Skocz do zawartości

Nikon d5100 czy Canon 600D

Redzi

Rekomendowane odpowiedzi

nie, katzeye jest dosyc drogi. ok 60usd o ile pamiętam. 

jak pisałem wczesniej cos taniego z chin.

http://www.ebay.ie/itm/Dual-45-Split-image-Focus-Screen-For-Nikon-D3100-D3200-D3300-D5100-D5200-D5300-/261210045483?pt=US_Viewfinders_Eyecups&hash=item3cd154fc2b

działało super.

w d5000 miałem problem z 35dx i ff (af czesto pudłował). z różnych względów nie miałem możliwości wysłania body do kalibracji to wróciłem do źródeł :-)

Edytowane przez peresada

Panowie a co powiecie jeszcze o tym obiektywie

Nikon 55-200 mm F/4,0-5,6G ED AF-S DX czarny (JAA793DC)

Pytam bo mam okazję kupić w zestawach w dobrej cenie mocno poniżej 2tysi, sprzedający zaproponował mi jeszcze z kitem 18-55 plus ten co powyżej tylko do czego można go wykorzystać?

@Redzi, w Nikonie nie siedzę (swoją drogą C 600D nie jest wcale złym wyborem na poczatek), ale pomyśl może o zakupie jakiejś stałki 35 lub 50 mm. Pakowanie się w kity mija się z celem, jeśli zależy Ci choć trochę na jakości zdjęć. A chyba z myślą o tym kupujesz lustrzankę? Zasada jest prosta - body będziesz wymianiał, szkła zostaną na dłużej. I w te drugie warto inwestować.

• Like 1

Widze, że omijacie tego  Canona szerokim łukiem ;)  A ty Patryk jak zwykle siejesz nikonową propagandę :P  :D  Fakt faktem, że w tym przypadku Canon nie ma za bardzo ruchu z powodu braku tak tanich jasnych stałek z nizszej pólki jak to jest w systemie Nikona....ale jeśli jest brana pod uwage uzywka ....to 50/1.4 bedzie szkłem ze świetnym obrazkiem do 600d,650d,700d ....beda uchylane ekrany i opcja filmowania ;) z dobrym słoikiem można zrobic prawie hollywoodzka produkcję :) można trafic tez 28 czy 30 mm za przyzwoity hajs...

... kity to badziew i zawsze tak bedzie( jaka cena taki obrazek)....bez sensu ograniczać sie od samego początku....lepiej dołożyć pare groszy i miec święty spokój ;) ....dobre szkła zostaja w torbie na lata...a kitami po osiągnieciu levelu semi-pro można najwyżej dobijać gwożdzie  lub wzbogacic ofertę allegro :)

Bierz Nikosia z tym kitem ( mam, używam, fajny kit ). Z tym dobijaniem gwoździ to są złe języki i ludzkie pomówienia :) Bez przesady. Tylko koniecznie dokup jakąś amatorską stalkę ( 35, 50 mm ) z większą dziurą czyli jaśniejszą. Nawet te amatorskie są ostre jak żyleta i mają fajny bokeh. Rybki w każdym razie wychodzą portretowo. :)

Edytowane przez Fugazi

Mam kita 18-55 IS II w Canonie 20 D i bardzo go sobie chwalę więc nie wszystkie kity są do pupy no chyba że ktoś lustrzanka robi zdjęcia na Auto. Do wędkarskich pstryków nie potrzeba nic więcej a i na rodzinnej imprezie daje radę. Redzi domyślam się że masz obecnie kocioł w glowie i przejżałeś w necie wszystko w temacie. Najlepsze są proste rozwiązania więc bierz 5100 z kitem lub 600 D i miłej zabawy.

...Kubusiu,tylko ze kupując lustrzankę masz ochotę ja użyć również w innych okolicznościach...a tam nie zawsze masz światło. Wtedy albo kit i palenie lampą, broń Boże wbudowaną ( dx-y nie maja wysokiego,użytecznego ISO), albo jasne szkło...no chyba,ze ktoś jedzie pseudohadeerem z automatu, i nawet portret, streeta czy słitfocie puszcza przez softa :D ;)

aby nie zakładać nowego tematu, pozwolę sobie zapytać w istniejącym. zasadniczo różnic wielkich nie widzę i stąd moje pytanie. D5100 czy D5200? oba w standardzie, tzn. z kit'owymi szkłami. tutaj rodzi się kolejne pytanie: 18-55 + 55-200, czy może 18-105?

Dokładnie rok temu przerabiałem ten sam temat.D 5100 to jak na początek bardzo dobry wybór ale musi być to świadomy wybór.Decyzja o wyborze Nikona to przede wszystkim wybór systemu a nie tylko samego aparatu a to będzie skutkować na kilka lat do przodu.Obiektywy o których pisałeś czyli 18-55 , 55-300 daruj sobie ,jeżeli już kit to 18-105 ,choć na pewno za jakiś czas dokupisz jakieś stałki z lepszym światłem.Od siebie mogę zaproponować d5100 + sigma 17-50 2.8 .Odkąd zakupiłem ten obiektyw ,praktycznie nie schodzi z puszki.Jest to naprawdę świetny ,ostry i uniwersalny spacerzoom choć do zdjęć z naszego hobby często przydaje się coś z dłuższą ogniskową ...w tym wypadku dobrym uzupełnieniem jest nikkor 70-300,oczywiscie mówimy tu o budżetowych szkłach.

Edytowane przez rapala

..Sigma fajna, ale rozrzut jakościowy przeogromny..(IMHO, wolałbym Tamrona, który jest ostrzejszy, szczególnie na długim końcu).  Budżetowe 70-300 fajne... ale z VRem. Zrobiłem nim z 1000latek w Turcji, przy 200-300mm stabilizacja się przydaje...

Kurdę, ale można się zamieszać od tych opinii. Jedni polecają Tamrona, inni Sigmę (choć obiektywnie wygląda na to, że większość jednak tę drugą firmę). Ostatnio testowałem w FJ Sigmę i byłem bardzo zadowolony, testy na optyczne chyba też w miarę wiarygodne ? 

http://www.optyczne.pl/197.4-Test_obiektywu-Sigma_17-50_mm_f_2.8_EX_DC_OS_HSM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_obrazu.html

Kupując Sigmę,byłem w o tyle dobrej sytuacji , że miałem wybór z kilku egzemplarzy a na dodate możliwość porównania z Tamronami.Zanabyłem najostrzejszą sztukę ale mimo to i tak w ramach gwarancji wysłałem do serwisu , gdyż był minimalny BF. Zapłaciłem jedyni za kuriera. Teraz jest idealnie. Moim zdaniem za sigmą przemawia jeszcze nieco lepszy AF , szczególnie wtedy gdy mamy mało światła.

Edytowane przez rapala

Co do body to w 5200 masz zwrot kosztów w wysokości 250zł więc oba body wychodzą podobnie.

Tylko pytanie czy matryca 24 nie jest lekko przesadzona w tej klasie aparatu myślę że 16 spokojnie wystarcza.

W dodatku dużo ludzi narzeka, że strasznie się grzeje model 5200 właśnie przez tą matrycę.

może jakiś kompromis? 16 Mpix (najlepiej ze śrubokrętem) i dobra optyka. jako, że nie znam się na fotografii, a chciałbym zacząć przygodę, poproszę o propozycje. coś, co znajdę w rozsądnych pieniądzach, najlepiej nówka sztuka, bez poświęcania tygodni na poszukiwania. budżet to okolice trzech tysięcy. czy to możliwe?

..d90 plus np. Tamron, Sigma 17-50/2.8...w systemowe szkło z tym swiatłem nie wbijesz się z tym budżetem..

Editka..co bym nie był posądzony o kryptoreklamę i stronniczość - propozycja oczywiście z Nikona ,na Canonie się nie znam ;)

• Like 1