Skocz do zawartości
  • 0

Pierwsza łódź... temat dla laika.

Bootleg

Pytanie

Stało się. Dojrzałem do decyzji... Kasa pomału się odkłada... Co wybrać? Na co zwracać uwagę? Jakieś porady.

Łódź nie ma być nie wiadomo jakim titaniciem. Na samą łajbę planuje przeznaczyć max. 1500 zł. Nie wiem czy to mało czy też dużo, jak na pierwszą  musi wystarczyć, tym bardziej, że planuje jeszcze w tym samym czasie ogarnąć jakiś silnik + aku. Jakiego typu łodzie polecacie? Jaki powinna mieć kształt dna, aby być w miarę stabilna? Dodam tylko, że zamierzam pływać przeważnie w 2 osoby (łodka miałby być również 2 - osobowa). Łódź będzie pływała na jeziorach do max. 300 hektarów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Bootleg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Na dwie osoby i 200-300ha to celował bym najbidniej w 3,6-3,9 m. Jeżeli spining na stojaka to raczej cosik płaskiego  (kadłub na wzór Wigry/Solar) aby dobrze pływało i stabilne było ale burty mogły by być wyższe (na jeziorkach większa falka zazwyczaj jest). ;)

Edytowane przez miramar69

• 0

Stało się. Dojrzałem do decyzji... Kasa pomału się odkłada... Co wybrać? Na co zwracać uwagę? Jakieś porady.

Łódź nie ma być nie wiadomo jakim titaniciem. Na samą łajbę planuje przeznaczyć max. 1500 zł. Nie wiem czy to mało czy też dużo, jak na pierwszą  musi wystarczyć, tym bardziej, że planuje jeszcze w tym samym czasie ogarnąć jakiś silnik + aku. Jakiego typu łodzie polecacie? Jaki powinna mieć kształt dna, aby być w miarę stabilna? Dodam tylko, że zamierzam pływać przeważnie w 2 osoby (łodka miałby być również 2 - osobowa). Łódź będzie pływała na jeziorach do max. 300 hektarów.

Pozdrawiam

Mało kasy na rozsądną łajbę na dwie osoby.Potrzebujesz min 3,6 m na mniejszej jest ciężko się we dwóch ogarnąć wędkarsko.

• 0

siemka POLECAM ci łódkę F-320 Z FIRMYhttp://www.fox-boats.com/lakefox-320/ .Pływam z synem od czerwca ,stabilna i solidna .Wykonanie solidne..Zadzwoń do Pana Krzyśka to ci doradzi.Nie kupuj małej bo będziesz  żałował a dozbieraj kasy i kup większą.

• Like 1

• 0

Woblerek, tylko fundusz trzeba podwoić na FOX+a :P   

Ja bym celował w używkę, idzie zima, więc pewnie będzie pare okazyji. Ja np. nie dawno z takowej skorzystałem :good:

Edytowane przez maniek1972

• 0

Witam

Kolego ja kupiłem 9 lat temu używaną łódkę 3,2 m o nazwie SUM 305 .Pierwszyrok woziłem ją na busie ,pózniej leżakowała sobie cały czas na bregu jeziora przez cztery pory roku,przez osiem lat .Tak ze lekkiego życia nie miała,a wciąż jej stan techniczny jest bardzo dobry,żadnych pęknięć odpysków i innych niespodzianek.Na wodzie 150 h daje spokojnie radę ,pływałem z minn kotą 36 teraz z 45 i jestok.W pojedynkę moge spokojnie łowić na stojąco ,w dwie osoby nie ma komfortu ale nie ma tragedii.

Producent tej łódki mieści sie w Sępulnie Krajeńskim ,niestety nazwy firmy nie pamietam.

Ogólnie nie duża rozsądna w miarę komfortowa ,bardzo solidna łódka .Na rynku wtórnym na pewno do kupienia w twoim budżecie .

Pozdrawiam

• 0

Nie kupuj byle czego za 1500zl, poczekaj dołóż kup porządna, jest w czym wybierać F-320 dobra opcja, polecam sam używam z stajni Krzysztofa Foxa 390 ale to inny przedział cenowy, natomiast bezpieczeństwo i wygoda bardzo ważne,

• 0

Nie przesadzajcie Panowie z tym 3,2 we dwie osoby. Nie mówię, że ta łódka jest zła ale pływanie we dwójkę na tak małej krypce jest niewygodne i niebezpieczne, że nie wspomnę o gratach na łódce. 
Według mnie minimum dla dwóch osób to łódka 3,60. Za 1500 zł może uda Ci się wyrwać jakąś przyzwoitą używkę albo może starą dobrą konstrukcje z Chojnic, ostatnio gdzieś przez oczy mignęła mi stara poczciwa "wanda" i za takim czymś bym się rozglądał.

• 0

mi ona trochę przypomina taką małą żagłówkę dla dzieci o nazwie OPTYMIST :D

na allegro wpisujesz "łódź wędkarska" i wybierasz do 1600zł no i masz wyboru do koloru i przynajmniej niektóre łodzie co wyglądają jak łodzie

Edytowane przez Michał81

• 0

Nie przesadzajcie Panowie z tym 3,2 we dwie osoby. Nie mówię, że ta łódka jest zła ale pływanie we dwójkę na tak małej krypce jest niewygodne i niebezpieczne, że nie wspomnę o gratach na łódce. 

Według mnie minimum dla dwóch osób to łódka 3,60. Za 1500 zł może uda Ci się wyrwać jakąś przyzwoitą używkę albo może starą dobrą konstrukcje z Chojnic, ostatnio gdzieś przez oczy mignęła mi stara poczciwa "wanda" i za takim czymś bym się rozglądał.

Zgadzam się z kotwitz.Dla zobrazowania zapakowana łódka 320cm .Pływam w pojedynkę - nie ma miejsca dla drugiej osoby.post-53393-0-35438200-1414840089_thumb.jpg