Skocz do zawartości

Nowości na Rabie?

tadekb

Rekomendowane odpowiedzi

"Poniżej „OS Raba” tj. od mostu drogowego w Chełmie do mostu kolejowego w Cikowicach zabrania się zabierania złowionych pstrągów potokowych.[/size]"

Byłoby super, gdyby udało się objąć zakazem zabierania potoka również odcinek pomiędzy Os-ami...

Pzdr

To nie zabieraj a uwierz, ze lepiej dziala taki czyn na wedkujacego obok jesli widzi, że ryba wraca do wody niz wpis w regulaminie. Regulamin to punkty a dzialania to zupełnie inna sprawa.

To nie zabieraj a uwierz, ze lepiej dziala taki czyn na wedkujacego obok jesli widzi, że ryba wraca do wody niz wpis w regulaminie. Regulamin to punkty a dzialania to zupełnie inna sprawa.

Wiem że przykład potrafi zadziałać ale bez gloryfikacji niestety...:( Znaczna część wędkarzy to jednak wciąż "mięsopozyskiwacze"... Pukają się w czoło widząc C&R.

Na niektórych to podziała jedynie "guma i wąskie drzwi" czyli odpowiednie regulacje prawne i częste kontrole. Taka nasza polska rzeczywistość...:(

Poza tym pstrągowanie ma to do siebie, że nie za często masz szansę dawać przykład gdyż, dla mnie przynajmniej, jedną z największych zalet jest względna samotność podczas wędkowania.

Pzdr

Kto się wybiera 1 lutego na ten OS sprawadzic co w wodzie pływa ?

Ja z chęcią się wybiorę. Jeśli jesteś chętny odezwij się na Priv. Może ktoś jeszcze dołączy??

Jest jeden tylko mały szczegół ale za to jak ważny Panowie Kontrole. Łowie tam 7 lat i nie ma kontroli;/;/

Jeśli będą kontrole 15 min od domu będę miał wspaniałe łowisko!! I Moje wyjazdy w końcu będą kończyć się uśmiechem na twarzy :)

Edytowane przez Adri@n

Z chęcią pojadę i zobaczę, nigdy nie łowiłem pstrągów na Rabie :) co ja pisze ja w ogóle nie chodzę za pstrągami, może czas to zmienić ;)

Adri@n poszedł PW

PePe może więc pępkowe nad wodą ? Edytowane przez K-Pon

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

przez przypadek zupełnie trafiłem na ten wątek.....i matulu...łza mi się w oku zakręciła...wychowałem się (wędkarsko) na rabie... odcinek od kunic do klęczany znałem co do kamyka.... pamiętam jak w rabie było więcej ryb niż wody i najazdy krakusów łowiących na grunt i przystawkę... wody było dużo, pamiętam "powodzie" a potem....potem wybudowali tamę w dobczycach i odcinek powyżej się zamulił tak że na jazie w myślenicach można by się prędzej karasia lub lina spodziewać niż ryb prądolubnych a poniżej.....ciurek o 1/3 dawnej mojej dziecinnej rzeki...przestałem jeździć na wakacje do rodziny, przestałem odwiedzać rabę. sporadyczne spotkania rodzinne i pytanie a jak woda....i odpowiedzi "wody nie ma" ale na dobczycach to łowią metrowe szczupaki....tyle że tam nie wolno łowić...i znów odpowiedź "komu nie wolno to nie wolno a kto zna kogo trzeba to wolno"....potem gdzieś przeczytałem o przyjaciołach raby... może jeszcze nadejdzie taki czas że stojąc na moście w gdowie będę oglądał stada świnek po kilkaset sztuk brzany po 4 -5 kg klenie jak prosiaki stad kiełbi uwijających się na płyciznach bez szlamu na kamieniach.... życzę wam tego!! a wydawało mi się że to było tak nie dawno.....

• Like 5

przez przypadek zupełnie trafiłem na ten wątek.....i matulu...łza mi się w oku zakręciła...wychowałem się (wędkarsko) na rabie... odcinek od kunic do klęczany znałem co do kamyka.... pamiętam jak w rabie było więcej ryb niż wody i najazdy krakusów łowiących na grunt i przystawkę... wody było dużo, pamiętam "powodzie" a potem....potem wybudowali tamę w dobczycach i odcinek powyżej się zamulił tak że na jazie w myślenicach można by się prędzej karasia lub lina spodziewać niż ryb prądolubnych a poniżej.....ciurek o 1/3 dawnej mojej dziecinnej rzeki...przestałem jeździć na wakacje do rodziny, przestałem odwiedzać rabę. sporadyczne spotkania rodzinne i pytanie a jak woda....i odpowiedzi "wody nie ma" ale na dobczycach to łowią metrowe szczupaki....tyle że tam nie wolno łowić...i znów odpowiedź "komu nie wolno to nie wolno a kto zna kogo trzeba to wolno"....potem gdzieś przeczytałem o przyjaciołach raby... może jeszcze nadejdzie taki czas że stojąc na moście w gdowie będę oglądał stada świnek po kilkaset sztuk brzany po 4 -5 kg klenie jak prosiaki stad kiełbi uwijających się na płyciznach bez szlamu na kamieniach.... życzę wam tego!! a wydawało mi się że to było tak nie dawno.....

Też pamiętam te czasy w Stadnikach stałem cały dzień w jednej rynnie która kończyła się płańką - pstrągi,lipienie,klenie,jelce,ukleje na sucharka brania były od świtu do zmroku, że aż któregoś dnia z kolegą dymaliśmy z gdowa do wieliczki na nogach bo busy już nie jeżdziły :) doszliśmy do wieliczki na pierwszego busa --> do krakowa na dworzec gł. dalej na osiedle gęsiarke gołąbków przerobiłem i poszedłem spać :) Były czasy...

Edytowane przez krakus
  • Like 1

nie wiem czy są na forum wędkarze którzy pamiętają to co mi mama opowiadała.....kiedy to ona dziecięciem będąc z bratem swoim w jakimś ciurku wpadającym do raby łososia pojmali rękami a taki był że we dwójkę go z bratem dźwigali - nikt wtedy o wędkarstwie nie słyszał i na ryby nie chodził budowano kraj od nowa.....

• Like 1

Łowiłem często w okolicy Cikowic, piękna rzeka, a jakie kleniska tam były. Fajnie przeczytać że ta piękna rzeka ma szansę na odrodzenie.

Też tam łowiłem,  przed mostem kolejowym był prom i duzo ryb, miałem wtedy 10 lat :)

post-51847-0-18182500-1444917428_thumb.jpg

Edytowane przez PePe.