Skocz do zawartości

Spro Gold Arc 10400 vs Spro Grand Arc 840

kleniu25

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

i chciałbym prosić o opinię użytkowników którzy posiadają któryś z w/w kołowrotków.

Osobiście jestem zainteresowany tylko tymi dwoma rozmiarami i MODELAMI.

Proszę o nieproponowanie: slammera, zaubera i red arca i mówić o tanich używkach. Tylko te dwa modele wchodzą w rachubę,

Dodam, że przeszukałem już forum i byly podobne tematy, ale do ambitnych osób które mnie tam zaraz odeślą: "ktoś zapytał o opinię, 1post-szukaj na forum, 2:weż którys z wymienionych powyżej, a kolejne to dyskusje o wszystkim ale nie o temacie"

Panowie, szanujmy sie wzajemnie i piszmy na temat.

Więc prosze krótko, jak ktoś używa któregokolwiek rozmiaru ale z tych modeli, niech się wypowie.

Dziękuje za uszanowanie porządku tematu i wypowiadanie się tylko i wyłacznie na temat.

• Like 1

witam WŁAŚNIE na temat tych kołowrotków masz na tym forum tylko musisz choć zdanie wpisać w wyszukiwarce od niechcenia lub lenistwa...

Polecam zajrzec samemu. Ja juz to zrobilem i jest tak jak napisalem, mopderatorzy i admini nic nie robia, a dyskusja jest o wszystkim tylko nie o temacie. Tutaj zaraz bedzie tak samo. Ty jestes 1! Prosilem krotko i na temat bo forum juz przejrzalem. Nie wierzysz? popatrz sam, jedno czy dwa slowa moze jest, ale opinii zadnych. Chyba ze nie zrozumiales o co mi chodzi . Ja nie pytalem o 3wymienione w poscie  tylko o 2 w temacie.

Prosze na temat. Czyste opinie.

• Like 3

Dzięki "tom3".

Ja również kręciłem jednym i drugim na sucho. Obydwa bardzo fajne, a Gold kręci lepiej niż shimano za 2tys. Zanim ktoś się uniesie, niech najpierw sam pokręci to się przekona. Ale to tylko moje własne odczucia na sucho, a ja bardziej szukam opinii kogoś kto testował je troche nad wodą. Może jednak znajdzie się tu jakiś użytkownik w/w Arców.

Dzięki "tom3".

Ja również kręciłem jednym i drugim na sucho. Obydwa bardzo fajne, a Gold kręci lepiej niż shimano za 2tys. Zanim ktoś się uniesie, niech najpierw sam pokręci to się przekona. Ale to tylko moje własne odczucia na sucho, a ja bardziej szukam opinii kogoś kto testował je troche nad wodą. Może jednak znajdzie się tu jakiś użytkownik w/w Arców.

Tylko na ile ta praca ,,jak shimano za 2tys" utrzyma się w trakcie użytkowania, zwłaszcza z naprawdę częstym i ciężkimi przynętami.

Hmmmm... Jest pewien portal, nie ukrywam, że chyba mój ulubiony, gdzie nader często są używane porównania, że cośtam-cośtam jest równie dobre, a często nawet lepsze niż "bliżej nieokreślone coś" za duuuużo większe pieniądze... Przeważnie życie bardzo szybciutko koryguje takie radykalne opinie tam wyrażane i okazuje się, że można je sobie o kant tyłka potłuc...

• Like 4

"zorro" nie za bardzo rozumioem Twoje zdanie. "blizej nieokreslone cos", hmm... chodziło Ci o wymienione przeze mnie młynki?? ja przynajmniej nimi kręciłem i dla porównania również drogim shimano i mam swoje zdanie. Jeżeli uważasz że one nie wytrzymają, masz prawo do swojego zdania. Ale na litośc, nie wszyscy łowia daiwami czy shimaniakami za gruba kase, a co któryś temat tutaj to problem z nimi. Kazdy ma swoje zdanie, ale to forum to już się robi śmietnik dla snobów, gdzie ktoś juz nawet normalnie nie może zapytac o dobry sprzet, ale nie daiwe shimano czy cos z pracowni. Ta atmosfera na forum robi sie chora.

Zanim  naskoczy na mnie tłum forumowych naganiaczy to przejrzyjcie forum, jak ktoś nie pisze o drogich rzeczach to jest jechany i krytykowany. Dla mnie to żenada i chyba faktycznie, wole nie uczestniczyc w takim forum.

Krece młynkami za 200, 400 i 600zl i wytrzymuja kilka sezonów, dzialaja jak nowe i nie spuszczam sie o ich mega wyzszosci nad innymi. Kazdego stac na rozne zabawki, ale nie robmy wody z mózgu. Ze kolowrotek to tylko mega drogi a kij tylko z pracowni, bo sie ryby nie zlowi. Potem ze kolowrotek ma 250gr to mu reka odpadnie po kilku godz. Co to za pokolenie i za ludzie??

Mozecie mnie zbanowac i dalej bawic sie w gronie kilku ludzi gloszacych o wyzszosci jednych nad innymi- dla mnie i wielu to jeden wielki i glupi zart. Głóownie lowie na pomorskich rzekach i w morzu, czyli miejscach skad jestem i widze na co ludzie lowia i czym.

Nie sa to mega wynalazki a efekty maja.

WYDAJE MI SIE , ZE POWOLI NIEKTORZY ZATRACAJA SIE W TYCH PRZECHWALANKACH I ZAPOMINAJA O CO W TEJ NASZEJ PIEKNEJ PASJI TAK NAPRAWDE CHODZI. DLA MNIE, ZNACZY WEDKARZA JUZ Z NAPRAWDE DLUGOLETNIM STAZEM I DOSWIADCZENIEM TO  JEST NAPRAWDE SMUTNE I PRZYKRE.

PS.nie chce mi sie juz nawet na tym forum pisac...

• Like 2

"zorro" nie za bardzo rozumioem Twoje zdanie. "blizej nieokreslone cos", hmm... chodziło Ci o wymienione przeze mnie młynki?? ja przynajmniej nimi kręciłem i dla porównania również drogim shimano i mam swoje zdanie. Jeżeli uważasz że one nie wytrzymają, masz prawo do swojego zdania. Ale na litośc, nie wszyscy łowia daiwami czy shimaniakami za gruba kase, a co któryś temat tutaj to problem z nimi. Kazdy ma swoje zdanie, ale to forum to już się robi śmietnik dla snobów, gdzie ktoś juz nawet normalnie nie może zapytac o dobry sprzet, ale nie daiwe shimano czy cos z pracowni. Ta atmosfera na forum robi sie chora.

Zanim  naskoczy na mnie tłum forumowych naganiaczy to przejrzyjcie forum, jak ktoś nie pisze o drogich rzeczach to jest jechany i krytykowany. Dla mnie to żenada i chyba faktycznie, wole nie uczestniczyc w takim forum.

Krece młynkami za 200, 400 i 600zl i wytrzymuja kilka sezonów, dzialaja jak nowe i nie spuszczam sie o ich mega wyzszosci nad innymi. Kazdego stac na rozne zabawki, ale nie robmy wody z mózgu. Ze kolowrotek to tylko mega drogi a kij tylko z pracowni, bo sie ryby nie zlowi. Potem ze kolowrotek ma 250gr to mu reka odpadnie po kilku godz. Co to za pokolenie i za ludzie??

Mozecie mnie zbanowac i dalej bawic sie w gronie kilku ludzi gloszacych o wyzszosci jednych nad innymi- dla mnie i wielu to jeden wielki i glupi zart. Głóownie lowie na pomorskich rzekach i w morzu, czyli miejscach skad jestem i widze na co ludzie lowia i czym.

WYDAJE MI SIE , ZE POWOLI NIEKTORZY ZATRACAJA SIE W TYCH PRZECHWALANKACH I ZAPOMINAJA O CO W TEJ NASZEJ PIEKNEJ PASJI TAK NAPRAWDE CHODZI. DLA MNIE, ZNACZY WEDKARZA JUZ Z NAPRAWDE DLUGOLETNIM STAZEM I DOSWIADCZENIEM TO  JEST NAPRAWDE SMUTNE I PRZYKRE.

Kleniu, masz sporo racji w tym co piszesz. Ale o czym tu dyskutować??? Praca na sucho to jedno, druga kwestia to jak długo pozostanie taka ,,fajna"???

@Kleniu25 Masz racje ze mozna lowic tanim sprzetem skuteczniej niz super drogim i wypasionym. Wielu swietnych wedkarzy, zwlaszcza tych ktorzy lowia prawie codziennie przez wiele godzin, uzywa sprzetu przyzwoitego, ale wcale nie z najwyzszej polki cenowej.

Jednak nadmierna irytacja, kapitaliki czyli forumowy wrzask, czy info ze nie chce Ci sie juz pisac na tym forum jest lekko nie na miejscu. Nie spedziles piszac sensowne posty kilku ostatnich lat, wiec nie ma sie co wkurzac na tych ktorzy sie w to forum angazuja nawet jesli nie zgadzasz sie z ich punktem widzenia. Masz inne zdanie, rady czy wskazowki to dziel sie nimi na forum i tyle.

Co do meritum... Sam uzywam od lat dwoch RedArcow i jestem z nich bardzo zadowolony, nie wiem jak jest z najnowsza produkcja ale na podstawie wlasnych doswiadczen kazdemu moge polecic te kolowrotki jako solidny sprzet. Co do preferencji, to jednak czesciej wybieram moja Stelle Shimano bo zwyczajnie bardziej ja lubie, jest lekka i przyjemnie pracuje, ma rowniez dokladniejszy hamulec. Koledzy lowiacy Zauberami leja mnie w polowach, mimo to Stelka jest lepsza i tyle. Kazdy ma prawo do wlasnego zdania. Jednak nie ma co zapominac ze to nie sprzet lowi. Dzis nie wydalbym kasy na kolejna Stelle, nie dlatego ze nie jest lepsza, bo jest lepsza, tylko z oszczednosci. Lepiej pojechac lowic tanszym sprzetem w miejscu z rybami niz pakowac kase w sprzet ktory duza rybe widzi kilka razy w roku.

• Like 1

Kleń 25 prawdę pisze,czytając wypowiedzi na różnych forach np.kołowrotka którego chcemy kupić to po jakimś czasie trudno podjąć decyzje.Te wypowiedzi robią wodę z mózgu.

Fakt, że robienie zakupów rybkowych na podstawie czytania różnych forów, to czasem mocno ryzykowne przedsięwzięcie...

Ale, to wcale nie dlatego, że są "jakieś kółka wzajemnej adoracji", że są "grupy snobów", i że wychwalają TYLKO "to i to"...

Prawdziwy śmietnik informacyjny, to się robi gdy na forach pojawiają się "opinie" typu:

- dla mnie ekstrabomba bo wyjąłem już trzy ryby w tym szczupaka 62cm, a kołowrotek nadal działa jak nowy...

- kręciłem nim. Fantazja...

- szwagier brata kolegi podobno ma i sobie chwali...

- kupiłem 2 miesiące temu i jestem do dziś zachwycony jego wyglądem...

Takie dogłębne analizy tworzą przeważnie chłopaki co to przeważnie swą wiedzę czerpią ad hoc z czytania innych "opinii"...

No i faktycznie może się zdarzyć, że takie miarodajności mogą nie wywołać entuzjazmu u "snobów" co to już trochę w życiu doświadczyli...

A tak na marginesie wyzywanie ludzi od snobów tylko dlatego, że wyżej cenią sobie Emblema za 400 złotych niż Red Arca czy tam Battle za 400 złotych, to trochę nieładnie chyba.. :rolleyes:  A jeśli chodzi o wartościowanie ludzi i ich spojrzenia na rybowe graty, na podstawie wartości ich sprzętu, to mogłeś se Pan zatrzymać tylko dla siebie...

• Like 2

Klenik myślę że nim coś napiszesz na gorąco, wyrazisz swoje mądre myśli, proponuję włożyć głowę do wiadra zimnej wody a będziesz miał herbatę za darmo :D .

Kleń 25 prawdę pisze,czytając wypowiedzi na różnych forach np.kołowrotka którego chcemy kupić to po jakimś czasie trudno podjąć decyzje.Te

wypowiedzi robią wodę z mózgu.

Bo prawda jest jak d***, każdy ma swoją.

PS. @kleniu25, nie strzelaj Waść fochów, to forum dla mężczyzn...

Edytowane przez Jano

Kleniu, bier Golda. Tym bardziej że kręci lepiej od każdego Shimaniaka. .

Pewny jesteś, że od każdego lepszy? Sam poleciłem koledze Golda, miałem go na warsztacie (smarowanie), przyzwoity kołowrotek jak za tą kasę, tylko pytanie czy będzie w stanie  np. wytrzymać tyle co powiedzmy czarny superX, o starych twinach i stelkach nie wspominając. Wtedy można powiedzieć, że lepszy od każdego shimaniaka :) .

P.s.

No chyba że kolega coś dobrego z rana powąchał :) .

Edytowane przez Jozi

No chyba że kolega coś dobrego z rana powąchał :) .

Rano jeszcze nie wąchałem, od wczoraj mnie trzyma. :)

Wracając do tematu: trochę rozumiem Klenia że się wściekł, bo prosił wyraźnie a skończyło się jak zwykle ( w czym zresztą mam swój skromniutki udział ). Z drugiej strony po kiego wyskakiwał z porównaniem do drogiego Shimanika? To zawsze rodzi złą krew, zwłaszcza wśród członków TWA. :)

Edytowane przez Fugazi
  • Like 1

Rano jeszcze nie wąchałem, od wczoraj mnie trzyma. :)

Wracając do tematu: trochę rozumiem Klenia że się wściekł, bo prosił wyraźnie a skończyło się jak zwykle ( w czym zresztą mam swój skromniutki udział ). Z drugiej strony po kiego wyskakiwał z porównaniem do drogiego Shimanika? To zawsze rodzi złą krew, zwłaszcza wśród członków TWA. :)

Jak widzisz miałem tego kręćka w ręce którym Kleniu jest zainteresowany, mimo tego nie odzywałem się nie posiadając kompletnej wiedzy w temacie.

Również nie powód głupio się odzywać, mógł poprosić Moderatora o wywalenie zbędnych postów i po sprawie, nie robiąc zadymy i miny obrażonego pudla na cały świat :D .

• Like 1

Dziekuje osobom które wypowiadaja sie w temacie, a nie obrzucaja nawzajem jakimis komentarzami. Tylko opinie o młynkach.

Co do mnie, to ta dyskusja tylko potwierdzila to, co naqpisalem. Zamiast pomoc lub normalnie powymieniac poglady zaczął sie burdel jak w innych tematach jakich tu wiele.

DLATEGO NIE DZIWCIE SIE, ZE LUDZIE ZAKLADAJA NOWE I PODPOBNE TEMATY, BO PRZEZ WASZE PSEUDO ROZMPOWY ODBIEGAJACE OD TTEMATÓW, NIE MOZNA CZESTO NIC NORMALNIE ODSZUKAC, bo temat ma kilka stron a w tym 2-3opinie na temat, reszta to śmieci, nad którymi nikt nie panuje.

Do mnie pretensje , że sie unioslem, a z calym szacunkiem, wiekszosc komentarzy to atak na moja osobe. Mam je w powazaniu, ale skoro tego nie widzicie nie moj problem. Zakonczmy ta dyskusje i rozmawiajmy i wymieniajmy doswiadczenia i poglady na temat Gold i Grand arców.

Dziekuje i prosze juz tylko na temat.

• Like 1

Mam dwa sezony Golda i narazie zlego slowa nie moge powiedziec bo dziala bezawaryjnie. Ale porownujac do Twin powera lub techniuma FA to mu jednak brakuje jesli chodzi o przyjemnosc krecenia

Czy mógłbyś coś wiecej powiedzieć. Do czego masz go podpiety, jaki rozmiar, i tak w ogole troche wiecej słow. Proszę, rozwiń temat, bo w końcu jest ktoś, ktto ma i używa. Z góry dzięki.