Skocz do zawartości

Jezioro Asnen

witek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.No właśnie nie Getno Gard.Nie lubię tłoku.Kawałek dalej domek na Sirkönäs na wyspie.Wybieramy się w lipcu 2015 a czy przełowiona,też tak słyszałem ale wolę się sam przekonać.Echo jest będę szukał aż znajdę :) Szukałem map w necie ale są w takiej roździelczości,że nic nie widać(karta över åsnenområdet)

Wszystko zależy od tego co chcesz łowić :) Z sandaczy zostały same pi*dzielce, bo multikulti wyprawy dosyć szybko wycięły te wspaniałe ryby... Co do szczupaków, nad Asnen jest zakorzeniona (przynajmniej w okolicy Urshult) tradycja przybijania głów ponadmetrowych ryb do drzewa, efekty są widoczne nad wodą, gdzie przkroczenie 70cm graniczy z cudem. Jeśli mowa o djupkarcie aka mapie batymetrycznej, powinieneś znaleźć taką w aplikacji Eniro pa sjon (chociaż wielkiego urozmaicenia nie ma, średnia głebokość to 1,5-2m, głęboczki z ostrymi stokami policzysz na palcach jednej ręki) :)

• Like 1

• 5 lat później...

Odkopuje temat, czy ktoś odwiedzał to malownicze jezioro w ostatnich 2-3 latach. Potrzebuje informacje czy warto tam tarabanić swoje 4litery.

W necie same nieprzychylne opinie, jeżeli ktoś był w ostatnim czasie to proszę podzielenie się swoją opinią, planuje wyjazd w północną część jeziora w 2tygodniu czerwca.

• 4 lata później...

Dobry wieczór. W maju 2025 chcemy ekipa 4 osoby wybrać się do Szwecji na grube zębacze. Wyjazd organizujemy sami, bez żadnych organizatorów wypraw marzeń itd. Zaciekawiło Mnie jezioro Asnen. Może ktoś podać jakieś świeże opinie? Pozdrawiam

Dobry wieczór. W maju 2025 chcemy ekipa 4 osoby wybrać się do Szwecji na grube zębacze. Wyjazd organizujemy sami, bez żadnych organizatorów wypraw marzeń itd. Zaciekawiło Mnie jezioro Asnen. Może ktoś podać jakieś świeże opinie? Pozdrawiam

Podobno znacznie lepsza jest wschodnia, czyli większa, częśc tego jeziora, tak mówili koledzy z którymi tam jeżdżę,. Byłem tam kilka razy, ale łowiłem tylko na zachodniej. Jak dla mnie jest to fantastyczne jezioro, ale baaaardzo mocno wyrybiane przez niemców i naszych rodaków, chociaż widziałem też 2 brzuchatych, ale przemiłych czechów, którzy, jak brały ryby, kilka razy wypływali po kolejne komplety (są limity dot. zabierania szupaków i sandaczy), czasami zdarzają się kontrole na wodzie, tylko że sprawdzane są chyba tylko zezwolenia, przynajmniej u nas tak było. Trzeba uważać na skały podwodne, niekóre bardzo wredne.Uważam, że ze szczupakiem na części zachodniej jest tak sobie, ale kilka razy miałem sytuacje, że szczupadk atakował holowanego okonia, a jest masa ładnego okonia. My nastawiamy się właśnie na okonie i sandałki. Jest mnóstwo miejscówek gdzie okonie bytują i jak się trafi, to jest eldorado, najczęsciej na płytkiej wodzie, tak 2-3 m, przy kamieniach, których tam jest ogromna ilość. 

Dodaję jeszcze, że gdyby nie okonie, to większość dni byłaby na zero. Tak że osobom lubiącym łowić dużo i dużych szczupaków,czy sandaczy nie poleciłbym tego jeziora. My jeździmy tam na ryby, a nie po ryby,, tak bardziej towarzysko, mamy zgraną paczkę.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mariusz1000

Mariusz1000, a jeżeli to nie tajemnica to które jezioro byś polecił? Max 500 km od Karlskrony.

Na to, na które jobecnie jeździmy specjalnie na szczupaki mam podpisany cyrograf, ale dobrych kilka lat przed epidemią byłem, 2 razy, w maju, nad jeziorem Boren koło Motali. Ogromne przestrzenie wody głębokiej na 4-6 m z łąkami zielska na dnie. Wyniki były bardzo dobre i ilościowo i wielkościowo, a do tego trzeba bylo mieć wyjątkowowego pecha, żeby zawadzić o kamień. Była baza Boren24 (łobskurny domek i niezłe łódki z dobrymi silnikami), ale właściciel podobno opuścił ten padół i chyba nie ma już tej bazy. Jak jest teraz nie wiem.

Do tego do dzisiaj pamiętam te emocje jak mocniej zawiało.

Edytowane przez Mariusz1000

Wypowiadanie się o jeziorze przez pryzmat tego że ktoś dobrze połowił lub nie łowiąc tam przez tydzień raz w roku chyba nie ma sensu. Np. nad Boren byłem dwa razy. Pierwszy wyjazd grupa 10 osob i przez tydzień łącznie dwa szczupaki w okolicach metra, a drugi wyjazd we dwóch i kilkanaście 100-115. Oba wyjazdy w maju.

Jezioro fajne ale wymagające, nie każdy tam łowi. Przy odrobinie czasu poświęconego na poszukanie na kanapie palcem po mapie batymetrycznej miejscówek można połowić. Mieliśmy tam różne przypadki od eldorado do kilkudniowego totalnego bezrybia. Ale finalnie zawsze coś polowaliśmy. Szczupak jest i to duży, w tym roku miałem kilka sztuk jako przyłów przy sandaczowaniu, tylko łowiłem na gumy 6,5 cala. Warto się przemieszczać i szukać jak nie bierze. Do tego kombinować z wielkością, kolorem i ciężarem główek. Czasami wola pomarańcze, czasami brązy, czasami 14g a czasami reagują od 18-20g. Uwaga na kamienie, można przyładować bo z 8m robi się 0,2m.