Skocz do zawartości
  • 0

Problem z silnikiem neraus 46

zetika16

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

No tak tylko to już koszt jest... a silnik juz trochę ma... przełącznik kosztuje 70 dych... ale nie wiem czy to jego wina... słyszałem też o jakichś cewkach ?? Ogólnie można też pływać na tych biegach które są dostępne.

• 0

Jakich znowu k-wa cewkach? Kazdy silnik elektryczny do lodki ma regulacje przez zmiane rezystancji w obwodzie wirnika przez przelacznik nie ma tam zadnych cewek.Za te 70 dych mozesz miec "maxymizer" zewnetrzny. Jak jestes zainteresowany PW

• 0

Jakich znowu k-wa cewkach? Kazdy silnik elektryczny do lodki ma regulacje przez zmiane rezystancji w obwodzie wirnika przez przelacznik nie ma tam zadnych cewek.Za te 70 dych mozesz miec "maxymizer" zewnetrzny. Jak jestes zainteresowany PW

Rozbierz silnik (a w zasadzie pędnik) i za szczotkotrzymaczem zobaczysz zalane cewki z których wyprowadzone są przewody  ;) . Przynajmniej w Minn Kotach które są na przełączniku a jak jest w tych innych dziwnych to nie wiem ale pewnie podobnie. Silniki z maxximizerem w tym miejscu są puste.

post-53519-0-86655400-1414692231_thumb.jpg

Można też policzyć ilość połączeń na przełączniku i zastanowić do czego one są.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

mam też taki silnik tylko mocniejszy, miał podobne objawy, a przyczyną był przełącznik zmiany biegów. Serwis wymienił na nowy, pracował bardzo krótko i ponownie to samo. Znowu wizyta w serwisie, zamontowano maximizer bo podobno uszkodzeniu uległa także właśnie cewka. 2 lub 3 lata po serwisie i narazie pracuje bez zastrzeżeń, nadal pozostaje badziewnym chinolkiem, ale na wiosłach dymać już nie trzeba ;-)

• Like 1

• 0

Jest to silnik pradu stalego, wiec jest to rezystor albo inaczej element rezystancyjny dlatego ze w obwodach pradu stalego mamy tylko rezystancje. I kazdy element rozpatrujemy jako rezystancje, kolega mowi o cewce pewnie dlatego ze ma ona taki ksztalt i tu racja.

"Silniki z maxximizerem w tym miejscu są puste."

Bo tam jest regulacja wypełnieniem impulsu, wiec rezystor jest niepotrzebny

Edytowane przez crizz100

• 0

Mam ten sam problem ze swoim Motor Guidem. Te przełączniki konstrukcją przypominają stare kołchoźniki co kiedyś po wsiach na ścianach wisiały. Ja swój rozebrałem ( choć nierozbieralny ) coś tam poczyściłem, blaszki popodginałem i na razie działa. Ale to metoda doraźna. Kupno nowego raczej nie ma sensu, bo wytrzyma 1 - 2 miesiące. Jedynym rozsądnym wyjściem jest założenie maximzera, choć to spory koszt.

• 0

Pływam na silniku NERAUS już około 6 lat , oczywiście z kiloma naprawami po drodze . Był wymieniany przełącznik biegów ,przy kolejnej zamontowali płynną regulację a na koniec na kilka dni przed upływem gwarancji wyminili mi całe bebechy w silniku zapewniając że jeśli by coś się jeszcze z nim działo ,nawet po terminie gwarancji to żeby dać znać naprawią to gratis. Przepływałem cały sezon i na szczęście jest OK .Produkt żeczywiście chiński ale z dobrym ,miłym i profesjonalnie nastawienionym serwisem do klienta . Polecam www.odplyniesz.pl

• Like 1

• 0

Wiem znowu odkopuje temat.

Panowie w moim silniku non stop ( średnio raz na sezon max co dwa sezony) palił przełącznik.  Zwykle chodził do końca wyprawy pięknie i gdy  chciałem wypłynąć na nastepną innego dnia to nie działał .Tak też było ostatnio , tyle ,ze działał poczatkowo tylko 5 bieg ( albo 4 jeszcze ?) i wszystkie wsteczne , potem tylko 5 i po tym jak odpłynąłem troche od brzegu to i 5 przestała działać , tylko wsteczne zostały. Wymieniłem przełącznik (mam ich zapas w razie W) bo faktycznie złom , ale silnik nadal tylko chodzi na 5 biegu i ma 3 wsteczne. Przeglądnąłem z grubsza wszystko i jest ok. Gdzie szukać uszkodzenia ma ktoś jakieś pomysły ?