Skocz do zawartości

Nikon d5100 czy Canon 600D

Redzi

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, będzie to moja pierwsza lustrzanka, obie z kitami ewentualnie w nikonie mam możliwość z obiektywem 18-105

Kasy max 2000 tysiące

Co bardziej  polecacie?

Oczywiście foto klasycznie do zdjęć na rybki plus jakieś wideo i na imprezki okolicznościowe :)

mam 5100 i raczej nie zamieniłbym sie na d300 ( takowe ma kolega i miałem okazje wiele razy używać). d5100 to fajne lekkie body ze wszystkim czego potrzeba. przy czym dobrze sie nim kreci filmy i jest dostepne fajne zhackowane firmware.

bardzo lubie ten aparat z nikkorem 35mm. malutki i poreczny , a fotki cud miód :-)

pozrówka

ps.

wedkarzowi bardzo sie przydaje odchylane LCD. fajowy patent do selfies :-)

Edytowane przez peresada
  • Like 1

patu, przeciez sam znasz odpowiedzi na te pytania wiec po co je zadajesz? d5100 to amatorska lustrzanka nic ponadto.

ale robi ładne zdjecia, nie uszczelniona ale nigdy w deszczowej irlandii nic sie mi z nią nie porobiło (wczesniej miałem d5000)

to tylko moja opinia. z resztą w każdym zestawienia za i przeciw w sieci, d5100 jednak wygrywa z d300. nieznacznie ale wygrywa.

nie wyolbrzymiał bym problemu z silnikiem af, bo teraz i tak wiekszośc obiektywów ma silnik wbudowany (piszę tu o amatoskim zastosowaniu)

z resztą nie bedę wnikał. minie osobiscie bardziej podoba sie d5100, a jak pisałem wczesniej miałem okazje pobawic sie d300

ot tyle.

pozdrówka

....zadaje a zarazem odpowiadam,bo IMHO to bardzo ważne sprawy :).

Dynamika matryc przy formacie DX,i umiejętnym wolaniu RAWów pomijalna.

Uchylany ekranik i filmy to bajer,do tego drugiego służą kamery. Ja wybrałbym starszy,ale półprofesjonalny d300..a najlepiej z "S" na końcu...sprawdzony,męczyłem go kilka sezonów :).

Pozdrowka:)

Akurat brak śrubokręta trzeba zapisać na minus dla D5100, jest wiele fajnych szkieł bez silnika, których to body nie wykorzysta. Pod uwagę też trzeba wziąć fakt, że wersje D są tańsze o kilka stów od wersji G(choć te są nowsze i podobno wypadają lepiej optycznie).

tak jest to minus straszliwy. rzeczywiście za mało tych obiektywów....

przydało by się jakies 50 wiecej ażeby zaspokoić nasze potrzeby.

z reszta o czym ja pisze w poniższej liście na pewno nie ma kultowego obiektywu x , który to jest jedynym i niezasąpionym...

trochę powagi...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nikon_F-mount_lenses_with_integrated_autofocus_motor

Edytowane przez peresada
  • Like 1

Dla przeciętnego amatora filmiki i odchylany ekran to jednak raczej nie bajer , pytanie co po zakupie . No bo jeśli zostaniemy tylko przy zestawie kitowym i nawet nie myślimy o rozbudowie to wg. mnie nie ma żadnej różnicy w zakupie . 

..w takim przypadku lepiej zakupić zaawansowany kompakt/hybrydę z jaśniejszą optyką...

zdaje sobie z tego sprawę. jak równiez z tego że jest tego sprzetu multum. dlatego pytam o jakas rekomendacje.

popatrze w sieci porównam sobie i może zamienie. bo jezeli bedzoe coś co da mi podobne parametry fotki (mam 35dx i samyanga 14mm), a bedzie przy tym mniejsze lzejsze obsugujace pilot i majace odchylane lcd to czemu nie?

pozdrówka

...gdybys nie miał 35tki to może i miałoby to sens...ale wg mnie to jedna z lepszych DXowych stałek,którą z powodzeniem można stosować na FX (winieta do f/4 usuwalna w postprocesie). ciężko będzie ją zastąpić opytką zintegrowaną z korpusem. Samyang ,choć MF też fajnie obrazuje:).

