Skocz do zawartości
  • 0

Ile wat pobiera silnik elektryczny podczas pracy?

godski

Pytanie

Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.

Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.

Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. 

Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)

Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V

Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zmierz prad jaki pobiera przetwornica przy tej zarowce. Oblicz jaka moc pobiera caly zestaw i odejmij moc zarowki.

Ten silniczek ma okolo 600-650W przy maksymalnej mocy, tego nie przeskoczysz moc elektryczna przeklada sie bezposrednio na moc mechaniczna. W polowie mocy polowa moxy pobieranej

Edytowane przez crizz100

• 0

Watów pobiera tyle, ile wynosi chwilowe obciążenie. W chwili startu, czyli przy max. obciążeniu pobiera pewnie ok. 600W, kiedy ruszy i rozpędzi łajbę mniej. Mowa oczywiście cały czas o manetce na maxa. Podczas pracy ciągłej, przy ustalonej prędkości, pobór mocy spada zależnie od masy i oporu hydrodynamicznego łajby, fali, wiatru, itd. do ok. 300/400W. Kiedy manetka na pół, to pobór mocy ok. 100-200W, zależy jw. Obciążenie dobierzesz podłączając żarówki samochodowe, reflektorowe bo największa moc std. 55/60w 12V, jakieś tam najtańsze. Podłączaj je oczywiście równolegle, wtedy sumujesz moc, czyli każdą "oddzielnie", a nie szeregowo, bo wtedy moc wielokrotnie zmniejszasz. To na pewno da w miarę wiarygodny test. Jak by coś to śmiało.

Pozdrawiam

• 0

Jezeli do czegos Ci sie przyda to Osaspian 55lb z maximizerem w trolu, przy manetce na minimum pobiera ok. 6A. ( 3,5 km/h ).

Dziś przetestowałem wyższe prędkości.

Przy manetce ustawionej w pozycji :

2 - 8A

2,5 - 10A

3 - 14A

3,5 - 20A

4 - 37A

5 nie sprawdzałem, ale zapewne będzie około 50A

Edytowane przez Kadet

• 0

Mam kilka akumulatorów i chcę w domu móc symulować obciążenie takie jak nad wodą.

Takiej wiarygodnej symulacji w domu nie przeprowadzisz(bo pominiesz masę łodzi,siłę ew. wiatru).Nie znasz rzeczywistego poboru prądu(A).Ten realny,rzeczywisty pobór prądu na danym biegu możesz odczytać jedynie na wodzie,ale musisz mieć wtedy wpięty w obwód amperomierz.Dopiero wykonane na wodzie pomiary, pomogą Ci w symulacji domowej.

Edytowane przez januszz

• 0

Koledze chodzi o sprawdzenie ile dany akumulator wytrzyma, nie wnikajac we wszystkie detale. Mozna przyjac ze silnik bedzie pobieral srednio 3/4 pradu maksymalnego i to da nam mozliwosc wyciagniecia jako takich wnioskow co do stanu akumulatorow ( pod katem czasu plywania)

• 0

Takiej wiarygodnej symulacji w domu nie przeprowadzisz(bo pominiesz masę łodzi,siłę ew. wiatru).Nie znasz rzeczywistego poboru prądu(A).Ten realny,rzeczywisty pobór prądu na danym biegu możesz odczytać jedynie na wodzie,ale musisz mieć wtedy wpięty w obwód amperomierz.Dopiero wykonane na wodzie pomiary, pomogą Ci w symulacji domowej.

Koledze chodzi o sprawdzenie ile dany akumulator wytrzyma, nie wnikajac we wszystkie detale. Mozna przyjac ze silnik bedzie pobieral srednio 3/4 pradu maksymalnego i to da nam mozliwosc wyciagniecia jako takich wnioskow co do stanu akumulatorow ( pod katem czasu plywania)

Criiz, masz rację. Chodzi mi o porównanie stanu akumulatorów przy tym samym teście. Jednak zamiast Exide kupiłem Bannera Energy Bull.

W tej chwili go testuję.

Tak więc do porównań mam:

Trojana SCS200 120 Ah rocznego po przejściach.

2 x AGM Expedition 70Ah roczne

Nówka Banner 100Ah.

Trojan po dolewkach i kilkukrotnym ładowaniu dochodzi do siebie po pracy na sucho. Na początku przy 2 godzinnym  teście był gorszy od AGM-a 70 Ah. teraz już lepszy. Zobaczę, dokąd go doprowadzę.

• 0

Nie mam amperomierza, ale za to test jest powtarzalny. Przetwornica 1000 W z pełnym sinusem + żarówa 100 W. Test 2h .  Ładowanie EST 516 z róznym ustawieniem przełącznika napięć i Tato 15A z różnymi pradami. Ciekawe wnioski.

Ładuję na full i mierzę napiecie pod obciążeniem po dwóch godzinach.

Już każdy z 3 aku przeszedł kilka konfiguracji. Banner zaczyna dopiero.

Wkrótce cęgowy amperomierz zawita.  Muszę wiedzieć ile przetwornica zabiera.

Wkrótce też czeka mnie zakup kilku żarówek samochodowych 55W. Połączę je równolegle i będę świecił nocami w piwnicy. Martwy sezon idzie.

O ilość cykli ładowania sie nie martwię. Pewnie w sezonie jestem max 20-30 dni na wodzie z aku tak więc i tak tymi testami nie wyrządzę im krzywdy.

• Like 1

• 0

Zrobiłem w sumie 20 testów rozładowanie / naładowanie. Obciążenie jest większe , bo to jest układ aku+przetwornica 12-220V+watomierz+żarówka 100w 220 V i nie wiem ile wat pobiera przetwornica w tym układzie.

Najnowsze wyniki :
Banner 100Ah nówka - 12,13 V

Trojan roczny 120Ah załatwiony przez moją głupotę - 11,82V

AGM ZAP Expedition 70Ah roczny - 11,84 V

Jak wyżej druga sztuka - 11,70 V

Wyniki uśrednione.

• 0

A jaki właściwie miernik cęgowy musiałbym kupić? Te na Allegro do stówki mają tylko pomiar natężenia prądu zmiennego. Bez sensu chyba pchać kasę jak do niczego innego mi się to nie przyda. Podłączę równolegle 3 żarówki samochodowe 12 V/55W i podam wynik. 

• 0

Ja bym nie szalał z miernikami cęgowymi. Drogie i mało precyzyjne w sensownych PLN. Kup sobie np. na Alle "bocznik amperomierza 10A 100mV" za 7,50 PLN, woltomierz już masz. Niby za mały, będzie dobry bo wysoki zakres mV. Ważne, bardzo mocno zaciśnij końce przewodów na końcówkach bocznika, równo do prztłoczeń na boczniku, inaczej będzie oszukiwał. bocznik szeregowo na dowolnym + lub - przewodzie zasilającym silnika, do zacisków bocznika podłącz woltomierz. bocznik za burtę do wody, zmniejszy to błąd pomiaru związany ze wzrostem rezystancji bocznika pod wpływem temperatury. Gotowe, na każde 0,01V przypada 1A.

• 0

Ja korzystałem z takiego jak na aukcji, jest dokładny i solidny. Można kupić taniej.

http://allegro.pl/miernik-cegowy-lcd-kewtech-kt203-pomiar-ac-dc-400a-i4774143977.html

Mam taki sam tyle ze bez pomiaru pradu dc, porzadny sprzet posluzy lata.

Jest jeszcze taka opcja pomiaru, oszczednosciowo mozna kupic sam bocznik

http://allegro.pl/amperomierz-panelowy-z-bocznikiem-100-a-dc-i4688516630.html