Skocz do zawartości
  • 0

Ile wat pobiera silnik elektryczny podczas pracy?

godski

Pytanie

Zna ktoś może odpowiedź na powyższe pytanie? Chodzi mi konkretnie o model Traxis 55 z maksymizerem. Na full i połowa predkości.

Mam kilka akumulatorów i musze przed wyprawą je przetestować. Podłączę przetwornicę , watomierz i odbiornik prądu o konkretnej mocy.

Przed chwilą robiłem testy z podłączoną żarówką 300W. 

Mały AGM 70AH i duzy Trojan 115AH. Roczne, świeżo naładowane (ponad 13 volt.)

Po 10 minutach testu napięcie pod obciążeniem to 11,9 V. Po 20 minutach odpoczynku na małym 12,6 Volta a na duzym 12,8V

Tylko ciekawe ile musze dorzucić watów do tych 300-tu aby uwzględnić w tym wszystkim przetwornicę pełen sinus o mocy nominalnej 1000W.

Edytowane przez godski

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok. Czyli w litowych chodzi bardziej o dłuższa żywotność aku bo są do takich obciążeń przystosowane niż o długość oddawania zapasu energii w stosunku do kwasów. Niewiele się to zmienia czyli można przyjąć że na 200Ah pociągnie tyle samo co na AGM.

Dzięki za pomoc.

Pzdr.

• 0

Żywotność oraz prad obciazenia. Im większe prady tym większa przewaga. Kwasy zazwyczaj maja prad rozladowania dla c20 podawny i przy tym parametrze ich żywotność I pojemnosc jest optymalna. Jeśli zaczniesz katować kwasa C2 - czyli Rozładowanie w ciągu 2h a jest on przewidziany na c20 - 20h , tym samym niszczysz go. Lit ma w standarcie zazwyczaj c1 , więc prady rzędu 50A dla.pojemnosci 100ah nierobia szkód. Przy litowych jesteś w stanie.okreslic co.zostalo- na ile.starczy jeszcze energii, przy kwasach jest to bardziej zawiłe i trudne

• 0

Jest jeszcze aspekt. Lit możesz zostawić niedoładowany i praktycznie nic mu się nie dzieje.  Możesz go zjechać całkowicie i też nic nie będzie. Kwas tak naprawdę najlepiej doładowywać najczęściej jak się da. Inaczej reaguje zasiarczeniem, co powoduje zauważalny spadek pojemności i ilości cykli. Ja sobie chwalę, że nie muszę tego pilnować - jak widzę spadek napięcia, to ostatnio 1,5h ładowania spawarką 40A i jest jak nowe (mam 90Ah) :). Akurat, żeby wyskoczyć na obiad. Takie akcje przy kwasie nie przejdą.

Edytowane przez psulek

• 0

Ok. A sytuacje tego typu. Krótkie pływanie i aku/ładowarka zawsze podpięte pod napięciem. Czyli Lit nie jest rozładowywany do końca, jest może rozładowany w 10% (lub mniej) i po zakończeniu pływania zawsze jest podpinany do ładowania na keji. Nie ma więc pełnego cyklu rozładowania i ładowania. Jak to wpłynie na żywotność?

• 0

Ok. A sytuacje tego typu. Krótkie pływanie i aku/ładowarka zawsze podpięte pod napięciem. Czyli Lit nie jest rozładowywany do końca, jest może rozładowany w 10% (lub mniej) i po zakończeniu pływania zawsze jest podpinany do ładowania na keji. Nie ma więc pełnego cyklu rozładowania i ładowania. Jak to wpłynie na żywotność?

Im mniejsza głębokość cyklu, tym większa żywotność. Ale trzeba pamiętać, że lit nie lubi być przechowywany zbyt długo w stanie pełnego naładowania. Więc jeżeli ktoś pływa raz na miesiąc, to nie jest za dobrze. Tym bardziej, że można go błyskawicznie doładować bez szkody dla aku a poziom naładowania łatwo monitorować w BMS.  Przy kwasie jest zalecany prąc C10, C3 to już chyba absolutna granica i odbija się na żywotności. Przy licie można i C1, o ile znajdziesz odpowiednio wydajne źródło i instalacja/bms wytrzymają. Nie musisz ładować do pełna po pływaniu i trzymać aku dobite na 100%, wręcz nie jest to zalecane. Wystarczy 1-2h mocny strzał.

Edytowane przez psulek

• 0

Psulek.

Przypływasz, stawiasz łódź na keji, zapinasz wtyczkę i jedziesz do domu. Nie będę się bawić w czekanie, rozpinanie i inne pierdoly. Nie ma czasu na to.

Jezeli takie warunki ma lit to dupa blada. Plywanie bardzo rzadko. Więcej łajba stoi niż pływa przez cały rok. Trochę więcej w sezonie (maj-grudzień).

• 0

Psulek.

Przypływasz, stawiasz łódź na keji, zapinasz wtyczkę i jedziesz do domu. Nie będę się bawić w czekanie, rozpinanie i inne pierdoly. Nie ma czasu na to.

Jezeli takie warunki ma lit to dupa blada. Plywanie bardzo rzadko. Więcej łajba stoi niż pływa przez cały rok. Trochę więcej w sezonie (maj-grudzień).

Ale to nie za warunki konieczne żeby dobrze działał a zalecane żeby wydłużyć jego żywot który i tak będzie x iles tam większy niż najlepszego kwasu czy żelu. Nie ma się nad czym zastanawiać lit jest lepszy w każdym aspekcie poza ceną rzecz jasna

• 0

Zależy jak patrzeć na cenę. Jeśli weźmiesz pod uwagę porządne kwasy typu panasonic. Europower itp. Okaże się że ich cena jest porównywalna z litem. Ilosc cykli dla.wedkarza.nie ma praktycznie żadnego znaczenia, czas zycia przewidziany jest max 10lat , więc należy się spodziewać 6-8 . Najstarszy pakiet mam 4 letni, ubytek pojemnosci rzędu 2/3 %. Lit przy dłuższym przechowywaniu nie powinien być naladowany.na full (powyżej 3 miesiecy)

• 0

Czyli lepiej zostawiać naładowany do jakiej mniej więcej pojemności? A zima,niskie temp.? Czy wyjmować na zimę aku z łajby i do domu z nim?

Ładowanie litu możliwe z solarów? Np. podczas "podróży"-wędkowania. Są jakieś dostępne które bezpiecznie działają w takim układzie?

"Ilość cykli dla. wędkarza.nie ma praktycznie żadnego znaczenia, czas życia przewidziany jest max 10lat , więc należy się spodziewać 6-8 . Najstarszy pakiet mam 4 letni, ubytek pojemności rzędu 2/3 %."

Max 10 lat to żywotność dla litu?

Edytowane przez trout master

• 0

Odkopię temat. Mam pytanie do posiadaczy silnika Minn Kota Ednura 40 z maximizerem: ile Amperów chwilowo pobiera silnik przy rozruchu? Lekka łódka, pływam sam. Jakiego są to rzędu wielkości? W specyfikacji silnika znalazłem max 36A, te prądy rozruchowe są tego rzędu czy wyższe?