Pozdrówka

Widzę, że wątek się rozwinął :)

@peresada a z jakim obiektywem użytkujesz Nikona?

@patu body interesuje mnie tylko i wyłącznie nowe, ewentualnie mogę się zastanowić nad obiektywem używanym

Jestem sceptycznie nastawiony do używanego sprzętu, bo miałem okazję się sparzyć niestety.

...gdybys nie miał 35tki to może i miałoby to sens...ale wg mnie to jedna z lepszych DXowych stałek,którą z powodzeniem można stosować na FX (winieta do f/4 usuwalna w postprocesie). ciężko będzie ją zastąpić opytką zintegrowaną z korpusem. Samyang ,choć MF też fajnie obrazuje:).

Pozdrówka

sam doszedłem do podobnych wniosków, dlatego  bede sie upierał że d5100 to nie jest taki zły wybór (szegolnie teraz kiedy weszło 5200 i 5100 można kupic dosyć tanio)

do tego ze dwie niedrogie stałki i mamy naprawdę dobry zestaw do amatorki :-)

ja używam 35 najwięcej, a samyanga do fotografowania ryb ( ustawiam w moim przypadku pokrętło na 1.2m i wszystko ostre od 0.6 do nieskończoności )

innych obiektywów nie zamierzam kupować.

pozdrówka

Edytowane przez peresada

Widzę, że wątek się rozwinął :)

@peresada a z jakim obiektywem użytkujesz Nikona?

@patu body interesuje mnie tylko i wyłącznie nowe, ewentualnie mogę się zastanowić nad obiektywem używanym

Jestem sceptycznie nastawiony do używanego sprzętu, bo miałem okazję się sparzyć niestety.

jak pisałem wcześniej stałki nikkora 35dx 

i stałki samyanga 14mm ( w dx to ok 20mm) moim zdaniem idelnie szeroki kąt do ryb.

pozdrówka

tak jest to minus straszliwy. rzeczywiście za mało tych obiektywów....

przydało by się jakies 50 wiecej ażeby zaspokoić nasze potrzeby.

z reszta o czym ja pisze w poniższej liście na pewno nie ma kultowego obiektywu x , który to jest jedynym i niezasąpionym...

trochę powagi...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nikon_F-mount_lenses_with_integrated_autofocus_motor

Lista jest mi dobrze znana, zdaje sobie sprawę z tego ile tego jest  :) Nie zapominaj o tym, że to co dla Ciebie jest wystarczające i nie jest minusem, nie oznacza, że przez drugiego będzie odbierane tak samo - różne preferencje, różne potrzeby, zasobność portfela... Polecam porównać wersje AF i AF-S szkieł Nikona, ich ceny. Ja absolutnie nie widzę w tym braku powagi  :) Bez wątpienia D5100 to bardzo fajne body o czym wspominałem, ale dla mnie brak wbudowanego silnika jest niedosytem, mam do tego prawo  :)

Edytowane przez asafa

wszystko rozumiem, ale 5100 to body amatorskie, wiec nie ma uszczelnień, wyświetlacza na górze i śrubokręta. 

to body dla ludzi którym śrubokręt nie jest potrzebny, wiec nie wymagajmy od nikona wsadzanie w nie wszystkiego.

albo tanio, albo drożnej i wtedy możemy używać "tanich" obiektywów bez silnika af.

dla ludzi którzy chcą eksploatować tego typu obiektywy nikon ma w swojej ofercie wiele innych body.

z resztą konia z rzędem temu który będąc amatorem tak jak ja lata za tego typu obiektywami.

prawda jest taka, że w znakomitej większości ludzie którzy biorą takie body ograniczaj się do jednego zooma.

pozdrówka

ps.

dodam jeszcze że mnie osobiście brak wbudowanego af nie przeszkadza. 

w moim poprzednim d5000, wsadziłem sobie matówkę z kilnem z ebay za 20usd i kręciłem manualnie, tak samo jak 20 lat wczesniej zenitem.

Edytowane przez peresada