Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator Exide 12V115 Ah ER550 do łodzi za niecałe 5 stówek.

godski

Pytanie

Ktoś używa aku jak w tytule? Można wyrwać za 470,00 zł . Marka znana.

Ewentualnie w grę wchodzi Banner Energy Bull w podobnej cenie, tylko że 100Ah.

Potrzebuje na szybko, bo ugotowałem rocznego Trojana :wacko:  a wyprawa tuż, tuż.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Godski jeśli zależy ci na oszczędności to jedź na giełdę z częściami samochodowymi i poszukaj rocznego aku żelowego 120 ah dasz za niego około 100 zł i gwarancję rozruchową na około 2 tyg. Zdążysz w tym czasie rozładować i naładować aku na próbę czy jest wszystko ok z nim . Ja tak kupuję i taki aku wystarcza mi na około 4 sezony. Mam pantograf przy łodzi więc po jeziorach , tam gdzie mogę pływam na spalinie i elektryku  . Jak nie ma dużego wiatru to na samym elektryku pływam cały dzień  silnik 55 , jak jest fala i pływasz pod wiatr to czas użytkowania zmniejsza się

• Like 1

• 0

Nigdy w zyciu nie kupuj takich wynalazkow, tylko i wylacznie aku deep cycle. Zwykly akumulator jest w stanie oddac 30-40% swojej pojemnosci a deep cycle do 80% wiecej nie trzeba chyba

Ja pisałem o aku głębokiego rozładowania , nie ma w moim poście info o zwykłym samochodowym akumulatorze

• 0

Roczny akumulator zelowy 120ah deep cycle za 100zl? Daj mi namiar biore piec odrazu

To nie jest tak , że są za każdym razem , trzeba polować na nie  ;) jak na nasze okazy - ja jestem w tej dobrej sytuacji , że jestem 2 razy w tygodniu na giełdzie w Poznaniu , więc mam czas na polowanie. . Napisałem zresztą około 100 zł . Za ostatni kupiny w zeszłym roku dałem 130 zł.

• 0

Zapewniam Ciebie , że jest to żelówka .

A czy w samochodach nie ma akumulatorow zelowych? Oczywiscie ze sa, wiele firm daje takie na pierwszy montaz. Ale nie sa to akumulatory deep cycle. Akumulator zelowy nie rowna sie deep cycle.

• 0

Najlepsze z akumulatorów do łodzi to AGM, żelówki i później Deep Cycle. Samochodowe jakie by nie były, odpadają.

Przerabiałem te tematy od dawna i AGM mają u mnie największe zaufanie. Najważniejsze sprawa to oczywiście właściwe ładowanie( nie przekraczać napięcia 14.9V) jak i rozładowanie nie przekraczające zalecanych 10.5 V.

• 0

Akumulator zelowy jest lepszy od akumulatora deep cycle? Napewno w tym ze szybciej sie rozladuje. :D

Crizz ja tylko rzuciłem sugestię , nie musisz kupować , możesz iść do sklepu kupić nowy deep cycle. Dałem poradę , po to jest to forum . Co człowiek to inne doświadczenia i nie ma co drwić z tego co piszą inni - mam możliwość to szukam i kupuję taniej - proste i logiczne . Zamiast wydawać 500 stówek na nowe aku wolę zabrać żonę na ekskluzywną kolację , bądź kupić coś jej w zamian , a używany aku o którym piszę i tak mi posłuży średnio 4 sezony. 

• 0

Nie mam zamiaru sie wymadrzac czy cos, ale to nie jest moj wymysl tylko tak jest. Akumulator zelowy jest rowniez akumulatorem kwasowym, AGM zreszta tez.

Jak juz pisalem one sa w stanie oddac max 40% pojemnosci. A akumulator deep cycle do 80% jest to akumulator zaprojektowany do lodzi itp zastosowan. Wiec jesli ktos twierdzi ze akumulator zelowy jest lepszy jest w bledzie. Prosze sie doinformowac i nie siac fermentu

• 0

W porządku Crizz100.

Pytanie tylko co po takich głębokich rozładowaniach ci z niego zostanie (Deep Cycle) i jak długą żywotność maja takie aku. Żelówki czy AGM- y hulają przez kilka (-naście) lat. Moje Deep Cycle, jak rownież znajomych, zdechły szybko, o wiele za szybko. Może to była nasza wina… jak zwykle zresztą przy reklamacjach. Lecę teraz na AGM Panasonic od kilku lat i nie zmienię na nic innego (zaznaczam ze kupiłem je jako używane- sprawne).

Pozdro.

• Like 1

• 0

Znajomemu po roku padł aku i był Deep Cycle - widać pewnie miał pecha, ale sądzę że jak aku odda te 80 % to tylko raz.

Tak samo saper się myli tylko raz. ;)

Ja jadę już 2 sezon na używanym AGM wyjętym ze stacji podtrzymania. 

Ale pilnuję rozładowania do minimum 11V. Jeszcze mi prądu nie zabrakło, nawet w długi letni dzień pływania.

Mam nadzieję że jeszcze posłuży.

A baterie profi Panasonica to najwyższa półka.

• 0

http://www.varta-automotive.pl/pl-pl/products/leisure/professional-deep-cycle/

Taki maly dowod ze nie raz odda te 80% nie ma to jak wypowiadac sie na tematy o ktorych sie nie ma zielonego pojecia jak zreszta wynika z powyzszej wypowiedzi.

Skoro taki super ten panasonic mozemy zrobic test, naladujemy moj deep cycle i tego panasonica i obciazymy. Ciekawe ktory padnie pierwszy?

Edytowane przez crizz100

• 0

http://www.varta-automotive.pl/pl-pl/products/leisure/professional-deep-cycle/

Skoro taki super ten panasonic mozemy zrobic test, naladujemy moj deep cycle i tego panasonica i obciazymy. Ciekawe ktory padnie pierwszy?

Te z linku fajne, szkoda tylko że 6 i 8 Voltowe.

Szkoda pleców by oba na dzionek pływania dźwigać i łączyć.

Również staram sie nie zejść poniżej 11-11,5 v pod obciążeniem. Zdrowiej dla aku na 100% niż te magiczne 10,5 V.

• 0

Oczywiscie zywotnosc aku bedzie wieksza przy rozladowywaniu nie calkowitym. Ale nawet rozladowujac go do tych 10,5V czyli wykorzystujac te 80ah ze 100ah akumulatora mamy 700cykli czyli jakby nie bylo 2 lata plywania dzien w dzien( liczba godzin zalezna od silnika i predkosci)

• 0

Ojtam, mi zagiął sie wąż w pompce zęzowej i wyładował aku Yuasa 74Ah kwasiak do .... 4V . Aku po naładowaniu małym prądem (2A przez 48h) działa i nawet odpala na nim auto z silnikiem 2.6 :P Mysłałem że już będzie dead, ale jednak ładowarka dała radę nie zniszczyć go do cna.

Edytowane przez psulek