Skocz do zawartości

Łożyska daiwa certate 3000 hyper custom

Zyga102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam strony, gdzie miałbym podane dokładnie jaki rozmiar i w jakim miejscu znajduje się w tym kołowrotku łozysko.

Jest teraz idealnie ale chciałem na zapas sobie poszukać i wiedzieć , co i jak.

Owszem, rysunek- schemat ściągnąłem i mógłbym powoli szukać po nr. części ale może jest jeszcze większe uproszczenie, że w tym kołowrotku trzeba tu i tu , takie i takie łożyska. Dużo jest osób sprzedających na J.pl i może bym sobie kupił coś na zapas ,ale jakie rozmiary.... :)

Sorki, ale jeśli to nie problem , to chętnie skorzystam z podpowiedzi, bo nie mogę sam wyszukać .

Z góry wielkie dzięki.

Tomek, ja bardzo dbam o sprzęt, może za bardzo przeżywam ale czy nie warto np; kupić na zapas łożysk do rolki przez którą leci żyłka. Wiadomo, że przy naszej czystości wody w końcu padną lub się zatrą.... :) . 

Może nie mam racji i niepotrzebnie drążę temat. Czyli nikt nie kupuje łożysk na zapas ...?. Dopiero jak padnie , to mam szukać... ?

Eeeeeetam "padną lub się zatrą"... Nie myj krytych w benzynach, nie zalewaj oliwami, to powinny przeżyć resztę kołowrotka...

A rozmiary łożysk w kołowrotkach są na tyle typowe, że "jak już coś", to "dziś zamawiasz-jutro listonosz puka" i nie ma co zapasować...

A co do czystości wody, to pewnie Pan wiesz jaka zupa czasem płynie we Wiśle warszawskiej, a nigdy nie wymieniałem w swoich maszynach łożysk rolkowych, jakoś nie było potrzeby najmniejszej... :rolleyes:

Eeeeeetam "padną lub się zatrą"... Nie myj krytych w benzynach, nie zalewaj oliwami, to powinny przeżyć resztę kołowrotka. "..

Tomek, uważasz ze brud nie dostanie się do łożysk w rolce i nigdy nie smarujesz !

Przecież one nie są idealnie szczelne, ten cały syf nie dostanie się jak do tulejki , którą czyścimy i smarujemy .

Nigdy nie smarować tych łożysk aż staną dęba... :) , nawet kropelki oliwki, nic ...nic.

Smarować, smarować. Zawsze "od serca smaruję", a rolki, jako pierwszy punkt kontaktu z przeciwnikiem, baaardzo starannie. I czyszczę często roleczki. 

Tylko, właśnie, nie zalewam "łoliwkami" ZAMIAST powyższych czynności bo tylko se najdrobniejszego brudu "nawprowadzasz" do łożyska i faktycznie, prędzej czy później, "padną lub się zatrą"...

Czyli czystość i smar wokół łożyska. I w efekcie - święty spokój. :)

Aby wewnątrz rolki "ślizgało się wszystko co ślizgać się może", a nie tarło na sucho (bo to Panie potem jakieś luziki, piscenia, sumienia) oraz aby właśnie woda, a w szczególności "woda z zawiesinką" do łożyska się nie dostawała... 

A jedynym Twoim zmartwieniem niech pozostanie aby ten smar, który w łożysku już jest, tam właśnie pozostał i aby jak najdłużej miał nie zmienioną postać - ot i cała tajemnica braku konieczności wymieniania łożysk "co chwilę".. :)

Smarować, smarować. Zawsze "od serca smaruję", a rolki, jako pierwszy punkt kontaktu z przeciwnikiem, baaardzo starannie. I czyszczę często roleczki. 

Tylko, właśnie, nie zalewam "łoliwkami" ZAMIAST powyższych czynności bo tylko se najdrobniejszego brudu "nawprowadzasz" do łożyska i faktycznie, prędzej czy później, "padną lub się zatrą"...

Czyli czystość i smar wokół łożyska. I w efekcie - święty spokój. :)

I to jest cała kwintesencja o dbałość o rolkę. nic ująć,nic dodać.

Smar wokół łożyska powinien być i na pewno łożysko go sobie pobierze ile potrzeba. Wszelkie oliwki robią więcej szkody jak pożytku. Shimano wymyśliło mały porcik z upierdliwą uszczeleczką na ramieniu kabłąka który ma służyć do aplikacji oliwki, np,TwinPower '11.

Rzecz zupełnie niepotrzebna i bez sensu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Łożyska Certate HC 3000 (nr na schemacie - wymiary):

9 - 7x11x3

17 - 5x8x2,5

26 - 3x6x2,5

50 - 7x14x5

53 - 6x10x3

67 - 5x8x2,5

73 - 7x13x4

Uchwyt korbki (nie wyszczególnione na schemacie) - 4x7x2,5 (2 szt).

Jest jeszcze łożysko przytwierdzone do ośki (część nr 15), ale niespecjalnie demontowalne.

Shimano wymyśliło mały porcik z upierdliwą uszczeleczką na ramieniu kabłąka który ma służyć do aplikacji oliwki, np,TwinPower '11.

Rzecz zupełnie niepotrzebna i bez sensu.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

Józek co TY mówisz?Jak niektórzy tak często smarują rolkę, że śpiewa jak kastrat, to przynajmniej kropelkę oliwki puszczą przez dziurkę :lol: .

Józek co TY mówisz?Jak niektórzy tak często smarują rolkę, że śpiewa jak kastrat, to przynajmniej kropelkę oliwki puszczą przez dziurkę :lol: .

Józek,dziurki służą zupełnie do czego innego,chyba nie muszę mówić do czego  :) . Ale jak ktoś woli puszczać przez dziurkę oliwkę to jego wybór.

Ale do rzeczy,zawsze byłem i jestem zwolennikiem użycia dobrego smaru w tym punkcie.Dobrze posmarowana rolka zaowocuje wypływem nadmiaru smaru poprzez szczeliny rolki a obudową.

Dodatkowo łożysko które jest kryte też można przesmarować w sposób ciśnieniowy wypychając stary zużyty smar (należy powtórzyć kilkukrotnie).

Moim zdaniem i nie tylko jest to najlepszy sposób na bezawaryjną i długą żywotność łożyska i poszczególnych elementów rolki.

Muszę tu jednak dodać,że jak kołowrotek opuści serwis to nikogo to nie zwalnia od dbałości o ten element przy intensywnym użytkowaniu.

I tu jest pies pogrzebany,nie wszyscy mają zdolności aby ten fragment przejrzeć we właściwy sposób i dopieścić. I dlatego najpopularniejszą metodą jest lanie oliwy,bo to najprostsze.

Pozdrawiam

Józef Leśniak