Skocz do zawartości

haki offset o jak najszerszym łuku

doktorek

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie - poszukuję rozmiarów 2, 1, 1/0 (zresztą chyba rozmiar nie jest istotny ;) ), haków, które będą miały maksymalnie szeroki/głęboki/wysoki (jak zwał, tak zwał) łuk kolankowy. Chodzi o to aby po uzbrojeniu gumki, zostało jeszcze sporo miejsca miedzy gumką a haczykiem, na dociążenie ołowiem.

Rzadko która firma podaje tabelki z wymiarami stąd moje pytanie.

A nie chcesz tych gotowych od robertatd ?? jak nie te to ja kupiłem ostatnio jakieś cormorany k-don... tanie to jak barszcz a dosyć szerokie, moje na allegro znalazłem

ps o takie http://allegro.pl/haki-cormoran-k-don-offset-lock-drop-shot-4-0-5szt-i4710430885.html

Edytowane przez Tomasz eS

Generalna zasada jest taka, że szerokość łuku kolankowego haka offsetowego powinna być większa o ok. 50% od przekroju przynęty, którą zbroimy w ten typ haka, aby hak był chwytny.

Ze znanych mi haków tego typu do większych przynęt (haki od 1/0 wzwyż) najszersze to Owner Wide Gap Plus Black Chrome, a z mniejszych, produkowanych od nr 4 będą: Owner Big Wide Bite J Hook, i wykonany z cieńszego drutu Owner J-Lite Hook, oraz specjalnie zaprojektowany do pękatych przynęt Owner Rig’N Hook.

Jeśli dodamy do tego haki do swimmbaitów, to dojdą jeszcze Owner Best Hook with Twistlock - do dużych przynęt i Owner Twistlock Finesse Hook - produkowany w wielkościach 8-1/0, którymi można zbroić także najmniejsze przynęty.

Generalnie zagadnienie zbrojenia w te haki przynęt, jest w naszej literaturze wędkarskiej traktowane "po macoszemu" (wiele niedopowiedzeń) lub wręcz oczywistych bzdur, które wprowadzają w błąd tych, którzy chcą (próbują) je stosować.

Niepoprawnie uzbrojone w nie przynęty generują masę niezaciętych brań i w konsekwencji zniechęcają większość wędkarzy (po pierwszych niepowodzeniach), do tego typu zbrojenia. 

Pozdrawiam

• Like 2