Skocz do zawartości

Kije do Drop Shota jako spinningi? Jaka czułość?

FidoAngel

Rekomendowane odpowiedzi

Ekhm co do tych opisów na kijkach ogólna tendencja stosunku do nich jest mniej więcej taka jak w tej przypowieści o chłopie:

"W płocie była dziura i podpisane "pi**a" postanowił skorzystać i drzazg sobie tylko nawbijał"

Nie tyczy to się tylko "low price". Osobiście mam StC LTBC68MXF, fabrycznie ma przydomek "top water" a znana jest jako legendarna sandaczówka.

dla pita raczej chodziło o zastosowanie kija zgodnie z jego nazwa / przeznaczniem. a czułość kija kwestia osobistych preferencji :) Nawet był temat co musi spelniac kij o odbrym przenoszeniu drgań ... z 10 stron ...

Edytowane przez meme174

alez tu nie chodzi o to, ze kij do ds byc musi (bo nie musi, tak samo jak kolowrotek do ds byc nie musi - bo takich nie ma) tylko o to, ze przy ds wcale sie ciezarkiem po dnie nie skacze a przyneta na luznej lince gra w czasie, kiedy ciezarek wlasnie sobie lezy i ma tzw kontakt :) czyli wynika z tego, ze nie dajmy sie zwariowac ... no chyba, ze dobrowolnie  :P  natomiast w gescie kazdego z osobna lezy co, czym i jak sobie lowic bedzie ;)  wiec skoro komus pasuje kij z nalepka ds, kij sparowany z kolowrotkiem z nalepka ds i lowi nim na zylke sandacz, to w sumie nic mi do tego :)

osobiscie bronie sie przed wedkami typu sandacz lub szczupak, bo to bujda na kolkach taka sama, jak cala reszta magazynowej nomenklatury :)

Łowię na nieduże kogutki (do 15g) kijem na blanku MHX DS821 i łowi mi się nim bardzo dobrze. Ostatnio dowiedziałem się, że DS to drop shot... Chyba muszę teraz zmienić kij... Tylko na co? Nie widziałem nigdzie oznaczeń KG jako kogut czy podobnie ;)

Ja tam mojego DSa ochrzciłem sobie jako "Double Size", bo siadają na niego fajne rybki ;)

Edytowane przez Żbiku

A czemu pytałem? Ano temu ;) , że co pewien czas wyruszam na poszukiwania sandaczowego "Świętego Graala" i przy okazji ostatnich poszukiwań właśnie kije do ds wstępnie wydawały sie odpowiednie. Skończyło się poppingiem MHX lekko podrasowanym na Odrę ale te z napisem Drop Shot mnie zastanawiają a od czasu połamania MHX-a jakby częściej :D

Żbiku, a tu masz gotowce, tylko wydrukować i na wędkę nakleić, po co masz sie stresowac, no po co ;)

https://www.google.pl/search?q=kogut&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl:official&channel=rcs&biw=1366&bih=665&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=lJFQVPOWM-ujygPw7oLgCA&ved=0CB8QsAQ

Edytowane przez FidoAngel

Mam dwa Cd-ki, drop shot medium i heavy (chyba koło 2,6 m). Są nietypowe bo rękojeść jest b. długa (fore i rear). Używam ich z upodobaniem kiedy tylko warunki pozwalają, bo:

1. Są lekkie.

2. Są czułe

3. Nic mi z nich nie spada

4. Najważniejsze - bo po prostu leżą mi w ręce i bardzo je lubię :)

Zastosowanie - głównie woblery, wirówki też, kiedyś trzeba było to i "opad" uskuteczniałem. W sumie to najrzadziej do dropshota były używane :)

• Like 1

Mam dwa Cd-ki, drop shot medium i heavy (chyba koło 2,6 m). Są nietypowe bo rękojeść jest b. długa (fore i rear). Używam ich z upodobaniem kiedy tylko warunki pozwalają, bo:

1. Są lekkie.

2. Są czułe

3. Nic mi z nich nie spada

4. Najważniejsze - bo po prostu leżą mi w ręce i bardzo je lubię :)

Zastosowanie - głównie woblery, wirówki też, kiedyś trzeba było to i "opad" uskuteczniałem. W sumie to najrzadziej do dropshota były używane :)

Mam też tego cd.... długość 2.4 opisany jako drop shot . Ale nigdy nie Użyty do tej metody. Mój ma foregrip przerobiony juz :)

• 2 tygodnie później...

Ja mam rok savagear xlnt 270 7-25g z nazwy drop shot i powiem wam ,bardzo czuła wędka,czuć i widać bardzo fajnie opad przynęty.A jak wlekę gumę po dnie na główce 15g to normalnie czuje każdy kamyk,korzeń,można rozróżnić jakie jest podłoże(żwirowe,muliste,zarośnięte).Wędka lekka(149g),uchwyt Fuji a przelotki klasy sic nie firmowe ale po roku nie widać na nich żadnego zużycia więc są dobrej klasy.Uchwyt dzielony(korek,pianka).Do opading-u bardzo fajna.Polecam.