Skocz do zawartości
  • 0

Zimowanie pontonu

Olsztyniak

Pytanie

Witam wszystkich kolegów po kiju mam do was takie pytanie czy ponton na przyczepce mocno ucierpi przez zimę jeśli będzie stał na dworze przykryty plandeką . Niestety nie mam gdzie go wstawić pod dach więc pytam ponton mam parę miesięcy i jeszcze go nie zimowałem proszę o pomoc

Pozdrawiam Damian

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja swojego pompona przed zima pieczołowicie wycieram, suszę i zimuje pod dachem :)

Mój znajomy od dwóch lat trzyma swojego Briga na przyczepie, przykrytego plandeką na parkingu strzeżonym (zimą również).

Twierdzi, że nic się z nim nie dzieje.

Z tego co wiem, to przed zimą naciera go smarem silikonowym w spray'u.

• Like 1

• 0

Panowie ale lepiej przechowywać ponton nadmuchany czy złozony ? Mojego koliberka czeka 1 zima i nie wiem czy w garazu lepiej go napompować i niech lezy czy na płask bez powietrza ? napompowany to guma sie rozciaga tak ? złozony bez powietrza to guma sie zagina co nie jest dobre. Jak myslicie co lepsze ?

• 0

A jak wygląda to po zimie? Nie jest to tłuste? Trzeba to jakoś zmyć, czy to się wchłania i nic z tym robić nie trzeba?

Po zimie myje szczotą z czystą wodą. Silikon jakby się wchłaniał bo na powłokach zewnętrznych nic nie zostaje.

@Tomasz eS - myślę że silikowanie nie jest konieczne ale ja lubię się pieścić z zabawkami :) Samo wymycie i wysuszenie pewnie styknie ;)

• Like 1

• 0

Po zimie myje szczotą z czystą wodą. Silikon jakby się wchłaniał bo na powłokach zewnętrznych nic nie zostaje.

@Tomasz eS - myślę że silikowanie nie jest konieczne ale ja lubię się pieścić z zabawkami :) Samo wymycie i wysuszenie pewnie styknie ;)

Uspokoiłes mnie ale mimo wszystko kupie ten silikon i nasmaruje. Dla świętego spokoju ... dzięki

• 0

Kurcze a ja miałem nadzieję że wystarczy jak swój włożę do schowka złożony , wysuszony i wyczyszczony. Coś powinienem więcej z nim zrobić ??

Tomek jak w tym schowku jest ciepło to szkoda zachodu. Ja przez 3 zimy trzymałem złożony w torbach w piwnicy lub garażu. Przed zimowaniem staram się jedynie ogarnąć go lepiej niż zwykle, tzn. dokładnie wytrzeć.

• 0

Mój gumiak też ma pierwsze zimowanie u mnie przed sobą. Na razie go nie czyszczę ,bo jeszcze w użyciu co weekend praktycznie.

Znowu znalazłem info gdzieś w otchłani internetu, żeby talkiem przetrzeć. 

Jak silikon to chyba nie talk. Będzie spędzał zimę w garażu (nie ogrzewany, ale w bloku i nawet w duże mrozy jest na plusie) i będzie rozłożony w sensie napompowany - z tyłu na kółkach transportowych, a z przodu na takim wojskowym krzesełku z poduszką. Bez podłogi.

Niby dobrze, bo miękko mu będzie i myszy nie sięgną (choć jeszcze nic nie zniszczyły nigdy) z drugiej chyba nie powinno mu nic być, że tak sobie powisi  :)

Chyba że się mylę, to poprawcie proszę. Nie było to tanie bydlę, więc trzeba dbać  :)

Edytowane przez Dano-G

• 0

Ubezpieczyłem garaż, ale cena za to ubezpieczenie nie jest wesoła  :lol:

Taniej wychodzi jednak jakaś agencja ochrony - jakieś 50 zł za miesiąc biorą czyli 600 zł rocznie. Ubezpieczenie garażu niestety jest droższe  :o

• 0

Mój gumiak też ma pierwsze zimowanie u mnie przed sobą. Na razie go nie czyszczę ,bo jeszcze w użyciu co weekend praktycznie.

Znowu znalazłem info gdzieś w otchłani internetu, żeby talkiem przetrzeć. 

Jak silikon to chyba nie talk. Będzie spędzał zimę w garażu (nie ogrzewany, ale w bloku i nawet w duże mrozy jest na plusie) i będzie rozłożony w sensie napompowany - z tyłu na kółkach transportowych, a z przodu na takim wojskowym krzesełku z poduszką. Bez podłogi.

Niby dobrze, bo miękko mu będzie i myszy nie sięgną (choć jeszcze nic nie zniszczyły nigdy) z drugiej chyba nie powinno mu nic być, że tak sobie powisi  :)

Chyba że się mylę, to poprawcie proszę. Nie było to tanie bydlę, więc trzeba dbać  :)

Dano-G z tym myszy nie sięgną to bym był ostrożny. Sam osobiście widziałem myszy biegające po scianie. I nie był to pijacki zwid :D

• 0

Dano-G z tym myszy nie sięgną to bym był ostrożny. Sam osobiście widziałem myszy biegające po scianie. I nie był to pijacki zwid :D

Liczę ,że tym razem też ich nie będzie.Ewentualnie posmaruję towotem nóżki taborecika i konstrukcję od kółek  :)

• Like 1

• 0

Mimo że Ryszard na imię nie mam to zabiorę głos odnośnie talku .... IMO do stricte gumy jak najbardziej ale do pvc i pochodnych nie ma znaczenia.

Jak na ciepło składany i rozkładany to nic mu się nie stanie. Pompka nożna zdaje się jest z tego samego materiału ?

• 0

to ja zadam pytanie doprecyzowujące - Czy jest jakieś ograniczenie temperaturowe na używanie pontonu? A jeśli jest, to kiedy zaniechać? Poza oczywistością w postaci tworzącego się lodu :)

Dwóch durnych kłusoli pod Ostródą w zeszłym roku się utopiło, bo przy brzegach ścięło a ci popłynęli na pontonie. No i poszło.....

Pytam, bo to mój pierwszy sezon na gumiaku, a łowiłem zazwyczaj do kiedy się dało rzucać przynętami i dzierżawca wody nie miał jakichś specjalnych ograniczeń w kalendarzu