StCroix Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 jeszcze jedno. widzę, że D90 też nie posiada stabilizacji. nie jest to zatem lekkie uwstecznianie się w stosunku do D5200, który jest konstrukcją nowszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Czego? Stabilizacji? Żaden Nikon jej nie posiada, niektóre Nikkory owszem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Czego? Stabilizacji? Żaden Nikon jej nie posiada, niektóre Nikkory owszem...wyszło to, o czym pisałem wcześniej. nie znam się. bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 ..reasumując, na początek zabawy zakup d90 (matryca CMOS), z lepszym od KITa szkiełkiem. Wielkiej rożnicy w obrazku nie zobaczysz (porównując d90 i d5200)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) może jakiś kompromis? 16 Mpix (najlepiej ze śrubokrętem) i dobra optyka. jako, że nie znam się na fotografii, a chciałbym zacząć przygodę, poproszę o propozycje. coś, co znajdę w rozsądnych pieniądzach, najlepiej nówka sztuka, bez poświęcania tygodni na poszukiwania. budżet to okolice trzech tysięcy. czy to możliwe? Jak już koledzy podpowiedzieli D90 + Nikkor 18-105 z VR i na początek starczy. Można jeszcze trafić nówke w dobrej cenie. Edytowane 12 Listopada 2014 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 13 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 (edytowane) jeszcze jedno. widzę, że D90 też nie posiada stabilizacji. nie jest to zatem lekkie uwstecznianie się w stosunku do D5200, który jest konstrukcją nowszą? Czego? Stabilizacji? Żaden Nikon jej nie posiada, niektóre Nikkory owszem... wyszło to, o czym pisałem wcześniej. nie znam się. bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc :-) Jak Ci zależy na tej stabilizacji to szukaj Tamrona 17-50 VC (Sigmy z tego co wiem są w jednej wersji z OS) chociaż przy tych ogniskowych nie jest ona niezbędna według mnie, ewentualnie przy filmowaniu, co innego 55-300 czy 70-300, tu na długim końcu na pewno zrobi robotę VR Edytowane 13 Listopada 2014 przez asafa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 ..miałem Tamrona z VC i bez..IMHO , stabilizacja jest zbędna przy tych ogniskowych. Działa bardzo wolno, głośno, czasami podczas pstrykania potrafi "dostabilizować" przez co porusza fotkę...Na minus wersji z VC - wyższa cena i większa średnica gwintu ( 72mm), przez co za filterki trzeba więcej wyłożyć ...Optycznie to te same szkła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mag Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 ..miałem Tamrona z VC i bez..IMHO , stabilizacja jest zbędna przy tych ogniskowych. Działa bardzo wolno, głośno, czasami podczas pstrykania potrafi "dostabilizować" przez co porusza fotkę...Na minus wersji z VC - wyższa cena i większa średnica gwintu ( 72mm), przez co za filterki trzeba więcej wyłożyć ...Optycznie to te same szkła...Patryk,jeśli to nie tajemnica,to jakich szkieł w tej chwili najczęściej używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 ...zadna tajemnica..używam setu Nikkor 20-35/2.8, Sigma 50/1.4 i Nikkor 85/1.8...ten 1szy stricte pod foto-fishing:)...Na zbyciu Nikkor 18-35/3.5-4.5 D;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 a mnie się z dnia na dzień bardziej zmienia koncepcja. ubzdurałem sobie zwiększenie budżetu i D7000 (z racji uszczelnienia). znalazłem kilka zestawów z proponowanym Tamron'em (17-50). im dłużej żyję, tym jestem głupszy i nieporadny :/dobry to kierunek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 http://allegro.pl/aparat-nikon-d810-body-nowy-sklep-lodz-fv23-i4752106964.htmlJeszcze trochę przed Tobą Przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 http://allegro.pl/e-oko-nikon-d4s-body-nowy-f-vat23-cashback420zl-i4776758624.html..a to koniec wędrówki... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 [...]..a to koniec wędrówki... http://allegro.pl/860-wozek-transportowy-ogrodowy-z-plandeka-taczka-i4709720385.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 ..Krzychun, polecam najpierw to.. http://allegro.pl/zestaw-hantli-2x10kg-2-x-10kg-hantle-12-talerzy-i4776905660.html ..przyszłościowo przyda się nie tylko przy targaniu foto, fishing sprzętu... również przy wnoszeniu zakupów na n-te piętro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StCroix Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 że niby D7000 taki ciężki? sorry Panowie, nie każdy jest cherlawy ;-)poważnie pytam czy wspomniane body ma sens z wymienianym wcześniej szkłem (na początek). niczego więcej, jak również niczego droższego nie szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 ..,dla mnie wszystkie są lekkie, takiego pancernego d4s mógłbym nosić non stop :-)..wolę cięższe, stabilne body niż lekką wydmuszkę...Bierz ten zestaw i ciesz się fotografią...kadry i czas Ci uciekają... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Podlacze sie pod watek. Przeczytalem go sobie i mnie naszlo zeby z malpki przerzucic sie na lustro. Ostatnie lustro mi ukradli Jak sie ma Nikon D700 do Canon EOS 5D mark II ?Podobno do Nikona latwiej kupic tani jasny szeroki kat, prawda to? Przy zalozeniu ze chce wydac podobne pieniadze na uzywane body i jeden dobry obiektyw, co wybrac? Obiektyw mialby skuzyc tylko do portretow ryb i z rybami. Czy Samyang 14 mm nie bedzie za szeroki do FF? Jak byscie mieli kupic jedno szklo zylete do fotek ryb, koniecznie jasne (zawsze mi tego brakowalo w cyfrze a pamietam Nikkora 50mm 1.4 na analogu) to co byscie wybrali? Moze lepiej wziac D90 i super szklo? Wystarczy? Edytowane 16 Listopada 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Paweł, miałem tą samą zagwozdkę..przerobiłem kilka szkieł, stałek itp...IMHO, najlepszy będzie zoom z zakresu 18-20mm do 35mm na długim końcu. Poniżej to już straszne dystorsje, zniekształcenia itp ( mowa o FX).Jasne szkła ( 1.4-1.8) przy portretowaniu z rybką trzeba ostro przymykać ( mała GO ma FF), dlatego najlepiej celować w coś ze światłem 2.8. Mi po sprzedaży S20/1.8, N 28/1.8 udało sie nabyć niemal nowego, legendarnego Nikkora 20-35/2.8D. Mega ostry, fajny zakres..jedyna wada - słabo sobie radzi pod światło ( ale to domena większości UWA). Do tego dobra UVka, CPL i po temacie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 A co Panowie powiecie o sig me 18-35 1.8? W sieci recenzje niezłe, cena nawet. Może warto zamienić samyanga 14, nikkora 35, trochę dobierać i kupić. Do rybek i domowego pstrykania w sam raz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 ...ponoc to jedno z najostrzejszych szkieł, opinie ma świetne. Szkoda,ze to obiektyw DXowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 wyglada napawdę dobrze i zawiera najwazniejsza dla mnie ogniskową pozwalajac ograniczyać sie do jednego obiektywu. trudna rada, sprawie sobie je na wiosnę. w us moża je drapnąc poniżej 800USD.pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 ..tu masz kilka sampli..Do puszki DX rewelka.. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242284http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13523 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Oj tak, obiektyw marzenie, może zastąpić kilka stałek, cena adekwatna do jakości choć dla mnie akurat poza zasięgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rebort Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Warto sprawdzić ile waży, czy chce się to nosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 cieżka jest, ale mój samyang tez nie lekki. poradze sobie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi