godski Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy. Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8VTylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W. Edytowane 31 Października 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Zmierz prad jaki pobiera przetwornica przy tej zarowce. Oblicz jaka moc pobiera caly zestaw i odejmij moc zarowki.Ten silniczek ma okolo 600-650W przy maksymalnej mocy, tego nie przeskoczysz moc elektryczna przeklada sie bezposrednio na moc mechaniczna. W polowie mocy polowa moxy pobieranej Edytowane 31 Października 2014 przez crizz100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 31 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Problem w tym, że nie mam amperomierza. Generalnie mógłbym podpiąć żarówkę na 12V o dużej mocy i pominąć tą przetwornicę. Ale nie mam takiej żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 W takim razie pozostaje podlaczyc zarowki szeregowo, albo do samochodu podlaczyc i wlaczyc drogowe sprawdzajac moce zarowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Osapian 55 lbs z maxymizerem ma napisane 540W, na full bierze około 45A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 RobertsWalters Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 A Osapian 40Lbs z maxymizerem na tabliczce znamionowej ma 480W to jakieś 40A na full. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JanuszD Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Watów pobiera tyle, ile wynosi chwilowe obciążenie. W chwili startu, czyli przy max. obciążeniu pobiera pewnie ok. 600W, kiedy ruszy i rozpędzi łajbę mniej. Mowa oczywiście cały czas o manetce na maxa. Podczas pracy ciągłej, przy ustalonej prędkości, pobór mocy spada zależnie od masy i oporu hydrodynamicznego łajby, fali, wiatru, itd. do ok. 300/400W. Kiedy manetka na pół, to pobór mocy ok. 100-200W, zależy jw. Obciążenie dobierzesz podłączając żarówki samochodowe, reflektorowe bo największa moc std. 55/60w 12V, jakieś tam najtańsze. Podłączaj je oczywiście równolegle, wtedy sumujesz moc, czyli każdą "oddzielnie", a nie szeregowo, bo wtedy moc wielokrotnie zmniejszasz. To na pewno da w miarę wiarygodny test. Jak by coś to śmiało.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Sorrki za pytanie ale ku czemu ma to służyć??? Ja do teg silnika używam 120ah aku i daje rade, w życiu nie interesowało mnie to ile to pobiera mocy.Czy ta wiedza przekłada się jakoś na praktykę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 Mam kilka akumulatorów i chcę w domu móc symulować obciążenie takie jak nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 albercik2 Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2014 (edytowane) Z tego co znalazłem w papierach to "max amp draw 50a" może się przyda Edytowane 6 Listopada 2014 przez albercik2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 (edytowane) Jezeli do czegos Ci sie przyda to Osaspian 55lb z maximizerem w trolu, przy manetce na minimum pobiera ok. 6A. ( 3,5 km/h ).Dziś przetestowałem wyższe prędkości.Przy manetce ustawionej w pozycji :2 - 8A2,5 - 10A3 - 14A3,5 - 20A4 - 37A5 nie sprawdzałem, ale zapewne będzie około 50A Edytowane 9 Listopada 2014 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 januszz Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Mam kilka akumulatorów i chcę w domu móc symulować obciążenie takie jak nad wodą.Takiej wiarygodnej symulacji w domu nie przeprowadzisz(bo pominiesz masę łodzi,siłę ew. wiatru).Nie znasz rzeczywistego poboru prądu(A).Ten realny,rzeczywisty pobór prądu na danym biegu możesz odczytać jedynie na wodzie,ale musisz mieć wtedy wpięty w obwód amperomierz.Dopiero wykonane na wodzie pomiary, pomogą Ci w symulacji domowej. Edytowane 10 Listopada 2014 przez januszz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Koledze chodzi o sprawdzenie ile dany akumulator wytrzyma, nie wnikajac we wszystkie detale. Mozna przyjac ze silnik bedzie pobieral srednio 3/4 pradu maksymalnego i to da nam mozliwosc wyciagniecia jako takich wnioskow co do stanu akumulatorow ( pod katem czasu plywania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Takiej wiarygodnej symulacji w domu nie przeprowadzisz(bo pominiesz masę łodzi,siłę ew. wiatru).Nie znasz rzeczywistego poboru prądu(A).Ten realny,rzeczywisty pobór prądu na danym biegu możesz odczytać jedynie na wodzie,ale musisz mieć wtedy wpięty w obwód amperomierz.Dopiero wykonane na wodzie pomiary, pomogą Ci w symulacji domowej. Koledze chodzi o sprawdzenie ile dany akumulator wytrzyma, nie wnikajac we wszystkie detale. Mozna przyjac ze silnik bedzie pobieral srednio 3/4 pradu maksymalnego i to da nam mozliwosc wyciagniecia jako takich wnioskow co do stanu akumulatorow ( pod katem czasu plywania)Criiz, masz rację. Chodzi mi o porównanie stanu akumulatorów przy tym samym teście. Jednak zamiast Exide kupiłem Bannera Energy Bull.W tej chwili go testuję.Tak więc do porównań mam:Trojana SCS200 120 Ah rocznego po przejściach.2 x AGM Expedition 70Ah roczneNówka Banner 100Ah. Trojan po dolewkach i kilkukrotnym ładowaniu dochodzi do siebie po pracy na sucho. Na początku przy 2 godzinnym teście był gorszy od AGM-a 70 Ah. teraz już lepszy. Zobaczę, dokąd go doprowadzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Jak wyglądają testy. Jakim prądem rozładowujesz i ile czasu wytrzymują baterie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Nie mam amperomierza, ale za to test jest powtarzalny. Przetwornica 1000 W z pełnym sinusem + żarówa 100 W. Test 2h . Ładowanie EST 516 z róznym ustawieniem przełącznika napięć i Tato 15A z różnymi pradami. Ciekawe wnioski.Ładuję na full i mierzę napiecie pod obciążeniem po dwóch godzinach.Już każdy z 3 aku przeszedł kilka konfiguracji. Banner zaczyna dopiero.Wkrótce cęgowy amperomierz zawita. Muszę wiedzieć ile przetwornica zabiera.Wkrótce też czeka mnie zakup kilku żarówek samochodowych 55W. Połączę je równolegle i będę świecił nocami w piwnicy. Martwy sezon idzie.O ilość cykli ładowania sie nie martwię. Pewnie w sezonie jestem max 20-30 dni na wodzie z aku tak więc i tak tymi testami nie wyrządzę im krzywdy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Jestem ciekaw,jakie masz napięcie na aku po 2h obciążenia mocą 100W. Chciałbym porównać do swojej baterii.Oczywiscie wartość mierzona pod obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Zrobiłem w sumie 20 testów rozładowanie / naładowanie. Obciążenie jest większe , bo to jest układ aku+przetwornica 12-220V+watomierz+żarówka 100w 220 V i nie wiem ile wat pobiera przetwornica w tym układzie.Najnowsze wyniki :Banner 100Ah nówka - 12,13 VTrojan roczny 120Ah załatwiony przez moją głupotę - 11,82VAGM ZAP Expedition 70Ah roczny - 11,84 VJak wyżej druga sztuka - 11,70 V Wyniki uśrednione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Jak zmierzyć już przeplywajacy prąd miernikiem cegowym to sie odezwij. Jestem ciekaw wyniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 A jaki właściwie miernik cęgowy musiałbym kupić? Te na Allegro do stówki mają tylko pomiar natężenia prądu zmiennego. Bez sensu chyba pchać kasę jak do niczego innego mi się to nie przyda. Podłączę równolegle 3 żarówki samochodowe 12 V/55W i podam wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JanuszD Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja bym nie szalał z miernikami cęgowymi. Drogie i mało precyzyjne w sensownych PLN. Kup sobie np. na Alle "bocznik amperomierza 10A 100mV" za 7,50 PLN, woltomierz już masz. Niby za mały, będzie dobry bo wysoki zakres mV. Ważne, bardzo mocno zaciśnij końce przewodów na końcówkach bocznika, równo do prztłoczeń na boczniku, inaczej będzie oszukiwał. bocznik szeregowo na dowolnym + lub - przewodzie zasilającym silnika, do zacisków bocznika podłącz woltomierz. bocznik za burtę do wody, zmniejszy to błąd pomiaru związany ze wzrostem rezystancji bocznika pod wpływem temperatury. Gotowe, na każde 0,01V przypada 1A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Te z pomiarem pradu DC cegami sa drozsze, chociaz do 200 da sie cos wyrwac. Jak cos to pisz na PW nie chce tutaj reklamy robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja korzystałem z takiego jak na aukcji, jest dokładny i solidny. Można kupić taniej. http://allegro.pl/miernik-cegowy-lcd-kewtech-kt203-pomiar-ac-dc-400a-i4774143977.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja korzystałem z takiego jak na aukcji, jest dokładny i solidny. Można kupić taniej. http://allegro.pl/miernik-cegowy-lcd-kewtech-kt203-pomiar-ac-dc-400a-i4774143977.htmlMam taki sam tyle ze bez pomiaru pradu dc, porzadny sprzet posluzy lata.Jest jeszcze taka opcja pomiaru, oszczednosciowo mozna kupic sam bocznikhttp://allegro.pl/amperomierz-panelowy-z-bocznikiem-100-a-dc-i4688516630.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kadet Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Polecam miernik firmy Unit model Ut 203. Cena 143zl. Porządny sprzęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 n15 Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Czy nie lepiej dla naszych celów kupić coś takiego? http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Woltomierz-Amperomierz-HVAM/345 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.
Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.
Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W.
Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)
Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V
Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
12
8
7
Popularne dni
13 Cze
14
11 Lis
9
20 Lis
9
14 Cze
7
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 13 odpowiedzi
trout master 12 odpowiedzi
crizz100 8 odpowiedzi
siarq 7 odpowiedzi
Popularne dni
13 Cze 2022
14 odpowiedzi
11 Lis 2014
9 odpowiedzi
20 Lis 2014
9 odpowiedzi
14 Cze 2022
7 odpowiedzi
Popularne posty
godski
Nie mam amperomierza, ale za to test jest powtarzalny. Przetwornica 1000 W z pełnym sinusem + żarówa 100 W. Test 2h . Ładowanie EST 516 z róznym ustawieniem przełącznika napięć i Tato 15A z różnymi p
crizz100
Przejezyczenie:) oczywiscie rownolegle do akumulatora aby moc obciazenia byla wieksza. Myslalem o polaczeniu do samochodu i stad ta pomylka. Trzeba wsadzic aku do samochodu i mierzyc, tylko nie do di
godski
Podłączyłem 3 żarówki samochodowe 55W i testuję moje stadko akumulatorów już z tydzień. 2 godziny testu i sprawdzenie napięcia pod obciążeniem na końcu.
93 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi