Skocz do zawartości
  • 0

Problem z braniem szczupaka.

skuwa123

Pytanie

Witam,
od niedawna mieszkam w Irlandii i często spinninguję na kanałach w Dublinie.
Czasami uda się jakiegoś szczupaka złapać ale bardzo często się zdarza, że szczupak odprowadza blaszkę do brzegu bez ataku.

Łowię głównie na blaszki obrotówki w rozmiarze 2 srebrne w czerwone paski (na takie mam najlepsze efekty)

Wygląda to mniej więcej tak:

Rzucam pod drugi brzeg kanału i ciągnę tak w połowie toni,  szczupak wychodzi z ukrycia i idzie za blaszką pod mój brzeg, tu trochę stoi rzucam koło niego z każdej strony parę razy po czym sobie odpływa bez ataku.

Raz ściągam wolno, raz szybko, zmieniam blaszki (rozmiar, kształt, kolory mam przeważnie srebrne z akcentem czerwonego- takie kilerki według mnie)

Na kopytka w kolorze np białym efekty są marne.
Macie jakieś rady co można by zmienić, jak sprowokować do ataku?

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

szczupaki w kanale sa grubo przeszkolone (i przetrzebione przez naszych rodakow etc). Sugeruje odejsc od blaszek i pokombinowac z innymi przynetami, ktorych rodzajow jest od groma (gumy bez obciazenia, jerki, woblery etc). Ps wypuszczaj szczupaki (jesli tego jeszcze nei robisz) bo naprawde w ostatnie kilka lat jakby ktos siatami czesal - chyba tylko najcwansze zostaly).

• 0

Próbowałem gumami savage bez obciążenia w rozmiarze 13cm różne kolory tez bez efektów. Na gumki łowi mój kompan i ma jeszcze gorsze wyniki.

Szczupaki jeszcze są bo mówię że często je widzę jak podchodzą do brzegu za blaszką

Ps. Spinerbaita jednego mam ale szczerze to w wodzie był 5 min.

Edytowane przez skuwa123

• 0

W sumie mam parę powierzchniowych wobków.
Wychodzi na to, że tutaj (w Irlandii) na 7 sztuk 6 tylko sobie odprowadza przynętę.

Na weekendzie przetestuję spinnerbaita przez dłuższy czas i zobaczę czy są jakieś różnice w połowie esoxów.

• 0

A ja na Twoim miejscu spróbowałbym przynęty jak najwierniej imitującej wyglądem ofiarę, płoć okoń etc. Dobrze gdyby była lekko "maskowana" jakimiś paskami cętkami czy innym wzorem- takie ustrojstwo daje imitację załamania fal na powierzchni wody i maskuje niedoskonałości przynęty a jak piszesz kwaki mają chwilę żeby przyjrzeć się Twojemu wabikowi.... i dlatego właśnie wobler musi mieć paski ;) Drugą rzeczą jaką możesz wypróbować jest znalezienie wabia dającego kwakowi impuls do ataku (np. woblery z nieregularną akcją) albo bardziej urozmaicone jego poprowadzenie. Tak bym strzelał :)

• 0

Mam w swojej kolekcji woblera SAVAGE GEAR 3D PREY85 

post-49110-0-94127200-1414444395_thumb.jpg

Który wabi stada płotek (wierzcie albo i nie ale spławiają się za nim płocie i to wcale nie małe, szczupaki też go odprowadzają)

Posiada grzechotkę oraz nieregularną pracę.
Co do przynęty imitującej jak najbardziej ofiarę to mam też Savage Soft 4Play 13cm 21g w kolorach:

post-49110-0-82615500-1414444316_thumb.jpg

post-49110-0-10704700-1414444318_thumb.jpg

post-49110-0-05973100-1414444319_thumb.jpg

którymi kompletnie się nie interesują tutejsze esoxy

Edytowane przez skuwa123

• 0

Czasami im trudniej, tym później łatwiej....
Mam na myśli, że występują wody gdzie w pewnym okresie drapieznik reaguje na bardzo wąską gamę przynęt... i żeby  go przechytrzyc trzeba po prostu mocno kombinowac i żonglować przynętami ....
Najważniejsze, że tam są i Ty je widzisz... złowienie to będzie na pewno dla Ciebie kwestia czasu....
Na pewno łowiąc na gumy.. nie sciągaj jej jednostajnym tempem....ale po kilku obrotach korbką przestań kręcic.... w opadzie bardzo często jest full brań... 
Głowa do góry .... Jak to mawia mój kolega.... Masz łeb i ch..... to kombinuj  ;)

