ictus Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 (edytowane) Dzieki Patryk. Fajne to szkielko Nikon 20-35mm f/2.8 D AF. Tylko dostac je ciezko, na ebay grubo ponad 2000, a u nas nie do dostania. Chcialbym ostrego zooma z malymi dystorsjami, mysle ze 2,8 to jest to. Tylko jak mam kupic slabego zooma to juz chyba wole dobra stalke.Spisalem sobie co moglbym kupic uzywanego na poczatek za rozsadne pieniadze. Moze ocenicie czy to ma sens. Sprawdza sie takie setupy do foto ryb?Zestawy ASP-C:Nikon d90 = 1000zlTamron 17-50/2.8 = 700zl1700zl Nikon d90 = 1000zlNikon 18-35mm f/3.5-4.5 D IF-ED= 1099zl2100zlNikon d7000 = 1549 zlNIKKOR 28mm F2.8 AI-S =700zl (28mm to bedzie juz za duzo na dx?)2200zlZestawy FF:Canon 5D = 1500 zlCanon 20mm /2.8 USM = 1399zl2899 zl Nikon d700 = 2700zl (idea to inwestycja w fajne body)NIKKOR 28mm F2.8 AI-S = 700zl3400zl Czy roznice w fotkach beda totalnie ogromne? Zastanawiam sie czy D90 z Tamronem zrobi duzo gorsze zdjecie niz np Canon 5D z 20mm.2,8? Edytowane 17 Listopada 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Dzieki Patryk. Fajne to szkielko Nikon 20-35mm f/2.8 D AF. Tylko dostac je ciezko, na ebay grubo ponad 2000, a u nas nie do dostania. Chcialbym ostrego zooma z malymi dystorsjami, mysle ze 2,8 to jest to. Tylko jak mam kupic slabego zooma to juz chyba wole dobra stalke. Spisalem sobie co moglbym kupic uzywanego na poczatek za rozsadne pieniadze. Moze ocenicie czy to ma sens. Sprawdza sie takie setupy do foto ryb? Zestawy ASP-C:Nikon d90 = 1000zlTamron 17-50/2.8 = 700zl1700zl Nikon d90 = 1000zlNikon 18-35mm f/3.5-4.5 D IF-ED= 1099zl2100zl Nikon d7000 = 1549 zlNIKKOR 28mm F2.8 AI-S =700zl (28mm to bedzie juz za duzo na dx?)2200zl Zestawy FF:Canon 5D = 1500 zlCanon 20mm /2.8 USM = 1399zl2899 zl Nikon d700 = 2700zl (idea to inwestycja w fajne body)NIKKOR 28mm F2.8 AI-S = 700zl3400zl Czy roznice w fotkach beda totalnie ogromne? Zastanawiam sie czy D90 z Tamronem zrobi duzo gorsze zdjecie niz np Canon 5D z 20mm.2,8? 5d za 1500zł ? Super by było gdyby ff można było dostać w tej cenie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 ...ten Nikkor 18-35/3.5-4.5 za 1099 z zestawu z d90 , to zapewne ten mój z alle ...jak juz parować go,to z pełną klatką , bo do niej jest dedykowany i tam dostaje skrzydeł .Paweł, co to za d700 za niecałe 3 tyś?? Pewne z przebiegiem kończącym żywot migawki a wymiana to circa 2000pln... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Odnośnie zestawów..20mm na FX to już mega szeroko ,natomiast 28mm na DX ( czyli jakieś 42mm) to już ciut wąsko ( mowa o pływadle). Jak pisałem, przerabiałem kilka opcji ( min. te opisane) i choć lubię stałki, do fotofishingu najlepiej nabyć zooma...Fajny zestaw to d700 plus N18-35..masz wysokie, używalne ISO ( spokojnie 3200) także czasu zawsze wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 http://demotywatory.pl/4415864/--Robi-Pan-takie-piekne-zdjecia-Na-pewno-ma-Pan-bardzo-dobry-aparat Nawiązując Ostatnio wpadł mi w ręce nikon d70 z nikkorem 18-55 VR. Taniocha. Jakość i klimat zdjęć bardzo fajny. Sądzę że do wędkarskich wypadów nie trzeba nic lepszego a i w innych tematach sobie dobrze poradzi. Niestety musiałem go oddać właścicielce. Większość rozmów które się obserwuje gdy ktoś kupiłby lustrzankę wygląda tak. Kup taką albo taką albo sraką nie bierz kita lepiej weź tamrona albo sigmę ... nie sigma mydli weź inne cudo ... a najlepiej pełną klatkę bo aps-c to .... Osoba która zazwyczaj nie miała styczności z lustrzankami wariuje i daje ponieść się tłumowi. Nie ma się co oszukiwać mało kto wstawia surowe zdjęcia i żaden aparat nie zrobi nam takich zdjęć jak wyświetla monitor na forach. Poniżej testy dwóch kitowych obiektywów ze stajni nikona i canona oraz tamron. czasem nie warto po prostu przepłacać tylko robić zdjęcia. http://www.optyczne.pl/123.4-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_18-55_mm_f_3.5-5.6G_VR_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html http://www.optyczne.pl/227.4-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-55_mm_f_3.5-5.6_IS_II_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html http://www.optyczne.pl/30.4-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_17-50_mm_f_2.8_XR_Di_II_LD_Aspherical_%28IF%29_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 ...do tematow stricte wędkarskich to starczy i małpka. Na szczęście świat i jego ulotne chwile nie kończą się tylko na wypadach wędkarskich... a aparat może służyć jeszcze do innych zastosowań gdzie HDRowy software podnoszący sztucznie dynamikę tonalną nie jest wskazany...Prawda jest taka,ze czym lepszy sensor i optyka tym lepszy materiał wyjściowy. Druga głosi, żeby zaczynać od podstaw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) 5d za 1500zł ? Super by było gdyby ff można było dostać w tej cenie :-)Miałem do niedawna dwa takie body i w super stanie sprzedałem jedno za 2200 zł z gripem więc pewnie i za 1500 zł w odpowiednio gorszym stanie też można. Powiem Ci tylko tyle, że obrazek z tej puszki zjada na śniadanie wszystkie aps-c i mnie osobiście bardziej się podoba niż z późniejszych pełnych klatek Canona, ponieważ ta puszka ma tylko 12 mpix więc wielkość pixela na ff matrycy jest naprawdę duża. Oczywiście nie ma tam iso milon pięćset dwa dziewięćset ale za to szum przypomina najbardziej analogowe ziarno. Mam inne aparaty ale 5D zostaje u mnie na dożywocie i to własnie ten korpus zabieraz zawsze na wakacje Edytowane 17 Listopada 2014 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) To najtansza pelna klatka z super jakoscia jaka znalazlem. Podpytam jednak jaka max liczba zamkniec migawki jest w miare bezpieczna?D700 jest sporo drozszy, choc chcialbym go miec. Teraz jest juz 5d za 1800zl z 55k migniec, ale moge poczekac i kupic tanszy. Ladnie rysuje i chyba to najekonomiczniejsze rozwiazanie. Musze tylko dobrac do niego obiektyw szerokokatny, tani i dobry (oczywiscie uzywany). Edytowane 17 Listopada 2014 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 ..d700 ma przewidziane 150kklapnięć ale przy normalnym użytkowaniu wytrzymują drugie tyle..choć nie ma reguły, szczególnie, gdy ktoś strzela migawką jak z kałasznikowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Nie ma reguły z ilością klapnięć. Miałem kiedyś 50D w któym migawka wyzionęła duch po niecałych 12 tyś (producent gwarantuje 100 tyś) za to znam 1Ds Mk III kolegi który ma już pewnie ponad 900 000 klatek i działa dalej. PS jeśli chodzi o licznik klapnięć w 5D to takie info może podać tylko serwis na Żytniej więc oferty z wszelkimi zapewnieniami sprzedającyh o przebiegu można sobie podarować. Sprawdzenie przebiegu kosztuje chyba 20 zł i dają papier z potwierdzeniem. Edytowane 17 Listopada 2014 przez Pawgas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Szkoda, bo 5d mkII mozna sprawdzic w exifie raw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Miałem do niedawna dwa takie body i w super stanie sprzedałem jedno za 2200 zł z gripem więc pewnie i za 1500 zł w odpowiednio gorszym stanie też można. Powiem Ci tylko tyle, że obrazek z tej puszki zjada na śniadanie wszystkie aps-c i mnie osobiście bardziej się podoba niż z późniejszych pełnych klatek Canona, ponieważ ta puszka ma tylko 12 mpix więc wielkość pixela na ff matrycy jest naprawdę duża. Oczywiście nie ma tam iso milon pięćset dwa dziewięćset ale za to szum przypomina najbardziej analogowe ziarno. Mam inne aparaty ale 5D zostaje u mnie na dożywocie i to własnie ten korpus zabieraz zawsze na wakacje To najtansza pelna klatka z super jakoscia jaka znalazlem. Podpytam jednak jaka max liczba zamkniec migawki jest w miare bezpieczna?D700 jest sporo drozszy, choc chcialbym go miec. Teraz jest juz 5d za 1800zl z 55k migniec, ale moge poczekac i kupic tanszy. Ladnie rysuje i chyba to najekonomiczniejsze rozwiazanie. Musze tylko dobrac do niego obiektyw szerokokatny, tani i dobry (oczywiscie uzywany).Szok Spodziewałem się, że nawet używki ff chodzą gruuubo powyżej 2000 zł, w takim razie nawet pełna klatka pojawia się w zasięgu fanów DSLR 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Patu zerknalbys na ilu mm masz najczesciej robione swoje fotki ryb na lodce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 20-24mm (FX). Dawniej 15-20mm (DX) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Super Dzieki Patryk, takiej odpowiedzi oczekiwalem. Konkret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Szok Spodziewałem się, że nawet używki ff chodzą gruuubo powyżej 2000 zł, w takim razie nawet pełna klatka pojawia się w zasięgu fanów DSLR Trzeba mieć jednak na uwade fakt, że 5D był na rynku jako nowy od 2005 do 2008 r. więc starsze modele zaraz będą miały 10 lat. Ten aparat to taki trochę Mercedes W124, jak trafisz po niemieckim dziadku co płakał jak sprzedawał to lux ale jak po taksówkarzu to może być klapa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 18 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 Paweł,oczywiście przy DX mnożnik *1.5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 19 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Miałem do niedawna dwa takie body i w super stanie sprzedałem jedno za 2200 zł z gripem więc pewnie i za 1500 zł w odpowiednio gorszym stanie też można. Powiem Ci tylko tyle, że obrazek z tej puszki zjada na śniadanie wszystkie aps-c i mnie osobiście bardziej się podoba niż z późniejszych pełnych klatek Canona, ponieważ ta puszka ma tylko 12 mpix więc wielkość pixela na ff matrycy jest naprawdę duża. Oczywiście nie ma tam iso milon pięćset dwa dziewięćset ale za to szum przypomina najbardziej analogowe ziarno. Mam inne aparaty ale 5D zostaje u mnie na dożywocie i to własnie ten korpus zabieraz zawsze na wakacje http://www.camerashuttercount.com/ ..to tez nie odczyta..spróbujcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 No i co? Działa czy nie? @Pawgas sprawdzisz na swojej fotce z 5d? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Tam jest napisane jakie modele obsługuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Przeczytalem ze jest wymieniony. Na forach foto twierdza ze sie nie da, dlatego dopytuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Mojego 20 D tez nie czytał i musiałem się bawić Hex editorem na kodzie 95D aby sprawdzić po zakupie ile ma strzałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Bede szukal D700 albo 5D. Poprzygladam sie chwile, jakie przebiegi maja i w jakiej sa cenie. Do Nikona latwiej o szerokokatny obiektyw w dobrej cenie. Do Canona nie znalazlem taniej zylety Kasowo z obiektywem koszt zestawow bedzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Z D90 działa popawnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROOS Opublikowano 22 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 sry za off - jak da radę reszte na PW @patu w związku że jedziesz na nikonie pytanie z innej beczki - warto naprawiać D80 (klasyczny err na ekranie, sam z siebie przy leżeniu - potem jeszcze coś aparat zatrybił po wymianie obiektywu i resecie do ustawień fabrycznych, ale potem znowu err i narazie nic z nim nie zrobiłem - brak czasu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi