godski Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Ktoś używa aku jak w tytule? Można wyrwać za 470,00 zł . Marka znana.Ewentualnie w grę wchodzi Banner Energy Bull w podobnej cenie, tylko że 100Ah. Potrzebuje na szybko, bo ugotowałem rocznego Trojana a wyprawa tuż, tuż. Edytowane 3 Listopada 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 He, rzadko kiedy teoria = praktyka.crizz100 - zrób te 700 cykli to wtedy możemy podyskutować, a póki co to EOT. To tak jak ze spalaniem katalogowym aut w salonie - kropelkę panie dosłownie pali, a jak kupimy to lecimy do salonu z pretensjami (reklamacjami) że chochluje jak smok Wawelski po siarce . Ojtam, mi zagiął sie wąż w pompce zęzowej i wyładował aku Yuasa 74Ah kwasiak do .... 4V . Aku po naładowaniu małym prądem (2A przez 48h) działa i nawet odpala na nim auto z silnikiem 2.6 Mysłałem że już będzie dead, ale jednak ładowarka dała radę nie zniszczyć go do cna.Masz rację, miałem podobnie, tyle że wadliwy alarm mi tak zrobił, ładowarka również dała radę, działał do pierwszych poważniejszych mrozów, a potem szybciutko do sklepu po nowy. Życie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 A ja właśnie zajrzałem do rocznego Trojana SCS200. Coś ostatnio niedomagał - a tam suche płyty. Prawdopodobnie roczny aku na śmietnik. A zacząłem na niego psioczyć Piszę ku przestrodze.Zalałem go teraz wodą i liczę na cud.... . A jak nie to kupuję takiego samego. Bajeczny był przez pewien czas.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 3 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 He, rzadko kiedy teoria = praktyka.crizz100 - zrób te 700 cykli to wtedy możemy podyskutować, a póki co to EOT. To tak jak ze spalaniem katalogowym aut w salonie - kropelkę panie dosłownie pali, a jak kupimy to lecimy do salonu z pretensjami (reklamacjami) że chochluje jak smok Wawelski po siarce . Masz rację, miałem podobnie, tyle że wadliwy alarm mi tak zrobił, ładowarka również dała radę, działał do pierwszych poważniejszych mrozów, a potem szybciutko do sklepu po nowy. Życie... Tu sie nie zgodze ze teoria nie rowna sie praktyce, wszak sa to zagadnienia zwiazane z elektrycznoscia i da sie to wszystko obliczyc bez problemu.Skoro akumulator typowo przeznaczony do lodzi ma sie rozleciec to kazdy inny tym bardziej skoro bedzie stosowany niezgodnie z przeznaczeniem.Spalanie samochodu to juz trudniejsze zadanie tam mamy mase roznych czynnikow wiatr, nachylenie teren, ciezar stopy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Suche są płyty Andrzej bo ladowales go napięciem 16v i trochę odparował. Zrób zwykły test. W pomieszczeniu gdzie ładujesz akumulator postaw czujnik ostrzegawczy, taki jak przy starych piecach gazowych. Ładuj aku prądem max 14,4, a kolejny raz prądem 16v. Zobaczysz, że czujka zacznie piszczeć czyli że będzie parował akumulator podczas ładowania wyższym napięciem. We wszystkich kwasiakach trzeba czasem sprawdzić poziom płynu. Powinno być minimum centymetr nad płytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Wiedziałem o tym, że trzeba kontrolować poziom elektrolitu. Z raz sprawdziłem pewnie. W życiu nie spodziewałem się, że tak szybko poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Też mi się zdarzyło zniszczyć Deep Cycle na własne życzenie. Gorące lato, ładowanie w blaszanym garażu. Nie sprawdzałem poziomu elektrolitu i coraz słabszy mój akumulatorek. Jak zobaczyłem ile brakuje elektrolitu to natychmiast dolałem prawie litr wody destylowanej i to był błąd. Padł natychmiast a bez dolewki jeszcze 8-9 km na nim mogłem przepłynąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Tak samo. Coraz słabszy a ja kombinowałem z ładowaniem i zachodziłem w głowę co się dzieje . Normalnie baran. Ciekawe ile elektrolitu wchodzi do 1 celi takiej 115-tki? Litr? Nigdzie nie mogłem znaleźć tej informacji..Do każdej celi musiałem dolać po 300 ml destylowanej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Zander Hunter Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Też mam trojana tego co ty Andrzej i mam go już 5 rok. Dopiero w tym roku troszkę mniej trzyma alei tak na moje potrzeby styka. Kup elektrolit a nie wodę. Ja uzupełniałem elektrolit 2 razy w 5 lat i oczywiście wodę również aby go nie zakwasić.Moim zdaniem mega kozackie te aku, tylko trzeba zglądać do niego bo przy częstym ładowaniu na szybko paruje płyn.ZHJak już dolałeś wody to strzykawka igła i wybier ile się da, i siup elektrolitu dolej a powinno być ołrajt. Edytowane 4 Listopada 2014 przez Zander Hunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam.Dziś podlaczylem aku 100ah pod obciążenie średnio 7A i wytrzymał 4h i 15 min. Czy ktoś moze określić w przybliżeniu rzeczywistą pojemność na podstawie tych danych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 7x4 ah Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mlynek1976 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 wynika że 30,8Ah biorąc pod uwagę że był naładowany to lipa jeśli stan magazynowy czyli gdzieś sobie stał to do ładowania i ponowić rozładowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam.Dziś podlaczylem aku 100ah pod obciążenie średnio 7A i wytrzymał 4h i 15 min. Czy ktoś moze określić w przybliżeniu rzeczywistą pojemność na podstawie tych danych?Jak to wytrzymał? Do ilu Volt pod obciążeniem zszedłeś pod koniec testu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Zszedlem do 10.8V. Jest to aku megalight 100ah. Zaliczył 200 cykli pracy. Ciekawe ile pociągnie sprawny akumulator bo raczej nie wierze ze wytrzyma 14 h. Robiliscie podobne testy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Co podłączyłeś i jak zmierzyłeś te 7A? Amperomierzem cęgowym? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Tak. Mierzylem miernikiem cegowym. Podpiolem 2 zarowki po 35W. Ze wzoru wychodzi ze powinny pobrać 5.8A no ale miernik wskazał 7A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Na poczatku pobieraly te 7A czy na koniec? Ze wzoru nie wychodzi zapewne bo miales wyzsze niz 12V na poczatku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Na poczatku było 7,3A. Na koniec 6,8A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tak samo. Coraz słabszy a ja kombinowałem z ładowaniem i zachodziłem w głowę co się dzieje . Normalnie baran. Ciekawe ile elektrolitu wchodzi do 1 celi takiej 115-tki? Litr? Nigdzie nie mogłem znaleźć tej informacji..Do każdej celi musiałem dolać po 300 ml destylowanej....Zalej wodą i zostaw na dobę. W tym czasie nie ładuj!!! Kwas musi się z powrotem dobrze wymieszać, możesz co jakiś czas pobujać. Ile wody wchodzi to nikt nie wie. Trzeba zalać do wskaźnika albo centymetr nad płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 (edytowane) Też mam trojana tego co ty Andrzej i mam go już 5 rok. Dopiero w tym roku troszkę mniej trzyma alei tak na moje potrzeby styka. Kup elektrolit a nie wodę. Ja uzupełniałem elektrolit 2 razy w 5 lat i oczywiście wodę również aby go nie zakwasić.Moim zdaniem mega kozackie te aku, tylko trzeba zglądać do niego bo przy częstym ładowaniu na szybko paruje płyn.ZHJak już dolałeś wody to strzykawka igła i wybier ile się da, i siup elektrolitu dolej a powinno być ołrajt.Najszybsza droga do zniszczenia aku. Elektrolit to można wymienić w całości a nie dolewać. Robiąc w ten sposób mocno podnosisz stężenie H2SO4. Trzeba mieć aerometr do pomiaru gęstości, naładować aku na maksa i później ewentualnie dolewać kwas/wodę, żeby gęstość była prawidłowa. Edytowane 5 Listopada 2014 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Zalej wodą i zostaw na dobę. W tym czasie nie ładuj!!! Kwas musi się z powrotem dobrze wymieszać, możesz co jakiś czas pobujać. Ile wody wchodzi to nikt