• Like 1

• 0

Jak pisał któryś z przedmówców, popróbuj przynętami w rozmiarze 15-30cm, w wypadku szczupaków tymi mikruskami można łowić, ale albo wtedy kiedy widać że są i nie jedzą, albo wtedy kiedy chcesz mieć nadzieję na okonia życia zepsutą przez szczupacze przedszkolaki :)

• 0

Odprowadzają, to widzą co odprowadzają a może widzią i Ciebie skoro Ty je widzisz. Nastaw się na oszukanie ich wzroku i ostrożności. Spróbuj połowić wabikami/zestawem o dużym zasięgu rzutu i dodatkowo przy gorszych warunkach pogodowych- np. zaburzona powierzchnia tafli zbiornika i ograniczone naświetlenie, za krzaka się schowaj... albo przebierz ;) Grzechotkę w plastiku bym sobie darował ale to tylko mój brak zaufania.

• 0

Gumki prowadzone są na przeróżne sposoby.

Może uda mi się zakupić coś większego w tym tygodniu i przetestować.
Ogólnie co polecacie na kanały w IE?
Kanał szeroki na jakieś 7m głębokość średnio 1-1,5m, zarośnięty 

PS.

staram się rzucać na prawo lub lewo aby rzucić dalej od siebie, ubranie mam koloru zgniłej zieleni ;)
łowie w różnych warunkach pogodowych: silny wiatr- duża fala, słonecznie, pochmurno bez wiatru, deszcz. Efekty zawsze takie same.

Edytowane przez skuwa123

• 0

Mam w swojej kolekcji woblera SAVAGE GEAR 3D PREY85

attachicon.gifsavage-gear-3d-prey85-10g-roach.jpg

Który wabi stada płotek (wierzcie albo i nie ale spławiają się za nim płocie i to wcale nie małe, szczupaki też go odprowadzają)

Posiada grzechotkę oraz nieregularną pracę.

Co do przynęty imitującej jak najbardziej ofiarę to mam też Savage Soft 4Play 13cm 21g w kolorach:

attachicon.gif1.jpg

attachicon.gif2.jpg

attachicon.gif3.jpg

którymi kompletnie się nie interesują tutejsze esoxy

Sg prey 4 1/2" 5/8oz lemon back moj ulubiony wobek akcja suspending przy podszarpywaniu "lubi" odejsc na bok, kusi garbusy i szczupaki te drugie zdecydowanie czesciej, drugi ktory mi sie fajnie sprawdza to 9,1cm 12g f, olive pearl nawet bolenie go lubia, polecam, sam kupilem po kilka na zapas

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

• Like 1

• 0

Sugeruje: pływający wobler plytko schodzący  wrzucony do wody;odczekanie  2-3 minuty sciganie 2-3m, przerwa wypływa 3-4 sek stoi nieruchomo  i dośc gwałtowne szarpnięcie  zwolnienie , wypłyniecie przerwa , kilka krotkich po sobie nastepujących szarnięc i tak na zmianę. Moze to cos pomoże ?

U.

Edytowane przez Ugly

• 0

tak jak Ci tu radza pokombinuj ze sposobem prowadzenia ;)

bylem raz z kuzynem nad rybnym jeziorem w Pl. Łowiliamy na identyczne przynety predator 3 wlasnie bialy z czerwonym. ja opad i nieregularna praca a kuzyn rzut i zwijanie linki. efekt byl taki ze ja 10 szczuplych i dwa okonie + kilka spietych ryb. a kuzyn jednego szczupaka... roznila sie tylko praca a szlismy jeden za drugim ;)

• 0

Jakich przyponów używasz bo  woda w kanałach jest bardzo czysta wiec w tym może być problem. Ja używam cienkich przyponów wolframowych do 3 kg   i prawie zawsze udawało mi się coś z tych kanałów wydłubać.

Edytowane przez Wojtek78
  • Like 1

• 0

Jakich przyponów używasz bo  woda w kanałach jest bardzo czysta wiec w tym może być problem. Ja używam cienkich przyponów wolframowych do 3 kg   i prawie zawsze udawało mi się coś z tych kanałów wydłubać.

Dla szczupaka nie przeszkadza przypon ani jego kolor. Tak wiem, zaraz się posypią posty że wujek z fluorocarbonem łowi pięć razy tyle, wolfram grubości włosa bo szczupak to niemal okonek i nie dotknie przynęty. Kiedyś się łowiło na przypony z błyszczącego drutu i było super.

• Like 1