Skocz do zawartości

Nikon d5100 czy Canon 600D

Redzi

Rekomendowane odpowiedzi

może jakiś kompromis? 16 Mpix (najlepiej ze śrubokrętem) i dobra optyka. jako, że nie znam się na fotografii, a chciałbym zacząć przygodę, poproszę o propozycje. coś, co znajdę w rozsądnych pieniądzach, najlepiej nówka sztuka, bez poświęcania tygodni na poszukiwania. budżet to okolice trzech tysięcy. czy to możliwe?

Jak już koledzy podpowiedzieli D90 + Nikkor 18-105 z VR i na początek starczy. Można jeszcze trafić nówke w dobrej cenie.

Edytowane przez albercik2

jeszcze jedno. widzę, że D90 też nie posiada stabilizacji. nie jest to zatem lekkie uwstecznianie się w stosunku do D5200, który jest konstrukcją nowszą?

Czego? Stabilizacji? Żaden Nikon jej nie posiada, niektóre Nikkory owszem...

wyszło to, o czym pisałem wcześniej. nie znam się. bardzo dziękuję za wszelkie informacje i pomoc :-)

Jak Ci zależy na tej stabilizacji to szukaj Tamrona 17-50 VC (Sigmy z tego co wiem są w jednej wersji z OS) chociaż przy tych ogniskowych nie jest ona niezbędna według mnie, ewentualnie przy filmowaniu, co innego 55-300 czy 70-300, tu na długim końcu na pewno zrobi robotę VR :)

Edytowane przez asafa

..miałem Tamrona z VC i bez..IMHO , stabilizacja jest zbędna przy tych ogniskowych. Działa bardzo wolno, głośno, czasami podczas pstrykania potrafi "dostabilizować" przez co porusza fotkę...Na minus wersji z VC  - wyższa cena i większa średnica gwintu ( 72mm), przez co za filterki trzeba więcej wyłożyć ;) ...

Optycznie to te same szkła...

..miałem Tamrona z VC i bez..IMHO , stabilizacja jest zbędna przy tych ogniskowych. Działa bardzo wolno, głośno, czasami podczas pstrykania potrafi "dostabilizować" przez co porusza fotkę...Na minus wersji z VC  - wyższa cena i większa średnica gwintu ( 72mm), przez co za filterki trzeba więcej wyłożyć ;) ...

Optycznie to te same szkła...

Patryk,jeśli to nie tajemnica,to jakich szkieł w tej chwili najczęściej używasz  ?  :)

a mnie się z dnia na dzień bardziej zmienia koncepcja. ubzdurałem sobie zwiększenie budżetu i D7000 (z racji uszczelnienia). znalazłem kilka zestawów z proponowanym Tamron'em (17-50). im dłużej żyję, tym jestem głupszy i nieporadny :/

dobry to kierunek?

..Krzychun, polecam najpierw to..

http://allegro.pl/zestaw-hantli-2x10kg-2-x-10kg-hantle-12-talerzy-i4776905660.html

..przyszłościowo przyda się nie tylko przy targaniu foto, fishing sprzętu... również przy wnoszeniu zakupów na n-te piętro ;) :P

Podlacze sie pod watek. Przeczytalem go sobie i mnie naszlo zeby z malpki przerzucic sie na lustro. Ostatnie lustro mi ukradli :(

Jak sie ma Nikon D700 do Canon EOS 5D mark II ?

Podobno do Nikona latwiej kupic tani jasny szeroki kat, prawda to?

Przy zalozeniu ze chce wydac podobne pieniadze na uzywane body i jeden dobry obiektyw, co wybrac? Obiektyw mialby skuzyc tylko do portretow ryb i z rybami.

Czy Samyang 14 mm nie bedzie za szeroki do FF?

Jak byscie mieli kupic jedno szklo zylete do fotek ryb, koniecznie jasne (zawsze mi tego brakowalo w cyfrze a pamietam Nikkora 50mm 1.4 na analogu) to co byscie wybrali?

Moze lepiej wziac D90 i super szklo? Wystarczy?

Edytowane przez ictus

Paweł, miałem tą samą zagwozdkę..przerobiłem kilka szkieł, stałek itp...

IMHO, najlepszy będzie zoom z zakresu 18-20mm do 35mm na długim końcu. Poniżej to już straszne dystorsje, zniekształcenia itp ( mowa o FX).

Jasne szkła ( 1.4-1.8) przy portretowaniu z rybką trzeba ostro przymykać ( mała GO ma FF), dlatego najlepiej celować w coś ze światłem 2.8. Mi po sprzedaży S20/1.8, N 28/1.8 udało sie nabyć niemal nowego, legendarnego Nikkora 20-35/2.8D. Mega ostry, fajny zakres..jedyna wada -  słabo sobie radzi pod światło ( ale to domena większości UWA). Do tego dobra UVka, CPL i po temacie...