Skocz do zawartości

Dragon V-point Viper

gawron

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zamawiam dużą partię gum fishunter 9,5cm. Pierwsze pytanie: łowi ktoś na nie ? Czy faktycznie są nasączone jakimś zapachem ? Jakie macie opinie na temat tej serii gum ? Różnia się czymś innym od normalnych fishunterów ? I najważniejsze jaka wielkość główek v-point viper do nich pasuje ? 5/0 czy 6/0 ? Pozdrawiam.

Wykonane z bardzo miekkiego materiału, zapaszek przyjemny, krewetkowy. Guma pakowana w blistery wytłoczone pod kształt gumy, więc nie zaginają się im ogonki. Juz w pierwszych rzutach miałem zandera, ale czego to zasluga, to nie dowiemy się nigdy.... ;)

Wykonane z bardzo miekkiego materiału, zapaszek przyjemny, krewetkowy. Guma pakowana w blistery wytłoczone pod kształt gumy, więc nie zaginają się im ogonki. Juz w pierwszych rzutach miałem zandera, ale czego to zasluga, to nie dowiemy się nigdy.... ;)

No to ruszam na poszukiwania tych specyfików

• 3 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Witam,

Po pierwsze chciałbym się przywitać.

Przychodzę z zapytaniem jakie rozmiary głowek jigowych Dragon V-point viper  użyć do owych gum, pytam ponieważ nie miałem styczności nigdy z tymi główkami, a w okolicy nie mogę ich nigdzie trafić na oględziny a chce zamówić większą ilość internetowo. 

Gumy: 

-Manns predator 55mm (2/0)

-Manns predator 70mm (3/0

-Savage gear 80mm     (3/0)

-i rózne gumy od 10-12 cm  (4/0)

W nawiasach podałem rozmiary które wywnioskowałem z używania innych głowek, ale tak jak wspomniałem nie używałem nigdy tych z dragona wiec chciałbym sie upewnić. 

I jeśli ktoś uzywał tego modelu głowek mile widziane jakieś dodatkowe recenzje.

Dziekuje z góry pozdrawiam.

Witaj.

Wypowiem się w przypadku gum o długości 10-12cm. Jak najbardziej rozmiar 4/0 będzie odpowiedni.

A w przypadku Keitech EasyShiner4" próbowałem z rozmiarem 3/0 i też było dobrze.

Atrakcyjniejsza praca. A gumy w całości chwycone przez zandery.

Co do innych uwag w przypadku modeli dragon VPoint, proponuję nie uzbrajać przynęt na zapas i trzymania takowych w pudełku..

Lubią śniedzieć, pokrywać się tłustawym nalotem.. Keitchy dość szybko "korodowały" mi na styku ołowianego kołnierza główki.

Może to była wina słabej jakości ołowiu w danej partii, nie wiem. Wolę jednak uzbrajać na bieżąco.

Po co kupować dragony czy inne dżaksony jak na forum są taniej i lepsze...

A wogóle to najlepiej samemu sobie odlać. Taniej i lepiej.

I zaraz pójdę sobie odlać główki .Tylko nie mam formy i co dalej :( Podaj kalkulację .Dla przykładu V-Point Dragona lub jak piszesz "dżaksona " 3/0-12 gramów i twojego wyrobu . Edytowane przez rothen
  • Like 1

Witam,

Po pierwsze chciałbym się przywitać.

Przychodzę z zapytaniem jakie rozmiary głowek jigowych Dragon V-point viper  użyć do owych gum, pytam ponieważ nie miałem styczności nigdy z tymi główkami, a w okolicy nie mogę ich nigdzie trafić na oględziny a chce zamówić większą ilość internetowo. 

Gumy: 

-Manns predator 55mm (2/0)

-Manns predator 70mm (3/0

-Savage gear 80mm     (3/0)

-i rózne gumy od 10-12 cm  (4/0)

W nawiasach podałem rozmiary które wywnioskowałem z używania innych głowek, ale tak jak wspomniałem nie używałem nigdy tych z dragona wiec chciałbym sie upewnić. 

I jeśli ktoś uzywał tego modelu głowek mile widziane jakieś dodatkowe recenzje.

Dziekuje z góry pozdrawiam.

Cześć Jakub.

Czy Tobie chodzi o główki serii "Viper" ? Z tym "wyciągniętym" łukiem przed grotem ?

Miałem kilka sztuk tych główek ale nie wiem dlaczego w moim odczuciu gumy gorzej pracowały.

Ja osobiście używam : VMC, Mustad, Gamakatsu, Traper oraz Provocator "Jig it"

To są dosyć miękkie główki więc na zaczepach rozginam je i ratuję gumę, czasem je prostuję po zaczepie ale tylko góra dwa razy więcej nie ryzykuję.

Ttylko ostatnie to gruby twardy drut, dobry na sandały tylko trzeba mocnej plecionki żeby coś wyjąć z zaczepu ;)

Jak zbroję :

Predator 55mm : Gamakatsu roz. "2" dla mnie wystarczający, można też z użyć roz."4" z VMC, Traper'a

Predator 70 mm : Mustad, Gamakatsu, Provocator roz. "1/0"

Na Savage Gear nie łowię :)

Gumy 10 cm : Z reguły 5/0 czasem 6/0

12 cm nie łowię :)

W moim odczuciu dobranie rozmiaru główki w dużej mierze zależy od kształtu przynęty.

Trzymając się sztywno jakiegoś schematu np. "do 10 cm gumy główka 5/0" w jednym modelu będzie ok. a w innym możesz niepotrzebnie usztywnić gumę i będzie gorzej pracować.

Musisz popatrzeć jak Twoje ulubione gumy pracują w różnych uzbrojeniach i ocenić czemu dajesz największe szanse :)

Ja wiem, że dużo daje nawet szerokość kołnierza trzymającego gumę - czasem za duży zniekształca pysk gumy i gorzej pracuje, czasem duży kołnierz jest na plus.

Ja nie trzymam się sztywno żadnych schematów, nie trzymam się sztywno firm i serii główek :)

Jak trzeba to szlifuję kołnierze, jak mam kaprys to maluję główki...czasem kupuję w małych stacjonarnych sklepach główki "krzak" które sprawdzają się o dziwo bardzo fajnie i nie kosztują dużo :)