godski Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 (edytowane) Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy. Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8VTylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W. Edytowane 31 Października 2014 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Ok. Czyli w litowych chodzi bardziej o dłuższa żywotność aku bo są do takich obciążeń przystosowane niż o długość oddawania zapasu energii w stosunku do kwasów. Niewiele się to zmienia czyli można przyjąć że na 200Ah pociągnie tyle samo co na AGM. Dzięki za pomoc. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Żywotność oraz prad obciazenia. Im większe prady tym większa przewaga. Kwasy zazwyczaj maja prad rozladowania dla c20 podawny i przy tym parametrze ich żywotność I pojemnosc jest optymalna. Jeśli zaczniesz katować kwasa C2 - czyli Rozładowanie w ciągu 2h a jest on przewidziany na c20 - 20h , tym samym niszczysz go. Lit ma w standarcie zazwyczaj c1 , więc prady rzędu 50A dla.pojemnosci 100ah nierobia szkód. Przy litowych jesteś w stanie.okreslic co.zostalo- na ile.starczy jeszcze energii, przy kwasach jest to bardziej zawiłe i trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Ok. Te rzeczy znam. Jeżeli możesz podrzuć mi na priv jakiś kontakt do siebie. Mam jeszcze wiele pytań do konkretnych sytuacji a nie chce abysmy klepali w klawiaturę. Wolę porozmawiać krótko i rzeczowo przez tel. w wolnej chwili. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 13 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 (edytowane) Jest jeszcze aspekt. Lit możesz zostawić niedoładowany i praktycznie nic mu się nie dzieje. Możesz go zjechać całkowicie i też nic nie będzie. Kwas tak naprawdę najlepiej doładowywać najczęściej jak się da. Inaczej reaguje zasiarczeniem, co powoduje zauważalny spadek pojemności i ilości cykli. Ja sobie chwalę, że nie muszę tego pilnować - jak widzę spadek napięcia, to ostatnio 1,5h ładowania spawarką 40A i jest jak nowe (mam 90Ah) . Akurat, żeby wyskoczyć na obiad. Takie akcje przy kwasie nie przejdą. Edytowane 13 Czerwca 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Ok. A sytuacje tego typu. Krótkie pływanie i aku/ładowarka zawsze podpięte pod napięciem. Czyli Lit nie jest rozładowywany do końca, jest może rozładowany w 10% (lub mniej) i po zakończeniu pływania zawsze jest podpinany do ładowania na keji. Nie ma więc pełnego cyklu rozładowania i ładowania. Jak to wpłynie na żywotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 To będzie działał wiecznie w takim układzie, mniejsze rozładowanie % = większą żywotność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) Ok. A sytuacje tego typu. Krótkie pływanie i aku/ładowarka zawsze podpięte pod napięciem. Czyli Lit nie jest rozładowywany do końca, jest może rozładowany w 10% (lub mniej) i po zakończeniu pływania zawsze jest podpinany do ładowania na keji. Nie ma więc pełnego cyklu rozładowania i ładowania. Jak to wpłynie na żywotność?Im mniejsza głębokość cyklu, tym większa żywotność. Ale trzeba pamiętać, że lit nie lubi być przechowywany zbyt długo w stanie pełnego naładowania. Więc jeżeli ktoś pływa raz na miesiąc, to nie jest za dobrze. Tym bardziej, że można go błyskawicznie doładować bez szkody dla aku a poziom naładowania łatwo monitorować w BMS. Przy kwasie jest zalecany prąc C10, C3 to już chyba absolutna granica i odbija się na żywotności. Przy licie można i C1, o ile znajdziesz odpowiednio wydajne źródło i instalacja/bms wytrzymają. Nie musisz ładować do pełna po pływaniu i trzymać aku dobite na 100%, wręcz nie jest to zalecane. Wystarczy 1-2h mocny strzał. Edytowane 14 Czerwca 2022 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Psulek. Przypływasz, stawiasz łódź na keji, zapinasz wtyczkę i jedziesz do domu. Nie będę się bawić w czekanie, rozpinanie i inne pierdoly. Nie ma czasu na to. Jezeli takie warunki ma lit to dupa blada. Plywanie bardzo rzadko. Więcej łajba stoi niż pływa przez cały rok. Trochę więcej w sezonie (maj-grudzień). