Skocz do zawartości
  • 0

Ile wat pobiera silnik elektryczny podczas pracy?

godski

Pytanie

Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.

Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.

Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. 

Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)

Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V

Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zrobiłem test tego aku tak jak opisałem wyżej. Na Max 5 biegu przepracował Ok 2 godz. Czy to dobry wynik?

Na sucho? Do ilu volt spadło napięcie pod obciążeniem na koniec testu? Aku załatwisz jak będziesz rozładowywał poniżej 11-10,5 V mierzone pod obciążeniem .

Przeczytaj trochę tematów z forum dotyczących silników i aku wcześniej. Szkoda powielać. 

Edytowane przez godski

• 0

gdybyś na końcach łopatek przymocował plastykowe torby[reklamówki] tak żeby nabrały powietrza i działały coś na zasadzie spadochronu przez 2 godziny to super wynik.

tak poważnie to nie kumam twojego testu i życzę powodzenia na wodzie bo jeśli poszły uszczelniacze będziesz miał niespodziankę 1-go maja.

a i nie zapomnij zabrać wioseł-mogą się przydać.

• 0

Ten silnik ma odcinać zasilanie jeśli aku osiągnie ta wartość. Także raczej aku nic nie grozi

Ten silnik nie ma takiej funkcji ! w silnikach Haswing odcięcie zasilania jest tylko w modelu 2HP 24V

Proponuje zadzwoń do sprzedawcy lub importera i zapytaj.

Odpowiedź będzie jedna

"silnik jedynie informuje o spadku napięcia poniżej 10,5V poprzez zapalenie się czerwonej diody"

a co do twojego testu to 2h to kiepski wynik, jeśli to był test na sucho.

• 0

Ten silnik nie ma takiej funkcji ! w silnikach Haswing odcięcie zasilania jest tylko w modelu 2HP 24V

Proponuje zadzwoń do sprzedawcy lub importera i zapytaj.

Odpowiedź będzie jedna

"silnik jedynie informuje o spadku napięcia poniżej 10,5V poprzez zapalenie się czerwonej diody"

a co do twojego testu to 2h to kiepski wynik, jeśli to był test na sucho.

Jesli napięcie na aku spadnie do 10.5v silnik nie załączy się . Sprawdzone wielokrotnie

• 0

Niewiem do jakiego tematu to przypiąć...taka sytuacja,silnik podpięty pod akumulator +echo na silniku zamontowany voltomierz i tak ostatnio pływając zauważyłem,że są różne wskazania,bieg 5 na silniku 10,7v a na echo 11,7 ???

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez wgn@22

• 0

Prawdopodobnie dlatego że echo ma stabilizator napięcia ,ponieważ elektronika nie lubi spadków napięć.

Jesteś na dobrej drodze do rozstania się z nim gdyż dolna granica napięcia dla echo to 10,5V potem się wyłączy,ale do czasu.Do tego dochodzą zakłucenia,możliwość zwarcia od strony silnika.

Dlatego powinno się stosować osobne ogniwo do zasilania elektroniki pokładowej.

• Like 1

• 0

Normalnie po naładowaniu 12,7-8,na wodzie po podłączeniu silnika i echo 12,5 w stanie spoczynku po przepłynięciu,wartości mniej więcej się wyrównują i wraca na 12,3-5tylko pod obciążeniem tak jest ,najbardziej zauważalne na max mocy...akumulator kwas mk110ah 3 lata nigdy w d... mocno nie dostał,w czasie wegetacji doładowywany co 3-4 mce

Edytowane przez wgn@22

• 0

Jeżeli voltomierz jest wbudowany w silnik, to powodem jest inny spadek napięcia na przewodach zasilających, z uwagi na większy prąd. Woltomierz wbudowany mierzy napięcie po spadkach na przewodach zasilających, a nie na akumulatorze. Jeżeli na niższych biegach różnica się zmniejsza, to szukał bym najpierw problemów w zaciskach do których są podłączone przewody, a jeżeli tam nic nie ma, to pasowało by zmienić te kabelki na coś grubszego, bo 10% aku idzie w straty. Kłania się drugie prawo Kirchoffa.

Edytowane przez psulek

• 0

Odświeżę temat. Ile amper przy pełnej prędkości (manetka Maxi na full) może pobierać Minnkota RT 24V 160Lbs Engine Mount? Trzeba kupić jakieś nowe aku (pewnie LifePo4) j muszę wiedzieć jaki nadmiar ((pojemności) sobie wziąć.

Amperomierzem wiem ze można teoretycznie zmierzyć. ;)

Dzięki. Hej.

• 0

Haswing Osapian 55lbs + akumulator 55ah AGM. Akumulator zatem najmniejszy zalecany do tego silnika. Poniżej pobór prądu na poszczególnych biegach (mierzone miernikiem cęgowym prądu stałego Sonel CMP-401):

1 - 11,5A

2 - 12,5A

3 - 19,5A

4 - 22,5A

5 - 42,1A

Najczęściej wędkuję na wodach o powierzchni do 40hektarów. Spokojnie taki zestaw wystarczy na dzień pływania po miejscówkach. Jednostka pływająca: ponton 330 bez kila.

Pozdrawiam

• 0

Pobór maksymalny to 116A. W praktyce zależy od oporów łodzi. U mnie maks było 45 czy 46 , przy teoretycznych 55A z terrovy 80.

Ulterra 80 lbs ustawiona na maksa, w dosc wietrznej pogodzie pokazywala mi zuzycie na bardzo podobnym poziomie. Jakies 46-47 A. W specyfikacji ma napisane, ze jest to 56 A

• 0

Trochę bez sensu podawanie takiego poboru, jest to wszytko zależne od obciążenia , warunków pogodowych itd.Wystarczy spojrzeć na moc silnika podzielić przez napięcie akumulatora i mamy maksymalny pobór prądu. Nie ma czegoś takiego jak energooszczędny silnik elektryczny ( oczywiście jeżeli jest wykonany w tej samej technologii tzn. z płynną regulacją,biegami, czy te najnowsze bezszczotkowe)

• 0

Dobra. Może inaczej. Ostatnio na łajbie kumple miał do tego silnika zestaw akumulatorów: 6x65Ah plus 2x120Ah, wszystkie 12V. Wystarczalo mu to na x pływania z "jakąś normalną" prędkością. Teraz chce żeby przeszedł na LifePo4 i żeby miał podobny "zapas" bez ładowania. Jeżeli popłynie gdzieś na jakieś zadupie na Solinie i nie będzie miał możliwości naładowania to musi wiedzieć na co go stać. Pytałem o 200Ah i chce mniej więcej wiedzieć na ile mu to wystarczy.

Nie chodzi mi o wiatry, falę, pływanie na max. Ale to czasami może ze zdarzyć. Wiec i to biorę pod uwagę pytając o max pobór prądu przy 160Lbs silnikach (2x 80Lbs).

Hej.

• 0

Nie da rady zbytnio w prosty sposób odpowiedzieć na Twoje pytanie... możesz przyjąć, że jeśli 200ah w kwasach mu starczało na załóżmy 3 dni plywania, to w tych samych warunkach na lifpo4 zyska nie napewno z 30%. Przy litowych akumulatorach jest przewaga tym większa im większa mocą.je obciążasz vs kwas. Akumulatora.100ah kwasa jak ociazysz 100A to padnie szybciutko, nie dam więcej niż pół dla nowego i zdrowego. Lit będzie w stanie praktycznie ponad 50min oddawać taki prad przy pojemnosci 100ah