Skocz do zawartości

Główki Jigowe

kamildarbanski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy Wędkarze......

Sprawa ma sie nastepujaco bardzo mi potrzeba sprawdzonej porady odnosnie Główek jigowych... A mianowicie potrzeba czegos mocnego i ostrego ale najwazniejsze dla mnie jest to aby mialy POWIEKSZONY łuk kolankowy niz standardowe haki... potrzeba mi rozmiary 3/0-4/0-5/0 prosze o jakies podpowiedzi..

Zobacz sobie haki, Provocator. Ja używam i jestem zadowolony, nie słyszałem też żeby ktoś na nie narzekał. Na pewno do rozmiaru 4/0 jest wersja z poszerzonym łukiem czy wyżej to nie wiem. Haki mają dosyć gruby drut wiem że niektórym to przeszkadza, mi nie. Wcześniej używałem Mustadów ale od kiedy spróbowałem tych to już innych nie chce, dla mnie są wystarczające. Do tej pory nie udało mi się żadnego rozgiąć na zaczepie co przy mustadach i gamakach się zdarzało. No i cenowo wypadają lepiej.

Do tej pory nie udało mi się żadnego rozgiąć na zaczepie co przy mustadach i gamakach się zdarzało. No i cenowo wypadają lepiej.

Wychodzi na to że na każdym poważniejszym zaczepie traciłeś przynętę :)

Jedni wolą żeby hak się odgiął i można odzyskać przynętę,

a inni chcą, żeby hak się nie odginał i często tracą przynęty na poważniejszym zaczepie.

Edytowane przez mariuszwf
  • Like 1

No jeżeli nie udało się odstrzelić a zaczep okazał się mocniejszy od plecionki to tak właśnie było :P  co kto woli wybór na rynku jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie, pisałeś że szukasz mocnych haków, te moim zdaniem są warte spróbowanie, czy Ci podpasują to już inna sprawa  ;)

Edytowane przez MichałM

http://provocator.com.pl/about/g-wki-jigowe/

Te o które mi chodziło są oznaczone jako "Jig Pike". Tam gdzie ja kupuje były chyba do rozmiaru 4/0 nie wiem czy są większe. Co do ostrości zastrzeżeń nie mam, jak trafisz w kamień to każdą stępisz. Najlepiej samemu spróbować. Mnie przekonuje do nich jeszcze jedna rzecz, napis na opakowaniu, kraj pochodzenia: Polska  :)

Edytowane przez MichałM

Eagle Claw, konkretnie tego typu :

http://www.fishmania.sklep.pl/66-glowki-ec-platinium-black

Łuk kolankowy znacznie większy niż w Gamakatsu na przykład. Haki ostre i bardzo mocne.

Matzuo też używam, z tym że to haki o małej wytrzymałości, co może być dużą zaletą ale w pewnych sytuacjach dyskwalifikuje.

Wychodzi na to że na każdym poważniejszym zaczepie traciłeś przynętę :)

Jedni wolą żeby hak się odgiął i można odzyskać przynętę,

a inni chcą, żeby hak się nie odginał i często tracą przynęty na poważniejszym zaczepie.

Lepiej tracic na kazdym powazniejszym zaczepie przynete niz kazda powazniejsza rybe na glowkach, ktore sie rozginaja.

Osobiscie polecam Eagle Claw Plationum Black. Mocne o dosyc szerokim luku kolankowym. Na tych hakach odlewa glowki kolega z forum. Mozesz sie do niego zglosic. Dodatkowo bardzo dobra cena.

Także haki Musaga mają trochę szerszy łuk kolankowy...  mocne i nie grube, co ja akurat preferuję, strat niestety sporo... :/ 

Z plusów, to opisana gramatura każdej główki... z minusów to z tego co zauważyłem ta sama gramatura Gamiaków ma ciut mniejszą główkę, stosowana jest pewnie jakaś mieszanka z ołowiem... co powoduje jej wzrost objętości. Odpowiada mi za to kolor tej mieszanki, matowy grafit, nie "świeci" tak, co dla niektórych dla odmiany może być negatywem  ;)

tak te eagle claw od robertad ,model platinium blac super haki w naprawde super cenie mocne i bardzo ostre ogolnie daja rade,te 570 hv tez daja chociarz sa rozmiarowwo ciut mniejsze niz standardowy hak powiedzmy 4.0,natomiast matzuo ja osobiscie nie znam bardziej ostrych i chwytnych hakow gamakatsu ,owner sie chowa jesli chodzi o ostrosc   ale przy ciezkim lowieniu srednio zdaja egzamin,jak liczy sie skutecznosc zaciecia i ryba nie wejdzie w zaden zaczep to matzuo jest bardzo ok,natomiast jesli trzeba zatrzymac pare kilo miesa uciekajacego w zawad to raczej na matzuo to sie nie uda