Skocz do zawartości

Nowości na Rabie?

tadekb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Pierwszy raz piszę na tym forum i w tym temacie.

Zacząłem wędkowanie na Rabie w zeszłym roku i to tylko ze względu na upał w środku lata :)

W czasie tych upałów byłem w nad Rabą w miejscowości Chełm (poniżej mostu drogowego) dla ochłody. No ale gdzie tam wędkarz wysiedzi na leżaku. Kij i w wodę.

Tu sklecony film z połowów na spinning:

W całym sezone było około 8 szt kleni takich w granicach 40-50 cm (wobler, guma) i jeden boleń 49 cm(guma).

Pozdrawiam serdecznie.

PS. oczywiście wszystko trafiło z powrotem do wody :)

Edytowane przez Janusz Płocki
  • Like 4

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Z nowości na Rabie a dokładnie starorzeczu w Kłaju. Normalnie już k.....!!!! ręce opadają. Starym zwyczajem sprawcy nie znajdą.

http://wiadomosci.onet.pl/krakow/ekologiczna-katastrofa-ktos-przekopal-starorzecze-raby-poziom-wody-spadl-prawie-do/xq9d8t

http://www.tvp.info/25255083/spuscili-wode-ze-starorzecza-raby-to-kleska-ekologiczna

Edytowane przez bandog

Jeszcze jeden dowód na kompletny , katastroficzny brak ochrony środowiska w Polsce, kompletna bezkarność, przepisy, prawo tylko na papierze...

Ja tylko pamiętam moje kilkakrotne interwencje w PZW w sprawie skażeń wody, no przepraszam, w tamtym roku otrzymałem zawiadomienie z PZW Tarnów, że pisali do urzędu gminy i jakąś tam odpowiedź otrzymali...

Degradacja jest widoczna u nas w Małopolsce na każdym kroku, a małe potoki, w których tętniło dawniej życie, to nieraz śmierdzący syf z siecią nielegalnych upustów...

Smród smrodem, ale teraz jest więcej chemii ja dawniej.

Jak tak może być, ze ktoś przekopuje nielegalnie i pewnie nie będzie karany , albo będzie symboliczna ?

Świat dąży do samozagłady, bo ekologia odbija się też na ludziach.

• Like 1

Drodzy koledzy, przygodę z muchą zacząłem od końca zeszłego sezonu, i tak np wczoraj byłem na OS nad Dunajcem w miescowości Krościenko i okolice(bardzo fajnie połowiłem jak na amatora).

Zastanawiam się czy jest jakieś miejsce bliżej Krakowa, gdzie można złowić coś na muchę, może być to tez OS, obiła mi się coś o uszy Raba.

Jeżeli tak to gdzie dokładnie zaproponujecie wypad??

• 3 miesiące temu...

Koledzy wędkarze, mam pytanie:

chodzi o odcinek no kill okręgu tarnowskiego - jak na tej wodzie wygląda sprawa z lipieniami, jest sens się nastawiać?

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi :)

odcinek specjalny zarybiamy pstrągiem potokowym z liptonami jest cienko ...........

odcinek specjalny zarybiamy pstrągiem potokowym z liptonami jest cienko ...........

Ok. Dzięki za informację. Byłem dzisiaj na Ropie na odcinku no kill - zero aktywności i kontaktów z lipkami.

Trzymam kciuki za "nasz OS" - wybiorę się na wiosnę.

Pozdrawiam

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Koło mostu w Chełmie tam gdzie kończy się odcinek. Wyżej to na łączeniu Stradomki z Rabą ale musisz mieć wysokie prześwit bo droga polna z licznymi dziurami.

Ps Daj znać na Pw kiedy się wybierasz to może wyskoczymy razem, narazie jest podwyższona i lekkie mleko płynie

Koło mostu w Chełmie tam gdzie kończy się odcinek. Wyżej to na łączeniu Stradomki z Rabą ale musisz mieć wysokie prześwit bo droga polna z licznymi dziurami.

Ps Daj znać na Pw kiedy się wybierasz to może wyskoczymy razem, narazie jest podwyższona i lekkie mleko płynie

Dzięki wielkie za informację. Jak się będę wybierał, to się odezwę - na Rabie jeszcze nie wędkowałem, więc w towarzystwie kogoś kto zna wodę na pewno będzie raźniej :-)