Skocz do zawartości

Nikon d5100 czy Canon 600D

Redzi

Rekomendowane odpowiedzi

Patryk pisałeś że warto d300s - patrząc na stan innych ten wydaje się w miarę przyzwoity - wizualnie stan bdb+ http://allegro.pl/nikon-d300s-body-jak-nowy-fotobros-kielce-i4812896889.html

czy przez ViewNX jest się w stanie ten model sprawdzić co do ilości klapnięć ? dzięki
PS: piszę nie w swoim wątku ale może też autor @Redzi skorzysta o ike będzie zainteresowany ;)

...dla początkującego może i poważna...zamiast cieszyć się fotkami będzie wysyłał po serwisach...pyłki jak pyłki, gorzej z plamami.

P.S. Nie każdy na początek zabawy ogarnia PSujkowy stempel

Rebort,jako amator wolałbyś zakup z zasycioną matrycą?

Panowie - bez przesady z tymi pyłkami. Za 5 zeta można kupić specjalne patyczki to czyszczenia matryc. Do tego odmuchanie gruchą na początek i matryca czysta. Kiedyś nawet wpadliśmy z kolegą przy flaszce na pomysł, że można przecież wyczyścić matryce przy pomocy odkurzacza. Ja dmuchałem na nią gruszką a kolega wsadził obok cienką ssawkę i wyciągał wszystko. Tak więc nie ma co się bać.  :D  Mnie dużo bardziej irytują zasyfione pryzmaty i tu niestety bez rozkręcania aparatu wyczyścić się tego nie da.

Edytowane przez Pawgas

..patyczki, gruszkę, chusteczki to można sobie w 4ry litery wsadzić przy tłustych zabrudzeniach ..wtedy tylko izopropanol i serwis..

Z odkurzaczem Pawgas to fajny patent..do czasu..poczytaj o wyrwanych, wciagniętych matówkach itp przy nieumiejetnym wykonywaniu zabiegu..

Panowie - bez przesady z tymi pyłkami. Za 5 zeta można kupić specjalne patyczki to czyszczenia matryc. Do tego odmuchanie gruchą na początek i matryca czysta. Kiedyś nawet wpadliśmy z kolegą przy flaszce na pomysł, że można przecież wyczyścić matryce przy pomocy odkurzacza. Ja dmuchałem na nią gruszką a kolega wsadził obok cienką ssawkę i wyciągał wszystko. Tak więc nie ma co się bać.  :D  Mnie dużo bardziej irytują zasyfione pryzmaty i tu niestety bez rozkręcania aparatu wyczyścić się tego nie da.

Dokładnie, bardzo dobrym sposobem jest odkurzacz, też kiedyś poirytowany patyczkami, gruszkami,  postanowiłem przejść do metody z grubej rury, efekty zaskakująco dobre :)

Redzi uradziłeś i kupiłeś coś? tak z ciekawości pytam.

wracając do mojego D80 - nie będę wysyłał na serwis, dam bratu żeby posprawdzał układ pod względem zimnych lutów (nie działają wogóle przyciski wokół górnego wyświetlacza a aparat ma nieco ponad 11tyś klapnięć)

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...