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Psulek. Przypływasz, stawiasz łódź na keji, zapinasz wtyczkę i jedziesz do domu. Nie będę się bawić w czekanie, rozpinanie i inne pierdoly. Nie ma czasu na to. Jezeli takie warunki ma lit to dupa blada. Plywanie bardzo rzadko. Więcej łajba stoi niż pływa przez cały rok. Trochę więcej w sezonie (maj-grudzień).Ale to nie za warunki konieczne żeby dobrze działał a zalecane żeby wydłużyć jego żywot który i tak będzie x iles tam większy niż najlepszego kwasu czy żelu. Nie ma się nad czym zastanawiać lit jest lepszy w każdym aspekcie poza ceną rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zależy jak patrzeć na cenę. Jeśli weźmiesz pod uwagę porządne kwasy typu panasonic. Europower itp. Okaże się że ich cena jest porównywalna z litem. Ilosc cykli dla.wedkarza.nie ma praktycznie żadnego znaczenia, czas zycia przewidziany jest max 10lat , więc należy się spodziewać 6-8 . Najstarszy pakiet mam 4 letni, ubytek pojemnosci rzędu 2/3 %. Lit przy dłuższym przechowywaniu nie powinien być naladowany.na full (powyżej 3 miesiecy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 (edytowane) Czyli lepiej zostawiać naładowany do jakiej mniej więcej pojemności? A zima,niskie temp.? Czy wyjmować na zimę aku z łajby i do domu z nim?Ładowanie litu możliwe z solarów? Np. podczas "podróży"-wędkowania. Są jakieś dostępne które bezpiecznie działają w takim układzie? "Ilość cykli dla. wędkarza.nie ma praktycznie żadnego znaczenia, czas życia przewidziany jest max 10lat , więc należy się spodziewać 6-8 . Najstarszy pakiet mam 4 letni, ubytek pojemności rzędu 2/3 %." Max 10 lat to żywotność dla litu?___________ Edytowane 14 Czerwca 2022 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Ciut niev w temacie, ale szkoda wątek zakładać, czy używacie lodówki samochodowej na łodzi? Teoretycznie pobiera 45W, ile wciągnie baterii powiedzmy przez 8 godzin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 45/12=.... Chyba niecałe 4A. To razy 8 i wychodzi niecałe 32Ah 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 15 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2022 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 To pesymisrtycznoe, jakby chodziła cały czas. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gofer2005 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 To pesymisrtycznoe, jakby chodziła cały czas. Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaCałe szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Bartek85 Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Odkopię temat. Mam pytanie do posiadaczy silnika Minn Kota Ednura 40 z maximizerem: ile Amperów chwilowo pobiera silnik przy rozruchu? Lekka łódka, pływam sam. Jakiego są to rzędu wielkości? W specyfikacji silnika znalazłem max 36A, te prądy rozruchowe są tego rzędu czy wyższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 trout master Opublikowano 23 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2023 Skoro tak pisze w specyfikacji to chyba tak jest. Żeby przekonać się na 100% to trzeba by zmierzyć na kablach amperomierzem cęgowym w danej chwili. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
godski
Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.
Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.
Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W.
Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)
Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V
Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.
Edytowane przez godskiOdnośnik do komentarza
Top użytkownicy dla tego pytania
13
12
8
7
Popularne dni
13 Cze
14
11 Lis
9
20 Lis
9
14 Cze
7
Top użytkownicy dla tego pytania
godski 13 odpowiedzi
trout master 12 odpowiedzi
crizz100 8 odpowiedzi
siarq 7 odpowiedzi
Popularne dni
13 Cze 2022
14 odpowiedzi
11 Lis 2014
9 odpowiedzi
20 Lis 2014
9 odpowiedzi
14 Cze 2022
7 odpowiedzi
Popularne posty
godski
Nie mam amperomierza, ale za to test jest powtarzalny. Przetwornica 1000 W z pełnym sinusem + żarówa 100 W. Test 2h . Ładowanie EST 516 z róznym ustawieniem przełącznika napięć i Tato 15A z różnymi p
crizz100
Przejezyczenie:) oczywiscie rownolegle do akumulatora aby moc obciazenia byla wieksza. Myslalem o polaczeniu do samochodu i stad ta pomylka. Trzeba wsadzic aku do samochodu i mierzyc, tylko nie do di
godski
Podłączyłem 3 żarówki samochodowe 55W i testuję moje stadko akumulatorów już z tydzień. 2 godziny testu i sprawdzenie napięcia pod obciążeniem na końcu.
93 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi