zetika16 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Jak w temacie problem z biegami w rzeczonym silniku. Działa 2 ,4 i 5 oraz 3 do tyłu. Co może być przyczyną ?? Przełącznik biegów ?? Czy coś innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jozi Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Raczej tak.Najlepiej je wypierniczyć i kupić maxymizer z płynną regulacją obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 No tak tylko to już koszt jest... a silnik juz trochę ma... przełącznik kosztuje 70 dych... ale nie wiem czy to jego wina... słyszałem też o jakichś cewkach ?? Ogólnie można też pływać na tych biegach które są dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Jakich znowu k-wa cewkach? Kazdy silnik elektryczny do lodki ma regulacje przez zmiane rezystancji w obwodzie wirnika przez przelacznik nie ma tam zadnych cewek.Za te 70 dych mozesz miec "maxymizer" zewnetrzny. Jak jestes zainteresowany PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Jakich znowu k-wa cewkach? Kazdy silnik elektryczny do lodki ma regulacje przez zmiane rezystancji w obwodzie wirnika przez przelacznik nie ma tam zadnych cewek.Za te 70 dych mozesz miec "maxymizer" zewnetrzny. Jak jestes zainteresowany PWRozbierz silnik (a w zasadzie pędnik) i za szczotkotrzymaczem zobaczysz zalane cewki z których wyprowadzone są przewody . Przynajmniej w Minn Kotach które są na przełączniku a jak jest w tych innych dziwnych to nie wiem ale pewnie podobnie. Silniki z maxximizerem w tym miejscu są puste.Można też policzyć ilość połączeń na przełączniku i zastanowić do czego one są. Edytowane 30 Października 2014 przez Paprykarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prezes77 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Rozkręć "czapę" i zobaczysz na 99% wytopienie na przełączniku.Przerabiałem to trzy razy i ...zmieniłem silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 no jak by to było to wytpoienie to nie problem, bo wymiuenię przełącznik i ma być... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prezes77 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Dokładnie, tylko ze ja musiałem wymienić trzy razy w ciągu dwóch miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Mam jeszcze 36 na zapas ostatecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bass-74 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 mam też taki silnik tylko mocniejszy, miał podobne objawy, a przyczyną był przełącznik zmiany biegów. Serwis wymienił na nowy, pracował bardzo krótko i ponownie to samo. Znowu wizyta w serwisie, zamontowano maximizer bo podobno uszkodzeniu uległa także właśnie cewka. 2 lub 3 lata po serwisie i narazie pracuje bez zastrzeżeń, nadal pozostaje badziewnym chinolkiem, ale na wiosłach dymać już nie trzeba ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Mialem przyjemnosc rozbierac silnik i moim zdaniem jest to rezystor a nie cewka. Bo niby w jakim celu tam by miala byc cewka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Jest to silnik pradu stalego, wiec jest to rezystor albo inaczej element rezystancyjny dlatego ze w obwodach pradu stalego mamy tylko rezystancje. I kazdy element rozpatrujemy jako rezystancje, kolega mowi o cewce pewnie dlatego ze ma ona taki ksztalt i tu racja. "Silniki z maxximizerem w tym miejscu są puste."Bo tam jest regulacja wypełnieniem impulsu, wiec rezystor jest niepotrzebny Edytowane 30 Października 2014 przez crizz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Pewnie masz rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fugazi Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Mam ten sam problem ze swoim Motor Guidem. Te przełączniki konstrukcją przypominają stare kołchoźniki co kiedyś po wsiach na ścianach wisiały. Ja swój rozebrałem ( choć nierozbieralny ) coś tam poczyściłem, blaszki popodginałem i na razie działa. Ale to metoda doraźna. Kupno nowego raczej nie ma sensu, bo wytrzyma 1 - 2 miesiące. Jedynym rozsądnym wyjściem jest założenie maximzera, choć to spory koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Dzikie warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 8 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Panowie problem rozwiązany. Kupiłem nowego nerausa 62 lb.... a to dzięki swietnemu podejściu serwisu do mojego problemu.... czekam na testy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mirkus Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Pływam na silniku NERAUS już około 6 lat , oczywiście z kiloma naprawami po drodze . Był wymieniany przełącznik biegów ,przy kolejnej zamontowali płynną regulację a na koniec na kilka dni przed upływem gwarancji wyminili mi całe bebechy w silniku zapewniając że jeśli by coś się jeszcze z nim działo ,nawet po terminie gwarancji to żeby dać znać naprawią to gratis. Przepływałem cały sezon i na szczęście jest OK .Produkt żeczywiście chiński ale z dobrym ,miłym i profesjonalnie nastawienionym serwisem do klienta . Polecam www.odplyniesz.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 U nich właśnie kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz90 Opublikowano 29 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Wiem znowu odkopuje temat.Panowie w moim silniku non stop ( średnio raz na sezon max co dwa sezony) palił przełącznik. Zwykle chodził do końca wyprawy pięknie i gdy chciałem wypłynąć na nastepną innego dnia to nie działał .Tak też było ostatnio , tyle ,ze działał poczatkowo tylko 5 bieg ( albo 4 jeszcze ?) i wszystkie wsteczne , potem tylko 5 i po tym jak odpłynąłem troche od brzegu to i 5 przestała działać , tylko wsteczne zostały. Wymieniłem przełącznik (mam ich zapas w razie W) bo faktycznie złom , ale silnik nadal tylko chodzi na 5 biegu i ma 3 wsteczne. Przeglądnąłem z grubsza wszystko i jest ok. Gdzie szukać uszkodzenia ma ktoś jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
zetika16
Jak w temacie problem z biegami w rzeczonym silniku. Działa 2 ,4 i 5 oraz 3 do tyłu. Co może być przyczyną ?? Przełącznik biegów ?? Czy coś innego...
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi