Skocz do zawartości
  • 0

Ile wat pobiera silnik elektryczny podczas pracy?

godski

Pytanie

Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.

Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.

Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. 

Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)

Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V

Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czy nie lepiej dla naszych celów kupić coś takiego?

http://www.sklep.audiobas.pl/pl/p/Woltomierz-Amperomierz-HVAM/345

Do celów badawczych pewnie tak. Na łódce wystarczy zwykły voltomierz za kilkanaście złotych . Ważne aby pomiarów dokonywać pod obciażeniem. 

Kiedyś mierzyłem bez niego. Bannera Energy załatwiłem na Narwii po 15 km.

• 0

W czym pomoże szeregowe podłączenie żarówek, jeżeli mamy znacznie obciążyć akumulator. Pytam bo tutaj się pogubiłem :huh:

Przejezyczenie:) oczywiscie rownolegle do akumulatora aby moc obciazenia byla wieksza. Myslalem o polaczeniu do samochodu i stad ta pomylka.

Trzeba wsadzic aku do samochodu i mierzyc, tylko nie do diesla bo moze miernik nie wytrzymac (swiece zarowe)

• Like 1

• 0

Czyli 165W obciazenia, powinienes raczej uzyc obciazenia minimum 300W czyli bardziej zblizonego do tego jakim jest silnik(usredniajac). Ladujesz akumulatory na full, pozniej podlaczasz zarowki i rozladowywujesz do 10,5V i mozna ocenic jaka jest "czynna" pojemnosc akumulatora.(czyli taka przy naszym znamionowym obciazeniu, bo w zaleznosci od pradu rozladowania akumulator ma rozna pojemnosc)

• 0

Maximizer oszczędza na niwelacji przeskoków napięciowych ,które występują w tradycyjnych biegach  , natomiast płynąc na maxa to czy masz maximixer , czy też nie pobór jest na tym samym poziomie.  Zależy również jaka śruba.Ja mam Minn Kote 55 endura , ze śrubą kipawa i na maxa pobiera 60A. Ważna również jest waga jednostki jaką pływasz,

• 0

Nie chcę rozładowywać do 10,5 V. Jest to mocno szkodliwe dla aku. Nawet na łódce jak schodzi do 11 V to zmieniam aku.

Najlepszy z czwórki aku  Banner 100Ah ma pod koniec testu 12,2 V pod obciążeniem. Dwa Agm-y 70 Ah 11,70-11,80 V a Trojan po przejsćiach 11,85 V.

• Like 1

• 0

Podłączyłem 3 żarówki samochodowe 55W i testuję moje stadko akumulatorów już z tydzień. 2 godziny testu i sprawdzenie napięcia pod obciążeniem na końcu. 

Domyślam się, że chcesz uzyskać obciążenie zbliżone do pływania w trollu, 3-4 km/h. Proponuję dodaj jeszcze jedną żarówkę 55W. Żarówki samochodowe mają podawana rzeczywistą moc np. 55W przy umownym napięciu 12V. Faktycznie ta moc jest osiągana przy napięciu około 14,2-14,3V. Więc cztery przy napięciu około 12,5-11,0V w rzeczywistości będą pobierały około 180-150W zależnie od napięcia. Tak będzie bliżej prawdy odnośnie czasu jaki da się pływać na poszczególnych akumulatorach :)

• Like 1

• 0

Nie chcę rozładowywać do 10,5 V. Jest to mocno szkodliwe dla aku. Nawet na łódce jak schodzi do 11 V to zmieniam aku.

Najlepszy z czwórki aku Banner 100Ah ma pod koniec testu 12,2 V pod obciążeniem. Dwa Agm-y 70 Ah 11,70-11,80 V a Trojan po przejsćiach 11,85 V.

To tak nie do konca, normalny jeden cykl dla akumulatora to rozladowanie do tych 10,5. Nie dzieje mu sie nic zlego wtedy, jezeli oczywiscie po powrocie go naladujemy. Rozladowywanie do 11V pozwala na to ze akumulator zniesie wiecej cykli-dluzej posluzy. Ale nie mozna twierdzic ze rozladowywanie do 10,5 jest szkodliwe. Szkodliwym jest przechowywanie takiego nie naladowanego akumulatora w dluzszym czasie

• 0

Witam,

Mam silnik Haswing Osapian 45 Max. Kupiłem niedawno używany akumulator żelowy npg toyama 100Ah.

W związku z tym mam pytanie. Jeśli podłączę silnik do aku i włączę silnik na 5 bieg czy będzie to wiarygodny test? Czy silnik bez oporu na śrubie nie będzie pobierał mniej prądu?

Pozdraiwam

• 0

Witam,

Mam silnik Haswing Osapian 45 Max. Kupiłem niedawno używany akumulator żelowy npg toyama 100Ah.

W związku z tym mam pytanie. Jeśli podłączę silnik do aku i włączę silnik na 5 bieg czy będzie to wiarygodny test? Czy silnik bez oporu na śrubie nie będzie pobierał mniej prądu?

Pozdraiwam

Brak chłodzenia i pewnie go szybko zakatujesz.