Skocz do zawartości

Przenoszenie drgań z blanku na rękojeść

pablo208

Rekomendowane odpowiedzi

Tak chodzi o ten uchwyt jak na focie.

A cytat spod jakiejsc wedki Shimano z tym uchwytem. Wiec nie analizowalem po swojemu ;)

A jak juz chcesz sie bawic analizowanie slownictwa to Lock w niektorych wyrazeniach moze znaczyc to samo co Catch :D

Lock zdecydowanie nie ma nic wspolnego ze slowem Block ;)

Nie jestem lingwistą, a angielski nie jest moim językiem, ale wystarczy słownik, żeby stwierdzić, że ma i to bardzo dużo :)

Lock zdecydowanie nie ma nic wspolnego ze slowem Block ;)

Aż mnie to zaciekawiło i jednak jest inaczej jak piszesz - https://translate.google.pl/#en/pl/LOCK

czasownik: zablokować
lock, block, jam

Edytowane przez Żbiku

Definitions of lock
verb
fasten or secure (something) with a lock.
"she closed and locked her desk"
synonyms: boltfastenbarsecuresealpadlocklatchchain
make or become rigidly fixed or immovable.
"he locked his hands behind her neck"
synonyms: joininterlockintertwinelinkmeshengageuniteconnectyokematecouple;become stuckstickjambecome/make immovablebecome/make rigid

noun
a mechanism for keeping a door, lid, etc., fastened, typically operated only by a key of a particular form.
"the key turned firmly in the lock"
synonyms: boltcatchfastenerclaspbarhasplatch

See also
Locklock uplock outcaps locklock inlock onlock awaysteering locklock downlock washerdead-lock

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I ciagle nie widze Block? Sory ale nie opieram sie na polskim tlumaczeniu :D

Definicje Lock wedlug slownika Cambridge, no chyba ze w Polsce wiedza lepiej? ;)

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/british/lock

I jeszcze raz, jesli ktos nie zauwazyl, to jest wytlumaczenie producenta co do Vibralock, wydaje mi sie ze wystarczajace :)

Vibralock which is a cigar shaped fore-grip that directly evolves into the blank, enabling the angler to keep better contact with lures or weights at the other end.

Dyna-Balance inbuilt balancing system ensures vibration will also be kept to a minimum. 

Niespecjalnie lezy mi na sercu opinia o wedkach, o ktorych tu dyskutujecie (na poziomie lingwistyki stosowanej).

Ale czy myslicie, ze teksty z katalogow pisane po angielsku maja wieksza zawartosc wartosciowych tresci niz te pisane po polsku i stanowiace obiekt szydery i kpin ? 

Panowie , ale ja tylko chciałem uzyskać informację, jak zamontować rękojeść ew jaka ma być to rekojeść ,aby drgania były jak najmocniej wyczuwalne w ręku  :) 

:) Tylko o to prosiłem  :) A tu już 5 stron i ja dalej nie wiem  :) 

Miłego wieczoru  :)

• Like 1

Panowie , ale ja tylko chciałem uzyskać informację, jak zamontować rękojeść ew jaka ma być to rekojeść ,aby drgania były jak najmocniej wyczuwalne w ręku   :)

:) Tylko o to prosiłem   :) A tu już 5 stron i ja dalej nie wiem   :) 

Miłego wieczoru   :)

Jak najkrótszy foregrip, arbor grafitowy, uchwyt SK2 ;) Choć i tak najważniejsze jak drgania przenosi sam blank, bo przy niektórych, choćbyś za sam goły blank trzymał, to nic nie wyczujesz ;)

Edytowane przez Żbiku

Jak najkrótszy foregrip, arbor grafitowy, uchwyt SK2 ;) Choć i tak najważniejsze jak drgania przenosi sam blank, bo przy niektórych, choćbyś za sam goły blank trzymał, to nic nie wyczujesz ;)

Witam,

A te przenoszenie drgan z SK2 to jakos sprawdzone czy tylko tak bo mowia, mi gdzies indziej mowili o kiepskim przenoszeniu przez ten uchwyt. Krotki foregrip to tez nie tak koniecznie bo moze byc nakrecany, wtedy jego dlugosc i rozmiar nie ma znaczenia na 100%. 

Alps robi jak na razie uchwyty castingowe z torayowego grafitu, wedle opini zza oceanu sa bardzo czule ale kosztuja ponad 60 papierow.

Bujo

Witam,

A te przenoszenie drgan z SK2 to jakos sprawdzone czy tylko tak bo mowia, mi gdzies indziej mowili o kiepskim przenoszeniu przez ten uchwyt. (...)

To jacyś źli ludzie tak mówili - to nie ludzie zapewne, a wilki.

Jak ktoś założy SK2, a potem trzyma za foregrip, albo wstawi insert z burla, to faktycznie, szału nie ma...

Ale przy wersji "blank exposed", kiedy palec - w moim przypadku środkowy - spoczywa bezpośrednio na blanku, chyba trudno się doszukać dziury (nomen omen) w całym :blink:

• Like 1

O, kolejny zimowy temat się rozwinął...

Jak chcecie mieć najlepsze przenoszenie drgań blanku, zalejcie sobie stopkę na blanku żywicą i będzie co prawda nie blank exposed, ale blank epoxyd... lub jak kto woli jednoskład pełny :)

A tak serio, dps, zwykły, z jak największą wolną (w granicach rozsądku rzecz jasna) przestrzenią pomiędzy arborami umieszczonymi w jego końcach - kiepskie pod kątem czułości są uchwyty osadzone np. na taśmie (odrobinę tylko lepiej wygląda to na arborach, z czego by nie były wykonane) gdzie dwa jej nawinięte zwoje w zasadzie wypełniają całą długość uchwytu - takie są moje odczucia, czysto subiektywne i dodam, że nie poparte badaniami naukowymi, co by zajadłym dwudziestopostowcom nie dawać kolejnej pożywki...  analogiczne spostrzeżenia w zasadzie tyczą się nps-a, choć ja już odszedłem od tych uchwytów, znakomitych swoją drogą...

I jeszcze mała uwaga, jeśli kijek nie ma foregripu, to ciężko mi podbijać, "opadingować", podszarpywać itd. - moja łapa się męczy i już - im cięższy kaliber kija i przynęty, tym bardziej brak fore mi przeszkadza  - pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale tak mam.

Pozdrawiam

Arek

• Like 5

To jacyś źli ludzie tak mówili - to nie ludzie zapewne, a wilki.

Jak ktoś założy SK2, a potem trzyma za foregrip, albo wstawi insert z burla, to faktycznie, szału nie ma...

Ale przy wersji "blank exposed", kiedy palec - w moim przypadku środkowy - spoczywa bezpośrednio na blanku, chyba trudno się doszukać dziury (nomen omen) w całym :blink:

Witam,

Tak czysto teoryzujac- jesli zaloze Fuji DPS w wersji skeleton, bez insertu, bez burla i bede trzymal palec bezposrednio na blanku to tez w takim wypadku zmieni sie czulosc na plus, tak by wynikalo.

Bujo

Witam,

Tak czysto teoryzujac- jesli zaloze Fuji DPS w wersji skeleton, bez insertu, bez burla i bede trzymal palec bezposrednio na blanku to tez w takim wypadku zmieni sie czulosc na plus, tak by wynikalo.

Bujo

zależy od dnia poprzedniego i częstotliwości drżenia rąk (delirium alkoholowe) , jak klina się nie zabije to żaden blank nie będzie czuły po dobrym weekendzie.

• Like 1

Przypuszczam, że tak. I że tak właśnie powstał SK2 :)

Żeby nie było, że tu odchodzi jakiś prozelityzm: mam pozytywne odczucia w związku z tym uchwytem i w jakichś tam wędkach, w których go zamontowano, dostrzegam sens jego zastosowania. Nikogo nie zamierzam nawracać ani nawet przekonywać. Dzielę się swoimi spostrzeżeniami, podobnie jak inni dzielą się poradami o trzymaniu za foregrip podczas prowadzenia przynęty i innymi ciekawostkami ze swojej praktyki nad wodą.

Edytowane przez chub norris

O, kolejny zimowy temat się rozwinął...

Jak chcecie mieć najlepsze przenoszenie drgań blanku, zalejcie sobie stopkę na blanku żywicą i będzie co prawda nie blank exposed, ale blank epoxyd... lub jak kto woli jednoskład pełny :)

A tak serio, dps, zwykły, z jak największą wolną (w granicach rozsądku rzecz jasna) przestrzenią pomiędzy arborami umieszczonymi w jego końcach - kiepskie pod kątem czułości są uchwyty osadzone np. na taśmie (odrobinę tylko lepiej wygląda to na arborach, z czego by nie były wykonane) gdzie dwa jej nawinięte zwoje w zasadzie wypełniają całą długość uchwytu - takie są moje odczucia, czysto subiektywne i dodam, że nie poparte badaniami naukowymi, co by zajadłym dwudziestopostowcom nie dawać kolejnej pożywki...  analogiczne spostrzeżenia w zasadzie tyczą się nps-a, choć ja już odszedłem od tych uchwytów, znakomitych swoją drogą...

I jeszcze mała uwaga, jeśli kijek nie ma foregripu, to ciężko mi podbijać, "opadingować", podszarpywać itd. - moja łapa się męczy i już - im cięższy kaliber kija i przynęty, tym bardziej brak fore mi przeszkadza  - pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale tak mam.

Pozdrawiam

Arek

I to jest cała filozofia dotycząca tematu.Popieram w całości co do słowa ;)

Uchwyt, uchwytem. To on jako ostatni przekazuje nam impuls do ręki. Po drodze mamy jeszcze przelotki i kolektorek. 
Według mnie, każdy element odpowiada za jakość transmisji. 
Przykładem jaki mnie spotkał była możliwość łowienia wędką na tym samym blanku, z tym samym kołowrotkiem ale inaczej ubranym. I tak, lepiej przenosiła drgania wędka ubrana w recoil-e i z vss ( seryjnie zbrojony legend extreme ) niż kij uzbrojony w sk2 i fuji sic-i. 
Nie jestem rodbuilderem i nie znam się na tym praktycznie wcale ale przypuszczam, że dużą rolę odgrywały tutaj właśnie przelotki, które btw to niby się od plecionki wycierają czy coś  ;)

Panowie ,

W koncu pojawily się konkrety :) Dziękuję Arku - najbardziej rzeczowa odpowiedz.(dzieki za cdka. Oskrobałem i naprawdę  wyszło kosiwo w dlugości 3,20-tak jak mowileś )

Milego wieczoru Panowie 

Ps. Tak wasnie założyłem uchwyt. DPS gunsmoke  czyli na 2 kawałkach arbora a między nimi przerwa... Na drugim blanku założe pelny arbor grafitowy i zobaczymy co będzie.

Dodam , że obydwa blanki z jednaj firmy :)

Edytowane przez pablo208

• 4 lata później...

Panowie ,

W koncu pojawily się konkrety :) Dziękuję Arku - najbardziej rzeczowa odpowiedz.(dzieki za cdka. Oskrobałem i naprawdę  wyszło kosiwo w dlugości 3,20-tak jak mowileś )

Milego wieczoru Panowie 

Ps. Tak wasnie założyłem uchwyt. DPS gunsmoke  czyli na 2 kawałkach arbora a między nimi przerwa... Na drugim blanku założe pelny arbor grafitowy i zobaczymy co będzie.

Dodam , że obydwa blanki z jednaj firmy :)

To już było dawno, ale może pamiętasz, czy była wyczuwalna różnica?

To już było dawno, ale może pamiętasz, czy była wyczuwalna różnica?

Było dawno,ale pamiętam. Różnicy nie uświadczyłem ....niby minęło 4 lata ,a ja nadal w tej kwestii głupi jestem .... przyzwyczaiłem się do skss golasa bez żadnego insertu ,ak łowię , i tak mi dobrze - kwestia przyzwyczajenia . Mam wrażenie ,że trzymając paluch na blanku czułośc mam na najwyższym poziomie. Wzmacnianie doznać czuciowych itp   :) uważam za kit jak wczesniej napisałem ... Czułość zależy moim zdaniem od blanku - w drugim stopniu od uchwytu ...