Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator Exide 12V115 Ah ER550 do łodzi za niecałe 5 stówek.

godski

Pytanie

Ktoś używa aku jak w tytule? Można wyrwać za 470,00 zł . Marka znana.

Ewentualnie w grę wchodzi Banner Energy Bull w podobnej cenie, tylko że 100Ah.

Potrzebuje na szybko, bo ugotowałem rocznego Trojana :wacko:  a wyprawa tuż, tuż.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A ja pływam drugi rok na takim aku , i nic się nie dzieje, nic nie wylewa a w zimie służy jako dodatkowy rozruch.  Mogę śmiało polecić bo cena fajna i fajne rozwiazania samego aku.

http://allegro.pl/akumulator-glebokiego-rozladowania-sznajder-100ah-i4774265347.html

• 0

Mam takiego Zappa/Sznajdera marine 110 Ah, tylko że z naklejką Minnkoty. Oficjalnie Normark od tego roku zastąpił nimi Trojany. Po odklejeniu górnej naklejki, zdjęciu listwy zabezpieczającej korki i odkręceniu korków, oczom moim ukazał się ..... płynny elektrolit. Użytkuje ten aku od miesiąca razem z rocznym Trojanem 115, podpinane są na zmianę do Endury Max 40 i jak narazie nowy chyba jest nawet trochę żywszy od Trojana.

Wszystkie aku posiadające magiczne oczko muszą mieć płynny elektrolit, bo zielona kuleczka w żelu ani na macie nie będzie pływać.

Edytowane przez marxxl5

• 0

To nie jest to samo co w AGM. W AGM separator jest mocno porowaty i "wciąga" elektrolit, dzięki czemu AGM są niewylewne - można przewrócić na bok i i nic się nie stanie. Separator ze zwykłej maty zapobiega wypadaniu masy i zwarciom na płytach, ale nie zapewnia niewylewności. Podstawowa różnica między AGM a zwykłym kwasiakiem - w AGM nie ma wskaźnika naładowania, bo do tego potrzebny jest ciekły elektrolit w którym pływa wskaźnik. 

IMHO, akumulator i tak przyzwoity. Pojemność wg. katalogu producenta to 110Ah-C100-1A, 100Ah-C20-5A, 75Ah-C5-20A. Sądzę że bardziej wart uwagi niż ta węglówka, która w rzeczywistości jest zwykłym kwasiakiem z separatorami z maty węglowej.