Skocz do zawartości

Shimano Stradic ST-2000F Czy ktos widzial, czy ktos ma ? :)

Luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Panow i Panie (?) :)

Postanowilem ze wystartuje na forum od jednego post'a w ktorym sie zarowno przedstawie jak i zadam pytanie. Nazywam sie Remek i mieszkam/lowie w Polnocnym Londynie. Glownie okonie i szczupaki, jak na razie.

Przejdzmy teraz do nurujacego mnie pytania. Przekopalem forum i wiem ze do moich celow i zasobow finansowych nada sie kilka kolowrotkow.

-Shimano Stradic 2500/3000 FH/FJ/FD

-Shimano Areo GT/GTM

-Daiwa Emblem Z 2500/3000

Tak jak wpomnialem nie udalo mi sie niczego znalezc na temat wspomnianego w tytule Shimano Stradic ST-2000F. Czy to moze dziadek wczesniej wspomnianch modeli? Waro go kupic? Tutaj sa foty http://www.ebay.co.uk/itm/201201755212?_trksid=p2060778.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Chcialme go uzyc na wspomniane okonie i szczupaki (taki mniejsze do 2-3kg). Wedzisko 2.7m do ok 20g. Przynety zwykle gumy na max 8g glowkach, male obrotowki i woblery tez tak do 7cm.

Dodam ze moge zakupic nowke ze szpulka Shimano Stradic 3000FSCza ok 350PLN tylko niestety tez nic nie wim na temat tego kolowrotka i jego zywotnosci. Ktos mial okazje nim pokrecic?

Pzdr

.

Mam taki sprzęt,ale mniejszy (1000),moim zdaniem jedyną wadą tego kołowrotka jest brak systemu Dyna Balance,czyli wyważenia rotora podczas kręcenia korbką-czuć po prostu wibracje.

Reszta to same superlatywy-układanie żyłki,jakość materiałów,nie kręci "maślanie"ale jak ktoś nie jest Bieberem,to sobie poradzi ;) .

Kolejna generacja Aero miała już wyważenie rotora,dzięki czemu komfort był już wyższy.

Ja osobiście uważam,że warto brać :) .

Aero Stradic pomimo braku wyważenia rotora jest solidnym kołowrotkiem.

Na uwagę zasługuje super trwała rolka (ceramika bez rowka).Kołowrotek

na lata. Nowy,kolekcjonerski egzemplarz z zapasową szpulą można kupić

za około 300PLN

Kołowrotek ma niezawodną zębatkową blokadę biegu wstecznego. :)

Edytowane przez Lepton
  • Like 1

W moim są już luzy od lat... Kilku,ale jakoś kręci,trochę części pewnie znajdziesz na Mike's reel repair,ale na pewno nie wszystkie. Luzy powstają głównie na tworzywie,z tym sobie w dużej mierze poradziłem odbudowując wytarte miejsca tworzywem Duracrol (używany w protetyce na łyżki indywidualne),czasami poprawię gdzieś kropelką,jakieś sprężynki sobie sam dognę,więc jak widzisz mój kręcioł to ulep,ale daje radę i myślę,że jeszcze pośmiga :).

Edytowane przez CM Punk

Gdyby sie okzalao ze sa luzy itd to czy bedzie szansa na w miare latwy dostep do czesci i naprawe? Z wiadomych powodow tym kolowrotkiem przed zakupem nie pokrece wiec tak naprawde to kot w worku.

Jedyne na co powinieneś zwrócić uwagę to to, czy był maczany w słonej wodzie.

Aero konstrukcyjnie wytrzymywał wiele.Przekładnia np w modelu 3000 doskonale

znosiła duże obciążenia i z tego powodu był często "przyspasabiany" do morskich

zastosowań (gruncik,spinning) Jeżeli trafisz takiego to bankowo będzie miał okropne

wrzody na bebechach. Tego nie da się wyleczyć.