Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator Exide 12V115 Ah ER550 do łodzi za niecałe 5 stówek.

godski

Pytanie

Ktoś używa aku jak w tytule? Można wyrwać za 470,00 zł . Marka znana.

Ewentualnie w grę wchodzi Banner Energy Bull w podobnej cenie, tylko że 100Ah.

Potrzebuje na szybko, bo ugotowałem rocznego Trojana :wacko:  a wyprawa tuż, tuż.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

He, rzadko kiedy teoria = praktyka.

crizz100 -  zrób te 700 cykli to wtedy możemy podyskutować, a póki co to EOT.

To tak jak ze spalaniem katalogowym aut w salonie - kropelkę panie dosłownie pali, a jak kupimy to lecimy do salonu z pretensjami (reklamacjami) że chochluje jak smok Wawelski po siarce  :lol:.

Ojtam, mi zagiął sie wąż w pompce zęzowej i wyładował aku Yuasa 74Ah kwasiak do .... 4V . Aku po naładowaniu małym prądem (2A przez 48h) działa i nawet odpala na nim auto z silnikiem 2.6 :P Mysłałem że już będzie dead, ale jednak ładowarka dała radę nie zniszczyć go do cna.

Masz rację, miałem podobnie, tyle że wadliwy alarm mi tak zrobił, ładowarka również dała radę, działał do pierwszych poważniejszych mrozów, a potem szybciutko do sklepu po nowy. 

Życie...  ;)

• 0

A ja właśnie zajrzałem do rocznego Trojana SCS200. Coś ostatnio niedomagał - a tam suche płyty. Prawdopodobnie roczny aku na śmietnik. A zacząłem na niego psioczyć  Piszę ku przestrodze.

Zalałem go teraz wodą i liczę na cud.... . A jak nie to kupuję takiego samego. Bajeczny był przez pewien czas....

• 0

He, rzadko kiedy teoria = praktyka.

crizz100 - zrób te 700 cykli to wtedy możemy podyskutować, a póki co to EOT.

To tak jak ze spalaniem katalogowym aut w salonie - kropelkę panie dosłownie pali, a jak kupimy to lecimy do salonu z pretensjami (reklamacjami) że chochluje jak smok Wawelski po siarce :lol:.

Masz rację, miałem podobnie, tyle że wadliwy alarm mi tak zrobił, ładowarka również dała radę, działał do pierwszych poważniejszych mrozów, a potem szybciutko do sklepu po nowy.

Życie... ;)

Tu sie nie zgodze ze teoria nie rowna sie praktyce, wszak sa to zagadnienia zwiazane z elektrycznoscia i da sie to wszystko obliczyc bez problemu.Skoro akumulator typowo przeznaczony do lodzi ma sie rozleciec to kazdy inny tym bardziej skoro bedzie stosowany niezgodnie z przeznaczeniem.

Spalanie samochodu to juz trudniejsze zadanie tam mamy mase roznych czynnikow wiatr, nachylenie teren, ciezar stopy:)

• 0

Suche są płyty Andrzej bo ladowales go napięciem 16v i trochę odparował. Zrób zwykły test. W pomieszczeniu gdzie ładujesz akumulator postaw czujnik ostrzegawczy, taki jak przy starych piecach gazowych. Ładuj aku prądem max 14,4, a kolejny raz prądem 16v. Zobaczysz, że czujka zacznie piszczeć czyli że będzie parował akumulator podczas ładowania wyższym napięciem. We wszystkich kwasiakach trzeba czasem sprawdzić poziom płynu. Powinno być minimum centymetr nad płytami.

• 0

Też mi się zdarzyło zniszczyć Deep Cycle na własne życzenie. Gorące lato, ładowanie w blaszanym garażu. Nie sprawdzałem poziomu elektrolitu i coraz słabszy mój akumulatorek. Jak zobaczyłem ile brakuje elektrolitu to natychmiast dolałem prawie litr wody destylowanej i to był błąd. Padł natychmiast a bez dolewki jeszcze 8-9 km na nim mogłem przepłynąć.

• 0

Tak samo. Coraz słabszy a ja kombinowałem z ładowaniem i zachodziłem w głowę co się dzieje . Normalnie baran. 

Ciekawe ile elektrolitu wchodzi do 1 celi takiej 115-tki? Litr? Nigdzie nie mogłem znaleźć tej informacji..

Do każdej celi musiałem dolać po 300 ml destylowanej....

• 0

Też mam trojana tego co ty Andrzej i mam go już 5 rok. Dopiero w tym roku troszkę mniej trzyma ale

i tak na moje potrzeby styka. Kup elektrolit a nie wodę. Ja uzupełniałem elektrolit 2 razy w 5 lat i oczywiście wodę również aby go nie zakwasić.

Moim zdaniem mega kozackie te aku, tylko trzeba zglądać do niego bo przy częstym ładowaniu na szybko paruje płyn.

ZH

Jak już dolałeś wody to strzykawka igła i wybier ile się da, i siup elektrolitu dolej a powinno być ołrajt.

Edytowane przez Zander Hunter

• 0

Tak samo. Coraz słabszy a ja kombinowałem z ładowaniem i zachodziłem w głowę co się dzieje . Normalnie baran. 

Ciekawe ile elektrolitu wchodzi do 1 celi takiej 115-tki? Litr? Nigdzie nie mogłem znaleźć tej informacji..

Do każdej celi musiałem dolać po 300 ml destylowanej....

Zalej wodą i zostaw na dobę. W tym czasie nie ładuj!!! Kwas musi się z powrotem dobrze wymieszać, możesz co jakiś czas pobujać. Ile wody wchodzi to nikt nie wie. Trzeba zalać do wskaźnika albo centymetr nad płyty. 

• 0

Też mam trojana tego co ty Andrzej i mam go już 5 rok. Dopiero w tym roku troszkę mniej trzyma ale

i tak na moje potrzeby styka. Kup elektrolit a nie wodę. Ja uzupełniałem elektrolit 2 razy w 5 lat i oczywiście wodę również aby go nie zakwasić.

Moim zdaniem mega kozackie te aku, tylko trzeba zglądać do niego bo przy częstym ładowaniu na szybko paruje płyn.

ZH

Jak już dolałeś wody to strzykawka igła i wybier ile się da, i siup elektrolitu dolej a powinno być ołrajt.

Najszybsza droga do zniszczenia aku. Elektrolit to można wymienić w całości a nie dolewać. Robiąc w ten sposób mocno podnosisz stężenie H2SO4. Trzeba mieć aerometr do pomiaru gęstości, naładować aku na maksa i później ewentualnie dolewać kwas/wodę, żeby gęstość była prawidłowa. 

Edytowane przez psulek
  • Like 1

• 0

Zalej wodą i zostaw na dobę. W tym czasie nie ładuj!!! Kwas musi się z powrotem dobrze wymieszać, możesz co jakiś czas pobujać. Ile wody wchodzi to nikt nie wie. Trzeba zalać do wskaźnika albo centymetr nad płyty. 

Za późno. Zalałem i od razu do ładowania. trzyma podobnie jak roczne AGM-y 70 Ah. Weszło po 300 ml wody do celi. Kupuje nowy. Najchętniej Trojana ale w Warszawie bez szans a do piatku nikt mi nie ściągnie z Mielca.

Będzie prawdopodobnie ZAP Marine 100Ah za 460,00 zł. Ten tytułowy Exide to nie jest jednak typowy deep cycle. Tak samo Yuasa Marine.

Najszybsza droga do zniszczenia aku. Elektrolit to można wymienić w całości a nie dolewać. Robiąc w ten sposób mocno podnosisz stężenie H2SO4. Trzeba mieć aerometr do pomiaru gęstości, naładować aku na maksa i później ewentualnie dolewać kwas/wodę, żeby gęstość była prawidłowa. 

I właśnie gęstości brakuje. Muszę kupic troche elektrolitu i pokombinować. Ale to juz na spokojnie. Po przyjeździe z litewskiego trolla.

Ale czuję , że płyty zniszczone. Za długo były mocno odsłonięte.

Szkoda, bo na tym Trojanie robiłem 20 km w trollu i jeszcze miał krzepę. Teraz kupię 130Ah.

• 0

No właśnie dlatego zostawia się na dobę, bo płyta jest gąbczasta i nasiąka wodą albo kwasem. Spróbuj popływać, maksymalnie rozładować i później naładować do pełna małym prądem. Może da się go uratować. Dopiero potem sprawdź stężenie elektrolitu i ewentualnie podmień część elektrolitu na kwas. 

• 0

Tak robię. Od 2 dni ładuje i rozładowuję. Pewną poprawę widać. Ale gęstość elektrolitu słaba po naładowaniu.

Jednak wezmę raczej trojana 130Ah z Mielca.

Elektrolit jest tani.Wymień go na nowy.

W tym celu rozładuj akumulator "do dna".Wylej stary elektrolit,wlej nowy i dopiero ładuj.

Jeżeli stary elektrolit był w miarę klarowny to akumulator będzie jak nowy.(duża ilość ciemnego

szlamu świadczy o zasiarczeniu płyt i w tym przypadku sukces może być mniej spektakularny).

• 0

Elektrolit jest tani.Wymień go na nowy.

W tym celu rozładuj akumulator "do dna".Wylej stary elektrolit,wlej nowy i dopiero ładuj.

Jeżeli stary elektrolit był w miarę klarowny to akumulator będzie jak nowy.(duża ilość ciemnego

szlamu świadczy o zasiarczeniu płyt i w tym przypadku sukces może być mniej spektakularny).

A mała dolewka nie wystarczy? To co jest w nim teraz jest klarowne.