nie wie. Trzeba zalać do wskaźnika albo centymetr nad płyty. Za późno. Zalałem i od razu do ładowania. trzyma podobnie jak roczne AGM-y 70 Ah. Weszło po 300 ml wody do celi. Kupuje nowy. Najchętniej Trojana ale w Warszawie bez szans a do piatku nikt mi nie ściągnie z Mielca.Będzie prawdopodobnie ZAP Marine 100Ah za 460,00 zł. Ten tytułowy Exide to nie jest jednak typowy deep cycle. Tak samo Yuasa Marine. Najszybsza droga do zniszczenia aku. Elektrolit to można wymienić w całości a nie dolewać. Robiąc w ten sposób mocno podnosisz stężenie H2SO4. Trzeba mieć aerometr do pomiaru gęstości, naładować aku na maksa i później ewentualnie dolewać kwas/wodę, żeby gęstość była prawidłowa. I właśnie gęstości brakuje. Muszę kupic troche elektrolitu i pokombinować. Ale to juz na spokojnie. Po przyjeździe z litewskiego trolla.Ale czuję , że płyty zniszczone. Za długo były mocno odsłonięte.Szkoda, bo na tym Trojanie robiłem 20 km w trollu i jeszcze miał krzepę. Teraz kupię 130Ah. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 No właśnie dlatego zostawia się na dobę, bo płyta jest gąbczasta i nasiąka wodą albo kwasem. Spróbuj popływać, maksymalnie rozładować i później naładować do pełna małym prądem. Może da się go uratować. Dopiero potem sprawdź stężenie elektrolitu i ewentualnie podmień część elektrolitu na kwas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 5 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Tak robię. Od 2 dni ładuje i rozładowuję. Pewną poprawę widać. Ale gęstość elektrolitu słaba po naładowaniu.Jednak wezmę raczej trojana 130Ah z Mielca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Trojan to już inna para kaloszy, akumulatory trakcyjne sa najlepsze pod wzgledem pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Lepton Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Tak robię. Od 2 dni ładuje i rozładowuję. Pewną poprawę widać. Ale gęstość elektrolitu słaba po naładowaniu.Jednak wezmę raczej trojana 130Ah z Mielca.Elektrolit jest tani.Wymień go na nowy.W tym celu rozładuj akumulator "do dna".Wylej stary elektrolit,wlej nowy i dopiero ładuj.Jeżeli stary elektrolit był w miarę klarowny to akumulator będzie jak nowy.(duża ilość ciemnegoszlamu świadczy o zasiarczeniu płyt i w tym przypadku sukces może być mniej spektakularny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Elektrolit jest tani.Wymień go na nowy.W tym celu rozładuj akumulator "do dna".Wylej stary elektrolit,wlej nowy i dopiero ładuj.Jeżeli stary elektrolit był w miarę klarowny to akumulator będzie jak nowy.(duża ilość ciemnegoszlamu świadczy o zasiarczeniu płyt i w tym przypadku sukces może być mniej spektakularny).A mała dolewka nie wystarczy? To co jest w nim teraz jest klarowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Ktoś używa aku jak w tytule? Można wyrwać za 470,00 zł . Marka znana.
Ewentualnie w grę wchodzi Banner Energy Bull w podobnej cenie, tylko że 100Ah.
Potrzebuje na szybko, bo ugotowałem rocznego Trojana
a wyprawa tuż, tuż.
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
18
14
9
6
Popularne dni
11 Lis
22
4 Lis
13
3 Lis
10
2 Lis
8
Top użytkownicy dla tego pytania
crizz100 18 odpowiedzi
godski 14 odpowiedzi
ictus 9 odpowiedzi
psulek 6 odpowiedzi
Popularne dni
11 Lis 2014
22 odpowiedzi
4 Lis 2014
13 odpowiedzi
3 Lis 2014
10 odpowiedzi
2 Lis 2014
8 odpowiedzi
Popularne posty
logun74
Godski jeśli zależy ci na oszczędności to jedź na giełdę z częściami samochodowymi i poszukaj rocznego aku żelowego 120 ah dasz za niego około 100 zł i gwarancję rozruchową na około 2 tyg. Zdążysz w t
crizz100
Roczny akumulator zelowy 120ah deep cycle za 100zl? Daj mi namiar biore piec odrazu
crizz100
Akumulator zelowy jest lepszy od akumulatora deep cycle? Napewno w tym ze szybciej sie rozladuje.
Opublikowane grafiki
79 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi