Skocz do zawartości

Nikon d5100 czy Canon 600D

Redzi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzieki Patryk. Fajne to szkielko Nikon 20-35mm f/2.8 D AF. Tylko dostac je ciezko, na ebay grubo ponad 2000, a u nas nie do dostania. Chcialbym ostrego zooma z malymi dystorsjami, mysle ze 2,8 to jest to. Tylko jak mam kupic slabego zooma to juz chyba wole dobra stalke.

Spisalem sobie co moglbym kupic uzywanego na poczatek za rozsadne pieniadze. Moze ocenicie czy to ma sens. Sprawdza sie takie setupy do foto ryb?

Zestawy ASP-C:

Nikon d90 = 1000zl

Tamron 17-50/2.8 = 700zl

1700zl

Nikon d90 = 1000zl
Nikon 18-35mm f/3.5-4.5 D IF-ED= 1099zl
2100zl

Nikon d7000 = 1549 zl
NIKKOR 28mm F2.8 AI-S =700zl (28mm to bedzie juz za duzo na dx?)
2200zl

Zestawy FF:

Canon 5D = 1500 zl
Canon 20mm /2.8 USM = 1399zl
2899 zl

Nikon d700 = 2700zl (idea to inwestycja w fajne body)
NIKKOR 28mm F2.8 AI-S = 700zl
3400zl

Czy roznice w fotkach beda totalnie ogromne? Zastanawiam sie czy D90 z Tamronem zrobi duzo gorsze zdjecie niz np Canon 5D z 20mm.2,8?

Edytowane przez ictus

Dzieki Patryk. Fajne to szkielko Nikon 20-35mm f/2.8 D AF. Tylko dostac je ciezko, na ebay grubo ponad 2000, a u nas nie do dostania. Chcialbym ostrego zooma z malymi dystorsjami, mysle ze 2,8 to jest to. Tylko jak mam kupic slabego zooma to juz chyba wole dobra stalke.

Spisalem sobie co moglbym kupic uzywanego na poczatek za rozsadne pieniadze. Moze ocenicie czy to ma sens. Sprawdza sie takie setupy do foto ryb?

Zestawy ASP-C:

Nikon d90 = 1000zl

Tamron 17-50/2.8 = 700zl

1700zl

Nikon d90 = 1000zl

Nikon 18-35mm f/3.5-4.5 D IF-ED= 1099zl

2100zl

Nikon d7000 = 1549 zl

NIKKOR 28mm F2.8 AI-S =700zl (28mm to bedzie juz za duzo na dx?)

2200zl

Zestawy FF:

Canon 5D = 1500 zl

Canon 20mm /2.8 USM = 1399zl

2899 zl

Nikon d700 = 2700zl (idea to inwestycja w fajne body)

NIKKOR 28mm F2.8 AI-S = 700zl

3400zl

Czy roznice w fotkach beda totalnie ogromne? Zastanawiam sie czy D90 z Tamronem zrobi duzo gorsze zdjecie niz np Canon 5D z 20mm.2,8?

5d za 1500zł ? Super by było gdyby ff można było dostać w tej cenie :-)

...ten Nikkor 18-35/3.5-4.5 za 1099 z zestawu z d90 , to zapewne ten mój z alle ;) ...jak juz parować go,to z pełną klatką , bo do niej jest dedykowany i tam dostaje skrzydeł :).
Paweł, co to za d700 za niecałe 3 tyś?? Pewne z przebiegiem kończącym żywot migawki a wymiana to circa 2000pln...

Odnośnie zestawów..20mm na FX to już mega szeroko ,natomiast 28mm na DX ( czyli jakieś 42mm) to już ciut wąsko ( mowa o pływadle). Jak pisałem, przerabiałem kilka opcji ( min. te opisane) i  choć lubię stałki, do fotofishingu najlepiej nabyć zooma...

Fajny zestaw to d700 plus N18-35..masz wysokie, używalne ISO ( spokojnie 3200) także czasu zawsze wystarczy...

http://demotywatory.pl/4415864/--Robi-Pan-takie-piekne-zdjecia-Na-pewno-ma-Pan-bardzo-dobry-aparat

Nawiązując

Ostatnio wpadł mi w ręce nikon d70 z nikkorem 18-55 VR. Taniocha. Jakość i klimat zdjęć bardzo fajny. Sądzę że do wędkarskich wypadów nie trzeba nic lepszego a i w innych tematach sobie dobrze poradzi. Niestety musiałem go oddać właścicielce.

Większość rozmów które się obserwuje gdy ktoś kupiłby lustrzankę wygląda tak. Kup taką albo taką albo sraką nie bierz kita lepiej weź tamrona albo sigmę ... nie sigma mydli weź inne cudo ... a najlepiej pełną klatkę bo aps-c to .... Osoba która zazwyczaj nie miała styczności z lustrzankami wariuje i daje ponieść się tłumowi. Nie ma się co oszukiwać mało kto wstawia surowe zdjęcia i żaden aparat nie zrobi nam takich zdjęć jak wyświetla monitor na forach.

Poniżej testy dwóch kitowych obiektywów ze stajni nikona i canona oraz tamron. czasem nie warto po prostu przepłacać tylko robić zdjęcia.

http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

http://www.optyczne.pl/227.4-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_IS_II_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-50_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_%28IF%29_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

...do tematow stricte wędkarskich to starczy i małpka. Na szczęście świat i jego ulotne chwile nie kończą się tylko na wypadach wędkarskich... a aparat może służyć jeszcze do innych zastosowań gdzie HDRowy software podnoszący sztucznie dynamikę tonalną nie jest wskazany...

Prawda jest taka,ze czym lepszy sensor i optyka tym lepszy materiał wyjściowy. Druga głosi, żeby zaczynać od podstaw...

5d za 1500zł ? Super by było gdyby ff można było dostać w tej cenie :-)

Miałem do niedawna dwa takie body i w super stanie sprzedałem jedno za 2200 zł z gripem więc pewnie i za 1500 zł w odpowiednio gorszym stanie też można. Powiem Ci tylko tyle, że obrazek z tej puszki zjada na śniadanie wszystkie aps-c i mnie osobiście bardziej się podoba niż z późniejszych pełnych klatek Canona, ponieważ ta puszka ma tylko 12 mpix więc wielkość pixela na ff matrycy jest naprawdę duża. Oczywiście nie ma tam iso milon pięćset dwa dziewięćset ale za to szum przypomina najbardziej analogowe ziarno. Mam inne aparaty ale 5D zostaje u mnie na dożywocie i to własnie ten korpus zabieraz zawsze na wakacje   ;)

Edytowane przez Pawgas

To najtansza pelna klatka z super jakoscia jaka znalazlem. Podpytam jednak jaka max liczba zamkniec migawki jest w miare bezpieczna?

D700 jest sporo drozszy, choc chcialbym go miec. Teraz jest juz 5d za 1800zl z 55k migniec, ale moge poczekac i kupic tanszy. Ladnie rysuje i chyba to najekonomiczniejsze rozwiazanie. Musze tylko dobrac do niego obiektyw szerokokatny, tani i dobry (oczywiscie uzywany).

Edytowane przez ictus

Nie ma reguły z ilością klapnięć. Miałem kiedyś 50D w któym migawka wyzionęła duch po niecałych 12 tyś (producent gwarantuje 100 tyś) za to znam 1Ds Mk III kolegi który ma już pewnie ponad 900 000 klatek i działa dalej. 

PS jeśli chodzi o licznik klapnięć w 5D to takie info może podać tylko serwis na Żytniej więc oferty z wszelkimi zapewnieniami sprzedającyh o przebiegu można sobie podarować. Sprawdzenie przebiegu kosztuje chyba 20 zł i dają papier z potwierdzeniem.

Edytowane przez Pawgas

Miałem do niedawna dwa takie body i w super stanie sprzedałem jedno za 2200 zł z gripem więc pewnie i za 1500 zł w odpowiednio gorszym stanie też można. Powiem Ci tylko tyle, że obrazek z tej puszki zjada na śniadanie wszystkie aps-c i mnie osobiście bardziej się podoba niż z późniejszych pełnych klatek Canona, ponieważ ta puszka ma tylko 12 mpix więc wielkość pixela na ff matrycy jest naprawdę duża. Oczywiście nie ma tam iso milon pięćset dwa dziewięćset ale za to szum przypomina najbardziej analogowe ziarno. Mam inne aparaty ale 5D zostaje u mnie na dożywocie i to własnie ten korpus zabieraz zawsze na wakacje   ;)

To najtansza pelna klatka z super jakoscia jaka znalazlem. Podpytam jednak jaka max liczba zamkniec migawki jest w miare bezpieczna?

D700 jest sporo drozszy, choc chcialbym go miec. Teraz jest juz 5d za 1800zl z 55k migniec, ale moge poczekac i kupic tanszy. Ladnie rysuje i chyba to najekonomiczniejsze rozwiazanie. Musze tylko dobrac do niego obiektyw szerokokatny, tani i dobry (oczywiscie uzywany).

Szok :) Spodziewałem się, że nawet używki ff chodzą gruuubo powyżej 2000 zł, w takim razie nawet pełna klatka pojawia się w zasięgu fanów DSLR :D

• Like 1

Szok :) Spodziewałem się, że nawet używki ff chodzą gruuubo powyżej 2000 zł, w takim razie nawet pełna klatka pojawia się w zasięgu fanów DSLR :D

Trzeba mieć jednak na uwade fakt, że 5D był na rynku jako nowy od 2005 do 2008 r. więc starsze modele zaraz będą miały 10 lat. Ten aparat to taki trochę Mercedes W124, jak trafisz po niemieckim dziadku co płakał jak sprzedawał to lux ale jak po taksówkarzu to może być klapa.

http://www.camerashuttercount.com/

..to tez nie odczyta..spróbujcie... ;)

sry za off - jak da radę reszte na PW @patu w związku że jedziesz na nikonie pytanie z innej beczki - warto naprawiać D80 (klasyczny err na ekranie, sam z siebie przy leżeniu - potem jeszcze coś aparat zatrybił po wymianie obiektywu i resecie do ustawień fabrycznych, ale potem znowu err i narazie nic z nim nie zrobiłem - brak czasu).