Skocz do zawartości

Muskie 2009

Archie

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W tej chwili moge tylko na sucho ogladac rewiry pstragowe . Ma to wielki plus bo potem jest mase opcji do wyboru . Najwiekszym plusem tej jesieni jest rejon ktory obecnie odwiedzamy bo sa Muskielungi i Szczupale w Wielkiej Rzece ...a po drodze kilka strumieni z Ksieciuniami :mellow: . Na drugi rok w zaleznosci od pogody i chumoru bedziemy wybierac z kim sie spotkac .

Rzeki ladne i sa i u nas. Przydalo by sie tylko, zeby wiecej w nich plywalo...poza woda.

Czekamy zatem na ciag dalszy...poczatek zajefajny....za 7 gorami, za 7 rzekami... :D

Nie zauwazylem jakos dotad(pewnie mi ekran nieco oczy nadpalil) Twojego motta...w oryginale bylo bardziej wymagajaco...

Gumo

No to jedziemy z ta basnia ...Zostawiamy obiecujaca Sniezynke i zawracamy samochod w kierunku Wielkiej Rzeki . Gdu dojezdrzamy z ulga zauwazamy tylko kilka samochodow . Z tych kilku to glownie sa wedkarze na lodziach . Oczywiscie betonowy murek okupuja zywczarze , jest ich trojka . My przebieramy sie w spiochy i schodzimy na plaze . Ja juz wczesniej poinformowalem Tadka ze zamierzam zejsc w dol rzeki i obadac jej brzeg . Tadek wiec rozgaszcza sie na plazy , rozstawia wedki i baksy . Tu bedzie wchodzil po pas do wody i rzucal . Tu juz wyciagnal dwa muskie a Jacek jednego ...to dobre miejsce . Ja schodze w dol za pierwszy zakret , przekraczam strumien ktory tu wpada i idac plaza rzucam w miejsca ktore mi sie podobaja . Po jeziorach i strumieniach przyszla kolej na Wielka Rzeke ...nigdy nie spningowalem w takich warunkach . Dla wielu z Was to chleb powszedni ..Odra , Wisla , Warta... i tam zdobywacie doswiadczenie . Ja owszem zaczynalem tu nad rzekami ale lowiac na grunt . Schodze wiec w dol brzegiem ktory jest plaza , robie zdiecia i obserwuje . Na srodku widac co jakis czas atak ryby . W baksie ktora niose tylko Slidery ledwo tam dolatuja . Na razie nie mam bran do czego sie ostatnio przyzwyczailem . Brzeg miejscami z plazy zamienia sie w skarpe , sa powalone drzewa i krzewy . Znajduje slady bytnosci naszych , butelki po Okocimiu i Lechu leza w gniezdzie pod krzakiem . Za chwile dostrzegam w wodzie zaczepiony sadzyk , Nie wchodzac zaczepiam go Sliderem i podcholowuje pod brzeg ...w srodku cale stado 15 cm rybek ...wszystkie wypuszczam ..sadzyk najprawdopodobniej komus z lodzi sie odczepil i znioslo go az tutaj . Przedzierajac sie przez nieliczne krzewy porastajace skarpe znajduje spinnerbait i za chwile wobler Rapali ...no juz jest pieknie ale mogla by jakas ryba wziasc . Ryby na srodku co jakis czas robia lomot . Zastanawiam sie co to moze byc ? . Gdy juz stwierdzilem ze wystarczajaco daleko zaszlem postanowilem pomalu wracac do Tadka . Sadze ze zrobilem tak z pol mili . Wracajac oczywiscie nadal ciepalem przynetami . Znalazlem sie w miejscu w ktorym na chwile slonce dobrze naswietlilo wode i ujrzalem kawal ryby ktory podazal za Sliderem 10 RR ale trzy metry ode mnie zawrocil pokazujac bok . Ocenilem na metr rybe i zaliczylem go do muskie . Adrenalina mi automatycznie podskoczyla . Jeszcze dwa rzuty RRerem i zmiana na nowy kolor Yellow Sunfish . Dwa rzuty z szybkim zygzaczeniem i trzeci wolny wogole bez szarpania . Rybsko wychodzi i zajada w tym samym miejscu . Nastepuje mocny zwrot i wedka sie wygina . To jest konkretna wedka Trophy Tamer firmy Sout Bend dl.8,6 Ekstra Heywy Akction 15-60 lb i 3/4 - 3 oz , multiczek Corvalus Shimano 401 z PP 30lb . hamulec wyregulowany na duza rybe . Moja mysl byla tylko jedna...jak zajadl ...ale podciagajac nie widzialem przynety . Zeby jakos udukomentowac ze cos mi siadlo jedna reka siegnalem po aparat i zrobilem kilka zdiec pod nogami . Juz gdy byla blisko okazalo sie ze znowu szczupak mnie uszczesliwil . Przynety rzeczywiscie nie bylo widac . gdy go podnioslem okazalo sie ze jest gleboko w skrzelach . Na moje nieszczescie mialem szczypce ktore kupilem na pstragi a te na muskie lezaly w domu w baksie . Zeby dosiegnac kotwic Slidera lekko wsadzilem lapke do paszczury . Szczupak sie szarpnal i siknela krew . Ja myslalem ze to jego i pelen nerwa jeszcze raz sprobowal uwolnic kotwice ...okazalo sie to niezwykle latwe co mnie strasznie ucieszlo ...natychmiast rybe do wody i obserwuje kondycje szczupala ...ten dostojnie odplywa . Dopiero teraz widze ze to jam ranny , z palcow lewej reki sie leje a z prawej sika . Umylem lapska w wodzie i dalej rzucac . Niestety nie szlo tego zatamowac . Mi strasznie bylo zal tak wracac bez rzucania wiec diabel mnie kusil i co kilka metrow przystawalem i heyka w wode , za chwile mycie ran i od nowa . Poniewaz jednak bylem daleko , na bezludziu , na dodatek mialem od rana w pysku tylko kilka lykow kawy zaczalem myslec realnie ...czy dotre do Tadka czy sie wywroce i zjedza mnie wilki . Po tych myslach juz nie rzucalem tylko brnalem w kierunku plazy pod zapore..a piasek byl coraz ciezszy . Do Tadka dotarlam mokry i ubroczony i straszliwie glodny . Tadek popatrzyl z wyrzutem ...mialem musiego a ciebie nie bylo ...cale szczescie narobil zdiec ustawiajac aparat na kamycku na plazy . Muskie mial 41 cali czyli 104 cm i wzial wyjatkowo agresywnie dostarczajac wiele emocji . Po chwili Tadek dopiero zobaczyl w jakim jestem stanie i zamiast mnie ratowac zaczal robic zdiecia i zartowac . Gdy juz mnie obcykal i wysluchal opowiesci doczolgalem sie do samochodu i dopiero plastry zatrzymaly ulatywanie zycia z jerego . Zaczalem jesc z koolera jak pies i jak juz doszedlem do siebie zeszlem na plaze gdzie Tadek caly czas cwiczyl rzuty . Zostala nam godzina do momentu w ktorym chcielismy wracac . Te godzine rzucalismy ale bez efektow . Zywczarze na betonie mieli muskiego na sznurku i zabrali go przy mnie go do garnka . Tadek mowil ze mowili po -polskie- i ze jak mnie nie bylo to tez jednego zanosili ...Szkoda ale przepisy niestety im pozwalaja . My konczymy i pakujemy sie . Jestesmy obaj zadowoleni bylo pieknie i ciekawie ...nie wiem czy to bylo pozegnanie ..czy jeszcze raz tam wroce w tym roku ...nie wiem . Po drodze dzwoni Jacek i melduje ze z Bartkiem polowili w Racine ...o tym w watku o lososkach bedzie ...przed nami dluga droga powrotna do domu ...Tadek przysypia ...ja prowadze ...zapada zmrok ...samochod tnie highway... B)

Roznorodny brzeg Wielkiej Rzeki

.

post-30-1348914533,9974_thumb.jpg

post-30-1348914534,0709_thumb.jpg

Jurku,

Dziękuję za raport! Fajne zdjęcia i super kolejna przygoda! Achhhhhh .... proponuję zmienić Twój nick na Jerry_musky. Z drugiej strony niesamowita rzeka - musky, piękne szczupaki. Co tam jeszcze rzeka kryje? Jurku to ta rzeka, na której łowione są strippery, czy to zupełnie inna?

Pozdrawiam

Remek

Rane boskie, Jurku, ale podkręcasz atmosferę. W sumie to myślę że ten wątek, podbnie jak i łososiowate Michiganu - powinien zostać przemianowany poprzez dodanie w tytule przedrostka HIT jerkbait.pl - i aż mnie świerzbią moderatorskie palce żeby to zrobić :lol: dla mnie oba wątki to autentyczne perełki tego portalu i objawienie kończącego się juz roku, czekam na każda aktualizację jak nie wiem co :mellow: ... no i mam nadzieję że w 2010 kontunuacji nie zabraknie B)

Pozdrawiam i bardzo bardzo dziękuję! I oczywiście gratuluję: ryb, zdjęc, historii, podejścia.... wszystkiego

Pit ja raczej dobieram srednie cowgirll i tu uzywam mojej Legend St Croixa na muskie ktora ma najdelikatniejsze cechy z tej serii na muskie 7,3 dlugosc 20-50 lb i 3/4 do 2 1/2 oz . Nie lubie tych duzych cowgirl. Jade moim multiczkiem Milionaire 253 . Remek na Vermilionie na tej wedce uzywal duzych cowgirl ale z Luna Daiwy 301 . Wiem ze Jacek ma ktorys z mocniejszych kiji z tej serii Legend na muskie .

Spytam Jacka ...ma kolege Josha ktory robi w firmie ktora projektuje wedki a wiem ze duzo lowia wlasnie na cowgirl ...ta firma to Dadsons Custom Rods ...oczywiscie wiele firm zaczelo robic wedziska pod cowgirl bo to specyficzna przyneta ...nazwana -wiaderko- przez Remka i Jacka rok temu :mellow: