sprężyste. 306 i 308 często pękają przy zbyt ciasnym skręcaniu. 316 nie ma takiej tendencji

Jeżeli chcesz łatwo i bezstresowo formować to kup kanthal,  lub "odpuść" drut nierdzewny.

Cały czas "jadę" na spawalniczym 308 Lsi i nie mam z nim problemu ani przy skręcaniu oczek ani przy stelażach. Owszem nie ma tak żeby nic nie pękło przy skręcaniu czasami się zdarza 2-3 oczka na 40-50 sztuk.

Cały czas "jadę" na spawalniczym 308 Lsi i nie mam z nim problemu ani przy skręcaniu oczek ani przy stelażach. Owszem nie ma tak żeby nic nie pękło przy skręcaniu czasami się zdarza 2-3 oczka na 40-50 sztuk.

Widocznie miałem jakiś trefny. Przy tych mniejszych oczkach pękał cały czas.

będzie jakieś 253m

Wydawało mi się, że jest go o wiele więcej ale być może jest tyle co piszesz :) I tak opłaca się kupić 1kg (a najlepiej 5kg) jeżeli ktoś robi sporo woblerów, na 250m trzeba kupić 25m odcinków po 10m x 4.50/5zł więc rachunek jest prosty. Kupiłem w tym tygodniu 3kg 0.8 za 147zł i czekam jeszcze na 2 szpulki po 1kg na pewno się przyda :)

• 2 tygodnie później...

Polecam wpisać w Allegro "drut chromoniklowy". Pełna gama średnic do wyboru, drut jest nierdzewny, w miarę miękki, łatwo się z niego robi stelaże jak również skręca oczka. Cena nie jest wygórowana, osobiście używam go w moich woblerach i sobie chwalę :)

Ja wczoraj zamówiłem szpulkę (całe kilo) tego nierdzewnego opisanego jako typ " 308 '...miałem różne druty i jakoś każdy mi  pasował (prócz jednego 0,6),więc powinno być OK...Jakieś tam spostrzeżenia zwykłego szarego strugacza napiszę jak "wsadzę" drucik w piskorze. :)

Edytowane przez bobesku

• 9 miesięcy temu...

Witam, może ktoś polecić drut 1.2mm aby był miękki i dobrze się formował? Gdzie mogę taki kupić bo przyznam, ze ostatnio się sparzyłem na drucie tej średnicy ponieważ okazał się strasznie nieformowalny.

Edytowane przez Tomek1988

Gdzieś już pisałem o drucie który używam,kwasiak 308 L,plastyczny  łatwo go formować, dozbrojki i schallow-screw  też z niego robię.Na stelaże też się nada

Za to 308 Lsi ,jest  baardzo sprężystym drutem   :huh:

A ja cały czas myślałem, że nie ma różnicy pomiędzy 308Lsi a 308L (a czy istnieje w ogóle 308L? Bo na alledrogo nic takiego nie ma)  Mam właśnie trochę tego 308Lsi 1.2mm i taki tępy jest do formowania, że szok.

Edytowane przez Tomek1988